Idąc z postępem i darzeniem do doskonałości postanowiłem zbudować bufor wzmacniająco stabilizujący do swojej kolumny kaliber 60,3mm
Zaprojektowałem bufor przeglądając inne konstrukcję i konsultując się z kolegami z forum a w szczególności jednemu koledze dziękuje za pomoc
Uwzględniłem wielkość bufora do zbiornika jak i odpowiednie dogrzanie bufora wat/l.
Konstrukcja łączona z beczką na SMS z fałszywym dnem i dwoma dogrzewaczami. Posiada rurę wewnętrzna 76mm dł wypełnienie 200mm zasypane sprężynkami KO. Zamontowałem zawór spustowy zawartość bufora do beczki. Do wszystkiego termometr z sondą zanurzeniową.
Pojemność bufora 2600ml.
Poniżej parę fotek podczas budowy. Jako że nie jestem spawaczem a jedynie majsterkowiczem amatorem który w swoim życiu zrobił może ze 2 metry spoiny TIGiem tak wiec proszę o łaskawe spojrzenie na moje spawy
No to do dzieła
Na początek rura 76mm z wywierconymi dziurami pod rurki przelewu
Rurki przelewu
Wspawanie i szlif
Pierwsza przymiarka
Wspawanie rury głównej w fałszywe dno oraz dogrzewaczy
Pasywacja spawów
Zespolenie dennicy ze złączami SMS
Przymiarka
Przygotowanie do zespolenia całości
No i arcydzieło prawie ukończone
No i na koniec sonda
Wszystko ładnie pięknie. Dziś odbył się pierwszy test bufora
Jako ze bufor zajął miejsce katalizatora, postanowiłem wiec w 15cm katalizatora dać na górę tuż pod głowicą.
Niestety jestem trochę rozczarowany
Niby wszystko działało wręcz wzorowo tzn. Początek procesu podobny do takiego procesu jak bez bufora. Czyli grzanie zalewanie całej kolumny dwa razy. Spust bufora otwarty tak wiec spływająca flegma leciała do kotła. Następnie stabilizacja i odbiór przedgonów, podczas stabilizacji zakręciłem spust bufora celem jego napełniania.
Przedgony ściągnięte temperatura w kegu 91*C w buforze 80*C bufor zapełniony do połowy flegmą o mocy 70% wszystko ładnie bulgocze. Jadę z odbiorem serca odbiór ustawiam na 26-27ml/min Po odbiorze około 1l serca bufor jest napełniony. Odbiór serca z prędkością 26-27ml/min przez 5,5l czyli szybko i sprawnie.
Następnie skok temp. o 0,1*C na 10 półce niby nic ale za chwile spadek i znów skok 0,1*C ja wiem że muszę zrobić korektę RR zmniejszam odbiór do około 22ml/min wszystko wraca do normy i tak odbieram jeszcze 0,5l dobrego serca. Podstawiona kolejna butelka temp kega 98,5*C bufor 94,5*C i ponowny skok temp. na 10 pólce o 0,1 -0,2 *C zadziałanie EAR-C korekta odbioru do około 15ml/min i uzyskanie 0,5l serca b.lekko trącącego pogonem, po odbiorze tej flaszki temp. bojler 99,2*C bojler 95,9*C.
Kolejna butelka ale niestety zaczyna lecieć smród wyłączam proces.
Czyli uzyskałem 6l serca i 0,5l serca trącącego pogonem do ponownego przepuszczenia.
Czemu jestem rozczarowany hmm to może najpierw o pozytywnej stronie tego ustrojstwa. Pierwsza pozytywną cechą tegoż bufora jest skrócenie procesu ale i tak nie o tyle ile myślałem a gdzieś wyczytałem ze proces się skraca o 30% no u mnie takiego wyniku nie było
W normalnym procesie rektyfikacja (dwa tyg. wcześniej) takiego samego nastawu zajmowała mi 8h a z buforem 7h dobra i ta jedna godzina
Drugim małym pozytywem jest to że przez 5,5l odbioru serca proces był stabilny a korektę musiałem zrobić pod koniec celem odbioru ostatniego dobrego serca 0,5l. W procesie bez bufora odbierałem 4,5l bez ingerencji a następnie korekta odbioru serca i dalej odbiór dobrego serca 1,5l wolniejszym tempem. I z tego wolniejszego odbioru tego 1,5l serca wynika ta różnica 1h.
I to tyle pozytywów
czyli generalnie skrócenie procesu o 1h
Negatywów nie ma ale moje rozczarowanie to to że nie uzyskałem więcej urobku niż podczas normalnego procesu ilości uzyskane są identyczne. Druga sprawa to jakość rektyfikatu jest taka sama jak z normalnego procesu. Nie czuje żadnej różnicy w jakości smaku czy zapachu.
Czy bufor jest niezbędnym wyposażeniem kolumny rektyfikującej hmm wydaje mi się że nie po prostu ciut skraca proces odbioru serca bez wymaganych korekt które musimy robić nieco później niż w kolumnie bez bufora.
Flegmę z końca procesu z bufora nie badałem na zawartość alkoholu ale smakowo nie wyczuwam %
W skali od 1 do 10 niezbędności wyposażenia kolumny daje 3
Teraz biorę się za projektowanie OLM mam nadzieje że będę bardzie zadowolony z efektów tego systemu odbioru
Pozdrawiam Piotrek