Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

darwoz
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 21 lis 2021, 20:36
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: darwoz »

kiwitom23 pisze: [...] Natomiast co do nastawu, to nie wiem czy trzymanie go tak długo jest dobrym pomysłem. Mam nadzieję, że zamknąłeś go szczelnie i traktujesz jak wino, choć sądząc po poradach kolegów, żeby codziennie zatapiać czapę na takich nastawach, to wydaje mi się, że trzymając go tak długo mocno narażasz go na infekcję i pleśń.
Jeżeli odpowiadasz mi, to krótkie wyjaśnienie.
Nastaw wraz z owocami trzymałem 3tyg i poddałem go destylacji, właśnie ze względu na to co napisałeś powyżej.

Nastaw który zostawiłem w piwnicy na kilka miesięcy jest właśnie bez owoców, aby nie mieć problemów z owocami
na powierzchni i ewentualną pleśnią.

Stad pojawiło się właśnie moje pytanie.

Darek
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: kiwitom23 »

A to spoko, jeżeli szczelnie zamknąłeś w balonie, albo wiaderku fermentacyjnym, to może stać tak jak wino. Jednak bez owoców nie sądzę, żeby nabierał dodatkowych aromatów.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2922
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

darwoz pisze: Nastaw który zostawiłem w piwnicy na kilka miesięcy jest właśnie bez owoców, aby nie mieć problemów z owocami
na powierzchni i ewentualną pleśnią.
:witam: Po zakończonej fermentacji owoce opadają na dno.
Na powierzchni jest czysty nastaw.
Zrozumiałbym trzymanie nastawu z pulpa ale przefiltrowany :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Ice2
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 27 cze 2019, 02:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Ice2 »

Witam kilka pytań.
1. Czy cukier muszę rozpuszczać? Czy wystarczy wsypać do pulpy i pojechać mieszadłem i drożdże się do niego dobiorą?
Czym zatapianie czapę macie jakieś patenty "narzędzia" ?
3. Czy od czasu do czasu jest wskazane przelecieć nastaw mieszadłem?

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: wawaldek11 »

1. Nie, wystarczy wsypać, drożdże zrobią swoje.
2. Tak, tylko ostrożnie i na mniejszych obrotach.
Pozdrawiam,
Waldek

darwoz
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 21 lis 2021, 20:36
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: darwoz »

wawaldek11 pisze:[...]
2. Tak, tylko ostrożnie i na mniejszych obrotach.
A w jakim celu mieszać nastaw (nie mówię tu o zatapianiu czapy)? Czy to przypadkiem może bardziej nie zaszkodzić niż pomóc?
Wydaje się, że w ten sposób napowietrzysz nastaw, co nie jest wskazanym podczas fermentacji.

Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: wawaldek11 »

Bo trzeba delikatnie rozbić czapę, a jak ma ze 30 cm, to mieszadłem szybko idzie. Nie bój powietrza, CO² przy burzliwej robi swoje.
Rozbijam delikatnie od dołu, powietrza prawie nie dostaje. Ale to się dzieje w beczce 200l.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: .Gacek »

Robię tak samo ale na lewych obrotach aby czapę wciągnęło do środka, mieszadła nie wyciągam podczas całej fermentacji. Śliwki topię codziennie aż do momentu gdy czapa nie wychodzi. Koniec fermentacji jest wtedy gdy od góry zaczyna się klarować.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3848
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Doody »

Kuźwa, jestem po filtracji. Na razie jestem w stanie przysiąc, że to ostatnie śliwki w moim życiu. Ale może w przyszłym roku ja i żona zapomnimy... ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 paź 2022, 21:47 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2922
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

@Doody Miałem to samo :D co roku wmawiałem sobie że to już ostatni raz.
I tak było kilkanaście lat :hahaha:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: .Gacek »

Darek musisz firanę rozkładać w beczce 200 litrów i na noc zostawiać, i na jeden wsad 50 litrów będzie. Następna nic tak samo... :mrgreen:
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: nemeto »

Ja dopóki nie miałem płaszcza nie "podbijałem" do śliwki (w sumie to samo innych owoców i mąk też się tyczy), a widząc to co leję teraz do płaszcza (owoce i mąki) jestem pełen podziwu dla samozaparcia i wytrwałości u ludzi, którzy to filtrują :respect:
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3848
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Doody »

Z drugiej strony ze śliwkami jest jak z jazdą na rowerze. Tego się nie zapomina :hahaha:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Twonk_2
30
Posty: 49
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2022, 19:37
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Twonk_2 »

Raz w życiu, kilka lat temu, filtrowałem a właściwie to wyciskałem pulpę śliwkowa po fermentacji. Użyłem do tego prasy do owoców. Najpierw za pomocą grubego sita oddzieliłem pestki (to akurat najłatwiejsze bo były w większości na dnie). Prasę musiałem owinąć folią strecz bo spomiędzy szczebelków sok sikał na wszystkie strony.
Przerobiłem tak dwie beczki, jeśli bobrze pamiętam w każdej było ok. 80 litrów pulpy.

