Renowacja konwi pod boiler
-
Autor tematu - Posty: 3
- Krótko o sobie: Kolekcjoner whisky/whiskey. Właściciel firmy e-commerce. Od niedawana, początkujący bimbrownik ;)
- Ulubiony Alkohol: Whisky/Whiskey
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
Cześć wszystkim. Niestety nadszedł ten czas kiedy świeżak musi zadać , znając życie, głupie pytanie. Mianowicie posiadam starą aparaturę po dziadku składającą się miedzy innymi z konwi 20l po mleku, niestety sprzęt był używany wieki temu i powiem szczerze niezbyt dobrze przechowywany. Na dnie bańki zaczęła pojawiać się rdza więc domyślam się, że ocynk po prostu zszedł i przez to korozja. Moje pytanie brzmi, czy mogę to ponownie ocynkować ? Będzie to działało czy to totalnie głupi pomysł ? Nie chcę od razu wydawać majątku na super nowoczesne i piękne sprzęty chciałbym zacząć tak jak dziadek jeśli jest na to możliwość. Mógłby ktoś doradzić co mam robić ? Odrestaurować/ wyrzucić / zastąpić czymś innym ? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za jej okazanie
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 mar 2020, 09:15 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Podziękował: 269 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Renowacja konwi pod destylator
Tak jak pisze poprzednik, inwestycja w keg będzie najlepszym i najtańszym rozwiązaniem. Zapewne kanka po mleku Twojego dziadka była stalowa z ocynkiem. Te kanki, które są teraz produkowane są z nierdzewki i się jak najbardziej nadają.
Wrzuć zdjęcia tego co masz, bo wydaje mi się, że nie warto czegokolwiek tam poddawać renowacji.
Najtańszym rozwiązaniem na start dla Ciebie będzie keg + metr rury miedzianej fi 42mm + najtańsza szklana chłodnica ze sklepu AGD i kawałek wężyka z prawdziwego silikonu.
Poczytaj forum a na pewno odnajdziesz swoją drogę nie wydając mnóstwa złotówek.
Wrzuć zdjęcia tego co masz, bo wydaje mi się, że nie warto czegokolwiek tam poddawać renowacji.
Najtańszym rozwiązaniem na start dla Ciebie będzie keg + metr rury miedzianej fi 42mm + najtańsza szklana chłodnica ze sklepu AGD i kawałek wężyka z prawdziwego silikonu.
Poczytaj forum a na pewno odnajdziesz swoją drogę nie wydając mnóstwa złotówek.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Krótko o sobie: Kolekcjoner whisky/whiskey. Właściciel firmy e-commerce. Od niedawana, początkujący bimbrownik ;)
Tak to wygląda w środku. Oczywiście przymierzam się do zakupu podstawowego sprzętu, jednak proszę o zrozumienie, tutaj oprócz kwestii jakości i opłacalności wchodzi w grę sentyment . Zależy mi na uruchomieniu tego samego sprzętu i spróbowaniu trunku z przepisu dziadka. Jeśli nie jest możliwe ponowne ocynkowanie lub renowacja w inny sposób oczywiście odpuszczę, jednak jeśli jest możliwość to chętnie skorzystam . Cała reszta po dokładnym wyczyszczeniu nie sprawia wrażenia zniszczonej. To co podsyłam to jedyny problem który bardzo chciałbym zlikwidować.
Tak to wygląda w środku. Oczywiście przymierzam się do zakupu podstawowego sprzętu, jednak proszę o zrozumienie, tutaj oprócz kwestii jakości i opłacalności wchodzi w grę sentyment . Zależy mi na uruchomieniu tego samego sprzętu i spróbowaniu trunku z przepisu dziadka. Jeśli nie jest możliwe ponowne ocynkowanie lub renowacja w inny sposób oczywiście odpuszczę, jednak jeśli jest możliwość to chętnie skorzystam . Cała reszta po dokładnym wyczyszczeniu nie sprawia wrażenia zniszczonej. To co podsyłam to jedyny problem który bardzo chciałbym zlikwidować.
-
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 534 razy
- Otrzymał podziękowanie: 127 razy
- Kontakt:
Ta kana nie jest cynkowana, tylko cynowana, oczyść dokładnie zardzewiałe miejsca i spróbuj je pobielić cyną przy użyciu odpowiedniej pasty do cynowania stali.
Możesz też po oczyszczeniu rdzy spróbować nałożyć zwykłą pastę do lutowania miękkiego miedzi i po podgrzaniu palnikiem wtopić cynę bezołowiową, przy cienkich blachach stalowych to działało, ale kana ma dość grube dno, a na grubych blachach nigdy nie próbowałem.
Możesz też po oczyszczeniu rdzy spróbować nałożyć zwykłą pastę do lutowania miękkiego miedzi i po podgrzaniu palnikiem wtopić cynę bezołowiową, przy cienkich blachach stalowych to działało, ale kana ma dość grube dno, a na grubych blachach nigdy nie próbowałem.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 mar 2020, 15:27 przez mtx, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Bardzo dziękuję za rady będę próbował, dam znać czy wyszło. Pozdrawiam
Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości.
Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 mar 2020, 20:01 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
- Ulubiony Alkohol: Miód pitny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Możesz też wyczyścić dno i spróbować jechać jak jest, przy jednym gotowaniu nie powinno być problemów. Możesz też wrzucić zdjęcie całości i odtajnić nam przepis twojego dziadka żebyśmy wrzyscy mogli spróbować
PS. Sentyment do tej pamiątki to dla ciebie napewno bardzo ważna sprawa dlatego nie odpuszczaj bracie i próbuj
PS. Sentyment do tej pamiątki to dla ciebie napewno bardzo ważna sprawa dlatego nie odpuszczaj bracie i próbuj
-
- Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
- Ulubiony Alkohol: Piwa
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
No nie wiem, jak z jakością tak utworzonej warstwy cyny. Ja bym spróbował cynowania elektrolitycznego, potem to wygrzal do temperatury topnienia Sn. Albo i nie. Odczynniki do elektrolizy są dość proste i tanie, więc można by się pobawić. Pisali kiedyś o czymś takim na elektrodzie. Musialbym poszukać.