Słaby "uciąg"?!

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...

Autor tematu
dzierga
10
Posty: 14
Rejestracja: środa, 31 sie 2011, 14:12
Podziękował: 1 raz

Post autor: dzierga »

Dobry wieczór wszystkim.
Chciałem się poradzić odnośnie uzysku spirytusu przy procesie rektyfikacji na kolumnie aabratek.
Zazwyczaj robię nastaw z 8 kg cukru i drożdży T-48, uzupełniam woda do 25 l, temp. Pracy nastwau 28 stopni ( grzałka).
Cukru po ok. 7 dniach jest zazwyczaj 3 blg i nie chce już spadać...tak jest praktycznie za każdym razem.
Z takiego nastawu max co mogę wydostać to :
-200 ml podpałka
+/-3 l spirytu
300 ml pogon
Za każdym razem do gara dolewam jeszcze ok 300 ml pogonu z poprzedniego " grania".
No i pytanie następujące: Czy uzysk właściwy spirytusu nie jest zbyt mały z takiej ilości cukru?
Sprzęt:
Keg 50 l, 2 x 2 kw grzałki, rura 150 cm x 60.3 mam, wypełnienie 30 cm miedź, reszta zmywaki.
PS: Po zagotowaniu wyłączam jedna grzałkę a druga jest podłączona do regulatora mocy

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Słaby "uciąg"?!

Post autor: HeniekStarr »

Sprawdź cukromierz na wodzie.
Daj 6 kg na tę ilość wody.
BLG ma być na minusie.
Wywal grzałkę. Chyba że w jakimś wyjątkowo chłodnym miejscu masz nastaw.
Spróbuj łagodniejszych drożdży, Szlacheckie Vodka czy inne Alcotec.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Słaby "uciąg"?!

Post autor: jakis1234 »

W sumie Heniek już napisał co powinieneś zrobić.
Temperatura za wysoka, staram się nie przekraczać 22 stopnie.
Wody minimum 3 l na kg cukru (lepiej 3,5).
Nie napisałeś ile dajesz drożdży, daję maksymalnie połowę tego co zaleca producent.
BLG końcowe powinno zejść poniżej zera, nawet do -4.
Po odliczenie przed i pogonów, powinno wyjść około 0,5 l z kg cukru.
Co do dolewania pogonów, są różne szkoły. Nie dolewam, tylko zbieram.
Jak się nazbiera odpowiednia ilość, rektyfikuję osobno.
Pracuję na drożdżach Moskva Style, nigdy mnie nie zawiodły.
Ostatnio zmieniony środa, 5 paź 2022, 22:23 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
dzierga
10
Posty: 14
Rejestracja: środa, 31 sie 2011, 14:12
Podziękował: 1 raz
Re: Słaby "uciąg"?!

Post autor: dzierga »

No fakt zazwyczaj sugeruje się tym co jest napisane w przepisie na drożdżach...
W zasadzie z tych moich 8 kg nastawów nigdy nie wyszło więcej jak 3,3 l.. ale do rzeczy:
Cukromierz pokazuje dobre wskazanie- na wodzie 0 Blg.
Biorąc pod uwagę w/w wskazówki, celem testu następny nastaw zrobię tak
6 kg cukru, 4 l wody na każde kilo, drożdże Moskwa i napiszę co mi wyszło w nastawie no i w produkcie.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Słaby "uciąg"?!

Post autor: jakis1234 »

I pracuj w niskich temperaturach.
Nastaw będzie pracował dłużej, ale efekty będą lepsze i mniej odpadu.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Słaby "uciąg"?!

Post autor: rozrywek »

Masz startowe Blg 28, a powinieneś mieć ok 22.
Stąd końcowe plus 3.
Zostaje ci nieprzerobione przez drożdże ok 5 Blg.
Pozdrawiam Rozrywek.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
dzierga
10
Posty: 14
Rejestracja: środa, 31 sie 2011, 14:12
Podziękował: 1 raz
Re: Słaby "uciąg"?!

Post autor: dzierga »

Jestem po pierwszym graniu po wprowadzeniu zmian.
Nastaw sporządzony wg w/w założeń przerobiony do -4(to tak na oko)- czyli tu sukces.
Podczas procesu wyszlo:
250 ml przedgon
2,6 l odbiór
Ok 300 ml pogon
Co myślicie? Czy coś jeszcze da się z tego wykręcić?

użytkownik usunięty
Re: Słaby "uciąg"?!

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć :ok:
dzierga pisze: 6 kg cukru, 4 l wody na każde kilo, drożdże Moskwa
Policzmy to.
27.6L/20Blg :ok:. Twój odbiór - 2.6L
Wychodzi ~3.6L koncentratu brutto. Odlicz odpady...
Chyba to nie wszystko. Drożdże odfermentowały całość cukru i zakończyły na minusie?
Sądzę, że godzinka zabawy przy psotmaszynie i uzyskałbyś może 0.3L- 0.4L więcej.
Myślę, że warto.... Jeszcze :ok:

Autor tematu
dzierga
10
Posty: 14
Rejestracja: środa, 31 sie 2011, 14:12
Podziękował: 1 raz
Re: Słaby "uciąg"?!

Post autor: dzierga »

Może faktycznie zabawa ze zmniejszaniem odbioru w końcowej pozwoliło by na odebranie przynajmniej tych 0,3l. Jednak tak tak napisałeś to już zabawa:)
Kolejny testowy nastaw już czeka ( 7kg/x 3,5 l wody/połowa paczki MS) zobaczę co z tego wyjdzie i napiszę.

użytkownik usunięty
Re: Słaby "uciąg"?!

Post autor: użytkownik usunięty »

Wyjdziesz nieco do przodu powiększając ten nastaw, gdyż jedna paczka MS ogarnie bez problemu 11kg/ 39L. Choć nieco dłużej będzie to trwało. Warto :ok:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”