Za duża trauma dla mnie :D . Potem dorobiłem płaszcz do destylatora.

reseach1
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 21 paź 2022, 00:08
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: reseach1 »

Zauważyłem, że przy pierwszym pędzeniu na zwykłym pot stilu, pod koniec gotowania < 20% destylat zaczyna lecieć mętny, to już druga próba i ta sama obserwacja, przy drugiej destylacji kończąc odbiór w granicach 35% oczywiście już takiego zjawiska nie ma, wszystko jest idealnie krystaliczne. Taki protip tylko ode mnie, żeby się nie obawiać przy pierwszym odpędzie :)
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: .Gacek »

Leci Ci mętny destylat bo grzejesz ze zbyt dużą mocą, a za mętnienie odpowiadają oleje fuzlowe.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: nemeto »

Bardzo ładnie to widać na półkach, jak "mleko" zaczyna wchodzić od dołu. Choć przy odpędzie na samej głowicy łapę to "mętne" i po mętnej damie jeszcze jedna - już przejrzystą;)
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2922
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Ja na alembiku mam przeplatankę :D
Pierwsza czysta druga mętna :?
I od nowa trzecia czysta czwarta mętna :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

wertus23
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 13 sie 2015, 13:45
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: wertus23 »

Od czego to się robi, że w środku mętne pójdzie a później czyste?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2922
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Nie mam zielonego pojęcia :scratch:
Ale że to odpęd czyli surówka to niczym się nie przejmuje :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

christoph
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 23 sty 2022, 13:10
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: christoph »

Cześć Koledzy i Koleżanki.
Pisałem wcześniej o nastawie z małej ilości śliwek (16kg). Zrobiłem odpęd uzyskując ok. 9l surówki. Co prawda nie zmierzyłem jej mocy, ale zakładam że, przy tej ilości surówki względem wsadu, ma niewiele ponad 20%, gdyż ciągnąłem długo po tym jak na alkoholomierzu było zero procent. I tu pytanie. Mam trochę pogonów z wcześniejszych destylacji nastawów ze śliwek i soku NFC jabłkowego. Czy dodanie ich do tej surówki przed drugą destylacją może mi popsuć robotę, czy śmiało mogę wykorzystać te pogony?
Awatar użytkownika

Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Kasko »

Czasami pogony owocowe wnoszą dużo dobrego jednak nie z nastawów cukrowo-owocowych tylko samych owoców. Możesz dodać pogonów,uzyskasz więcej alkoholu końcowego jednak nie sądzę żeby smak i zapach się poprawił. Przy destylacji pilnuj serca bo przy dużej ilości dodanych pogonów można szybko zepsuć cały uzyskany alkohol.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2922
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

@christoph :witam: Śmiało możesz dodać pogony :ok: Będziesz miał więcej aromatów.
@Kaśko Pogony się nie kumulują więc nie będzie ich więcej niż normalnie ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

pinki101
10
Posty: 17
Rejestracja: sobota, 7 gru 2019, 10:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: pinki101 »

Przedgony i pogony, które mi zostają z zeszłorocznych śliw po destylacji, dodaje ale do pierwszego gotowania. Po roku czasu, bardzo ładnie się przegryzają i nabierają przyjemnego aromatu.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: .Gacek »

Góral dobrze napisał, że pogony się nie kumulują natomiast przedgony tak i o tym trzeba pamiętać...
Pozdrawiam Gacek.

Krychu35
300
Posty: 304
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Krychu35 »

Witam :witam:
Po puszczeniu ok. 82 litrów ( 3 wsady) nastawu śliwkowego otrzymałem 16.5 litra 45% surówki 8-) .
Czy to dużo czy mało nie mam pojęcia gdyż jest to moja pierwsza śliwka :oops:
Dodam, że byłoby może z litr więcej, ale proces kończyłem przy 99,4*C (około 20% mocy) na szczycie i 100*C w kotle.
Dziś planuje proces na gotowo i mam w związku z tym pytanie(a).
Czy jak rozrobie to pół na pół z wodą na około 22-23% będzie ok :?:
Mam kociołek 35l w płaszczu i czy 33l bedzie ok czy za dużo :scratch: Z ekonomicznego punktu nie chce grzać na dwa razy :hahaha:
Ile mogę otrzymać z takiej ilości surówki gotowego produktu? :pije: Wiem wiem , że to zależy od wielu czynników ( moc, temperatura, buteleczki, operator itp. itd.)
Byłbym bardzo wdzięczny za info :poklon;
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2591
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 454 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Dodam, że byłoby może z litr więcej, ale proces kończyłem przy 99,4*C (około 20% mocy) na szczycie i 100*C w kotle.
Skoro w kotle miałeś 100 stopni, to już odebrałeś wszystko (zakładając, że termometr dobrze pokazuje temperaturę), więc nie uzyskasz jeszcze litra, no chyba, że samej wody odwarowej, co czasami ma sens ze względu na smaki i aromaty.
Czy jak rozrobię to pół na pół z wodą na około 22-23% będzie ok :?:
Tak
Mam kociołek 35l w płaszczu i czy 33l bedzie ok czy za dużo :scratch:
Skoro to już surówka, więc nie będzie się pieniła, powinno być w porządku.
Ile mogę otrzymać z takiej ilości surówki gotowego produktu?
16,5 l 45% surówki to znaczy, że masz około 7,5 l czystego spirytusu.
Łatwo policzyć ile tego będzie, przy zakładanej przez Ciebie mocy.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2922
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Za mocna ta surówka :(
Nie odebrał wszystkiego z kotła.
U mnie surówka z alembika ma od 20-30%
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Krychu35
300
Posty: 304
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Krychu35 »

