Witajcie,
Z rok temu nastawiłam nalewkę z pigwowca. Dziś otworzyłam butelkę i co mam? A no słodką nalewkę. Od cukru jest gęsta, lekko alkoholowa (nie zmierzę zawartości alkoholu niestety). Czy da się z tego jeszcze zrobić coś dobrego?
Słodka nalewka jak miód - co zrobić?
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Słodka nalewka jak miód - co zrobić?
Natka, z reguły do większości przepisów nalewkowych wystarczy dać połowę zalecanej ilości cukru (zawsze można dosłodzić), a nawet jeszcze mniej. Najlepiej macerować same owoce, później dosładzać. Tak jak napisał Kamal, rozcieńcz alko, tylko w odpowiednich dla Twoich potrzeb %.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Słodka nalewka jak miód - co zrobić?
Też zrobiłem w tym roku nalewkę z pigwy. Wyszła jednocześnie słodka od cukru i bardzo cierpka od owoców. Zastanawiałem się co z nią zrobić. Rozrobiłem ją pół na pół z domowym alkoholem 50% i wyszła bardzo dobra wódeczka pigwowa. Po degustacji całą nalewkę zrobiłem w ten sposób.
Wysłane z mojego ASUS_T00Q przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ASUS_T00Q przy użyciu Tapatalka
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!