Słaby "uciąg"?!
Dobry wieczór wszystkim.
Chciałem się poradzić odnośnie uzysku spirytusu przy procesie rektyfikacji na kolumnie aabratek.
Zazwyczaj robię nastaw z 8 kg cukru i drożdży T-48, uzupełniam woda do 25 l, temp. Pracy nastwau 28 stopni ( grzałka).
Cukru po ok. 7 dniach jest zazwyczaj 3 blg i nie chce już spadać...tak jest praktycznie za każdym razem.
Z takiego nastawu max co mogę wydostać to :
-200 ml podpałka
+/-3 l spirytu
300 ml pogon
Za każdym razem do gara dolewam jeszcze ok 300 ml pogonu z poprzedniego " grania".
No i pytanie następujące: Czy uzysk właściwy spirytusu nie jest zbyt mały z takiej ilości cukru?
Sprzęt:
Keg 50 l, 2 x 2 kw grzałki, rura 150 cm x 60.3 mam, wypełnienie 30 cm miedź, reszta zmywaki.
PS: Po zagotowaniu wyłączam jedna grzałkę a druga jest podłączona do regulatora mocy
Chciałem się poradzić odnośnie uzysku spirytusu przy procesie rektyfikacji na kolumnie aabratek.
Zazwyczaj robię nastaw z 8 kg cukru i drożdży T-48, uzupełniam woda do 25 l, temp. Pracy nastwau 28 stopni ( grzałka).
Cukru po ok. 7 dniach jest zazwyczaj 3 blg i nie chce już spadać...tak jest praktycznie za każdym razem.
Z takiego nastawu max co mogę wydostać to :
-200 ml podpałka
+/-3 l spirytu
300 ml pogon
Za każdym razem do gara dolewam jeszcze ok 300 ml pogonu z poprzedniego " grania".
No i pytanie następujące: Czy uzysk właściwy spirytusu nie jest zbyt mały z takiej ilości cukru?
Sprzęt:
Keg 50 l, 2 x 2 kw grzałki, rura 150 cm x 60.3 mam, wypełnienie 30 cm miedź, reszta zmywaki.
PS: Po zagotowaniu wyłączam jedna grzałkę a druga jest podłączona do regulatora mocy
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 2593
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Słaby "uciąg"?!
W sumie Heniek już napisał co powinieneś zrobić.
Temperatura za wysoka, staram się nie przekraczać 22 stopnie.
Wody minimum 3 l na kg cukru (lepiej 3,5).
Nie napisałeś ile dajesz drożdży, daję maksymalnie połowę tego co zaleca producent.
BLG końcowe powinno zejść poniżej zera, nawet do -4.
Po odliczenie przed i pogonów, powinno wyjść około 0,5 l z kg cukru.
Co do dolewania pogonów, są różne szkoły. Nie dolewam, tylko zbieram.
Jak się nazbiera odpowiednia ilość, rektyfikuję osobno.
Pracuję na drożdżach Moskva Style, nigdy mnie nie zawiodły.
Temperatura za wysoka, staram się nie przekraczać 22 stopnie.
Wody minimum 3 l na kg cukru (lepiej 3,5).
Nie napisałeś ile dajesz drożdży, daję maksymalnie połowę tego co zaleca producent.
BLG końcowe powinno zejść poniżej zera, nawet do -4.
Po odliczenie przed i pogonów, powinno wyjść około 0,5 l z kg cukru.
Co do dolewania pogonów, są różne szkoły. Nie dolewam, tylko zbieram.
Jak się nazbiera odpowiednia ilość, rektyfikuję osobno.
Pracuję na drożdżach Moskva Style, nigdy mnie nie zawiodły.
Ostatnio zmieniony środa, 5 paź 2022, 22:23 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: Słaby "uciąg"?!
No fakt zazwyczaj sugeruje się tym co jest napisane w przepisie na drożdżach...
W zasadzie z tych moich 8 kg nastawów nigdy nie wyszło więcej jak 3,3 l.. ale do rzeczy:
Cukromierz pokazuje dobre wskazanie- na wodzie 0 Blg.
Biorąc pod uwagę w/w wskazówki, celem testu następny nastaw zrobię tak
6 kg cukru, 4 l wody na każde kilo, drożdże Moskwa i napiszę co mi wyszło w nastawie no i w produkcie.
W zasadzie z tych moich 8 kg nastawów nigdy nie wyszło więcej jak 3,3 l.. ale do rzeczy:
Cukromierz pokazuje dobre wskazanie- na wodzie 0 Blg.
Biorąc pod uwagę w/w wskazówki, celem testu następny nastaw zrobię tak
6 kg cukru, 4 l wody na każde kilo, drożdże Moskwa i napiszę co mi wyszło w nastawie no i w produkcie.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Słaby "uciąg"?!
Cześć
27.6L/20Blg . Twój odbiór - 2.6L
Wychodzi ~3.6L koncentratu brutto. Odlicz odpady...
Chyba to nie wszystko. Drożdże odfermentowały całość cukru i zakończyły na minusie?
Sądzę, że godzinka zabawy przy psotmaszynie i uzyskałbyś może 0.3L- 0.4L więcej.
Myślę, że warto.... Jeszcze
Policzmy to.dzierga pisze: 6 kg cukru, 4 l wody na każde kilo, drożdże Moskwa
27.6L/20Blg . Twój odbiór - 2.6L
Wychodzi ~3.6L koncentratu brutto. Odlicz odpady...
Chyba to nie wszystko. Drożdże odfermentowały całość cukru i zakończyły na minusie?
Sądzę, że godzinka zabawy przy psotmaszynie i uzyskałbyś może 0.3L- 0.4L więcej.
Myślę, że warto.... Jeszcze