Góral bagienny pisze:Nie odebrał wszystkiego z kotła.

Dlatego pisałem że mógłbym jeszcze z litr ( może ciut wiecej)odebrac poniżej 20% :ok:
Tu popełniłem błąd bo nie ciągnąłem zo zera :oops:

@jakis1234 Dziękuję za info :poklon;
Temperatura w kotle to 100*C natomiast na szczycie miałem o 1.2*C niższą ( 98.8*C) I leciało około 30%.
Jak procenty spadły do około 20% to przestałem odbierać, a temperatura na szczycie pokazywała 99.4*C.
Termometry wszystkie sprawne sprawdzane na gotującej się wodzie. ;)
Może powodem takiego stanu była puszczona woda zbyt intensywnie :bezradny:



P.S.
Lepiej puścić drugi raz na pustej rurze czy zasypanej sprężynkami miedzianymi? :scratch:
Pierwsza była z miedzią :D
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 paź 2022, 18:07 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2922
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Pusta rura :ok:
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 paź 2022, 18:36 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

pinki101
10
Posty: 17
Rejestracja: sobota, 7 gru 2019, 10:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: pinki101 »

Z ilością odbieranej surówki też miałem zawsze problem. Nie wiedziałem kiedy przestać ale doczytałem tu na forum, że powinno jej wyjść około 1/3 wsadu. Wtedy, tak jak pisze Góral bagienny ma ona moc ok 30%. Teraz już nawet nie sprawdzam % tylko wiem, że z 15 litrów mam mi wyjść 5 litrów do następnego procesu.
Przy drugim procesie pusta rura i spokojne grzanie. Pozwoli Ci to dłużej odbierać i do niższego poziomu % zejść zanim będzie czuć pogonami. Najwięcej aromatów śliwkowych jest właśnie na granicy końca serca i początku pogonów.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2591
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 454 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Jeżeli chcesz mieć jak najwięcej smaku i aromatu, to tak jak radzi Góral, pusta rura i krótka.
Jak nie miałem półkowej, to używałem praktycznie samą głowicę.
Chociaż są tacy, którzy dają większy odcinek często w większym lub mniejszym stopniu wypełniony sprężynkami.
Wszystko zależy od tego, co się chce uzyskać, próbuj i szukaj swoich smaków.
Pozdrawiam z opolskiego.

Krychu35
300
Posty: 304
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Krychu35 »

jakis1234 pisze:pusta rura i krótka.
To mój Sprzęcik ;)

https://alkohole-domowe.com/forum/moj-s ... 25273.html
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2922
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

@Krychu35 Jaka średnica rury?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Krychu35
300
Posty: 304
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Krychu35 »

Góral bagienny pisze:@Krychu35 Jaka średnica rury?

60,3
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2922
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Odbieraj przy drugim gotowaniu tak z 1200ml na godz. :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Krychu35
300
Posty: 304
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Krychu35 »

Dziękuję Góral bagienny za info to i wiele innych :poklon;
Myślę, że na zlocik będzie już pijalne bo zamierzam wziąć flaszeczkę do oceny :lol:
a już dochodzą do końca fermentacji winogrona :odlot:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2922
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

@Krychu35 :ok: :D Odbieraj tak jak pisałem ale jednocześnie patrz na alkoholomierz czy nie za mocny % leci.
Po odebraniu przedgonu powinno lecieć w przedziale 70-80%
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Krychu35
300
Posty: 304
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Krychu35 »

Góral bagienny pisze: Po odebraniu przedgonu powinno lecieć w przedziale 70-80%
Dokładnie tak bylo :ok:
Po odebraniu 10x 90ml (małpeczka) zacząłem odbierać serce od okolo 75%.
Polecę tak do 55% i 10x 100ml (małpeczka +) :mrgreen:

Wesoly49
50
Posty: 57
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 13:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Alkohole smakowe .
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Wesoly49 »

Góral bagienny pisze::witam:
U mnie surówka z alembika ma od 20-30%
Góral i taka surówkę gotujesz czyż jeszcze to rozcieńczasz?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”