Spirytus ze zboża...
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Spirytus ze zboża...
Następnym razem będę zacierał dłużej. Człowiek uczy się na własnych błędach . Choć następny raz będzie z kukurydzą. Czy takie proporcje będą dobre?:
- kukurydza 7kg
- żyto 1,5kg
- słód jęczmienny 1,5kg
- woda 40l
- drożdże Fermiol 20g
- kwas cytrynowy 20g
- fosforan dwuamonu 25g
Pozdrawiam Bartek
- kukurydza 7kg
- żyto 1,5kg
- słód jęczmienny 1,5kg
- woda 40l
- drożdże Fermiol 20g
- kwas cytrynowy 20g
- fosforan dwuamonu 25g
Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Spirytus ze zboża...
@ BartekBartek1 , robisz wszystko na łapu-capu i hurrra, byle do przodu.
Już olo 69 napisał ci, że świeżo zmielonym słodem nie zatrzesz całkowicie skrobi, więc albo naucz się porządnie słodować jęczmień, albo zacieraj gotowymi enzymami, albo w końcu odżałuj te kilkanaście złotych i kup gotowy słód.
Jeżeli kukurydzę chcesz również zacierać robionym przez siebie, świeżo skiełkowanym jęczmieniem, to nie wróżę ci powodzenia. Jeżeli jednak użyjesz gotowego słodu, to na tę ilość zboża proponuję 3 kg.
Kwasku użyj tylko tyle, aby poziom pH przed zadaniem drożdży wynosił ok. 4-5 pH.
Już olo 69 napisał ci, że świeżo zmielonym słodem nie zatrzesz całkowicie skrobi, więc albo naucz się porządnie słodować jęczmień, albo zacieraj gotowymi enzymami, albo w końcu odżałuj te kilkanaście złotych i kup gotowy słód.
Jeżeli kukurydzę chcesz również zacierać robionym przez siebie, świeżo skiełkowanym jęczmieniem, to nie wróżę ci powodzenia. Jeżeli jednak użyjesz gotowego słodu, to na tę ilość zboża proponuję 3 kg.
Kwasku użyj tylko tyle, aby poziom pH przed zadaniem drożdży wynosił ok. 4-5 pH.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy