Różne stare przepisy

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Czajkus
50
Posty: 57
Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
Ulubiony Alkohol: różne różności
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Gród Kraka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:

Post autor: Czajkus »

Witam,
Poniżej różne ciekawe przepisy na trunki z prasy z II RP może ktoś skorzysta?

1933 r.
Obrazek

Pozdrawiam
Czajkus
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
Obrazek
koncentraty wina

joanna70
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 1 sie 2011, 19:15
Re: Różne stare przepisy

Post autor: joanna70 »

Popełniłam kiedyś taki likier goździkowy (znany też jako likier Carnation) narażając się mojej babci, bo bezczelnie "obdarłam" jej wszystkie czerwone goździki. Truneczek wyszedł pięknie czerwony o subtelnym aromacie. Babcia spróbowała i wybaczyła.
Natomiast od zawsze porzeczkówkę i wiśniówkę tworzę na wcześniej przygotowanych listkówkach i są boskie. Polecam na przyszły rok. Jednak stare jest piękne!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Czajkus
50
Posty: 57
Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
Ulubiony Alkohol: różne różności
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Gród Kraka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Różne stare przepisy

Post autor: Czajkus »

Pięknie czerwony i subtelny aromat - a jaki smak?

Poniżej kolejne przepisy
Obrazek

i przepis na wino agrestowe z 1839 r.
Obrazek

Pozdrawiam
Czajkus
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik
Obrazek

joanna70
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 1 sie 2011, 19:15
Re: Różne stare przepisy

Post autor: joanna70 »

Płatki kwiatów nie nadają likierowi jakiegoś bardzo wyraźnego smaku. Określają go przyprawy: goździki, cynamon, kwasek cytrynowy, cukier. Sklasyfikowałabym ten trunek jako korzenny. A jak smakuje? No dobry był, skoro już go nie ma.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”