Regulacja temperatury chłodnicy

Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.

Autor tematu
Iraises123
2

Post autor: Iraises123 »

Witam potrzebuje czegoś, jakiegoś zaworu który będzie regulował temperaturę na wylocie z chłodnicy. Mam aabratka ze sterownikiem atg-01 i nie ma tam regulacji przepływu wody, jest tylko otwarcie i zamykanie zaworu.
Ma ktoś patent na to żeby trzymało tyle stopni ile trzeba?
I czy ktoś wytłumaczy mi na czym polega reflux na chłodnicy ?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony piątek, 30 cze 2023, 13:33 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
Iraises123
2
Re: Regulacja temperatury chłodnicy

Dodam jeszcze że mam elektryczny zawór do ovm, można go wykorzystać

boxer1981228
1050
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 278 razy
Otrzymał podziękowanie: 191 razy

Post autor: boxer1981228 »

A wodę masz od razu z sieci bez zaworku czy kranu? Przykręć tak dopływ wody żeby podawało tyle ile potrzeba i po sprawie.
Awatar użytkownika

EdiWillow
350
Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 57 razy

Post autor: EdiWillow »

boxer1981228 pisze: sobota, 1 lip 2023, 07:39 Przykręć tak dopływ wody żeby podawało tyle ile potrzeba i po sprawie.
O wiele korzystniej jest doprowadzać zimną wodę bez regulacji, by wypełnić nią całą objętość chłodnicy i regulować jedynie wodą wychodzącą. Zapobigasz w ten sposób zapowietrzeniu. W przypadku chłodzenia wodą z hydroforu taki sposób jest wręcz wskazany. Nie wiem, jak sprawdzi się takie zastosowanie przy użyciu elektrozaworów. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony sobota, 1 lip 2023, 08:12 przez EdiWillow, łącznie zmieniany 2 razy.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.

wawaldek11
3000
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 305 razy

Post autor: wawaldek11 »

Ja, ze względu na bezpieczeństwo i sposób połączeń reguluję przepływ wody precyzyjnym zaworem przy kranie na ścianie (ale się rymło :mrgreen: ) Dzięki temu w układzie chłodzenia praktycznie otwartym nie ma ciśnienia i połączenia mam z wężyków silikonowych na wcisk.
Nie używam żadnego sterownika, mam system Inżyniera i po ustaleniu parametrów procesu temperatura wody na wyjściu zmienia się nieznacznie. Odpowietrza się samo - co jakiś czas w wężyku sunie bąbel powietrza.
Co u Ciebie może być powodem zmian temperatury wody? Zmiany mocy grzania czy niestabilne ciśnienie wody?
Ostatnio zmieniony sobota, 1 lip 2023, 11:05 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

george1255
400
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy

Post autor: george1255 »

U mnie wujek pracuje na aabratku, woda z hydroforu, woda na wylocie ma ok 30-35°C. Jak spada ciśnienie i hydrofor się załącza to rośnie temp wody ale w przeciągu 10s sytuacja wraca do normy. Nie widzę sensu kombinowania z przepływem wody bo przy aabratku niema to sensu, wg mnie oczywiście. Prosty e-arc sterujący OVM + ewentualnie cxujnik na wyjściu wody jakby hydrofor przestał działać to wszytko czego wg mnie potrzeba do spokojnej stabilnej pracy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy

Post autor: drgranatt »

Iraises123 pisze: piątek, 30 cze 2023, 13:26 Witam potrzebuje czegoś, jakiegoś zaworu który będzie regulował temperaturę na wylocie z chłodnicy.
Chyba nikt nie reguluje temperatury na wylocie wody z chłodnicy. Jeżeli już to każdy z nas reguluje przepływ wody tak aby osiągnąć żądaną temperaturę. Jedni robią to zaworem kulowy a inni precyzyjnym.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

boxer1981228
1050
Ulubiony Alkohol: Czysta
Podziękował: 278 razy
Otrzymał podziękowanie: 191 razy

Post autor: boxer1981228 »

aras.aras pisze: sobota, 1 lip 2023, 08:07 O wiele korzystniej jest doprowadzać zimną wodę bez regulacji, by wypełnić nią całą objętość chłodnicy i regulować jedynie wodą wychodzącą.
Bez sensu, po co doprowadzać zimną wodę bez regulacji? Żeby potem stosować na wyjściu regulatory? Prze naście lat reguluję dopływ
wody zaworem przy kranie. Wystarczy na początku mocno odkręcić wodę żeby układ się odpowietrzył a potem przykręcić tak żeby uzyskać odpowiednią temperaturę.

czytam
750
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 114 razy

Post autor: czytam »

Tak, jak pisał Waldek, regulacja zaraz prze kranie, to układ praktycznie bezciśnieniowy i minimalizacja możliwości awarii. Co do czujnika temperatury na wyjściu chłodnicy, jako zabezpieczenia przed zatrzymaniem przepływu wody, to nie jest to najpewniejsze rozwiązanie. Gdy przepływ ustanie nagle (blokada/pęknięcie wężyka, zaworu...) temperatura nie zdąży wzrosnąć. Lepiej kontrolować wzrost temperatury w głowicy i nagły skok traktować jako awarię.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Podziękował: 269 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy

Post autor: .Gacek »

Może autorowi chodzi o zimny/gorący refluks... Wtedy dobrze kontrolować temperaturę na wyjściu z chłodnicy i jednocześnie dobrać do tego bezpieczną temperaturę na głowicy aby całość par została skroplona.
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
Iraises123
2

Dziękuję za odpowiedzi
Chodzi mi o to że ktoś mi kiedyś mówił o tym że na chłodnicy musi byc 40 stopni. Będzie wtedy jest lepszy destylat. Nazwał to refluxem.
I chodzi też o to żebym mógł zostawić i nie martwić Się o temperaturę na chłodnicy
Awatar użytkownika

AAmatorek
400
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Post autor: AAmatorek »

Temperatura wylotu wody w granicy 55-60`C aby zaoszczędzić wodę i łatwiej było utrzymać przedgon w górnej części kolumny (bardzo ważne dla OLM i OVM)
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy

Post autor: drgranatt »

Ja nawet utrzymuję 65-68ºC ale nie każdy skraplacz jest tak wydajny. Kiektórzy koledzy to nie mogą sobie pozwolić nawet na 50.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

zenonowsianka
50
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: zenonowsianka »

CI koledzy muszą mieć naprawdę fatalne skraplacze. Mój poprzedni zwykły tani skraplacz z prostej rurki pozwalał na temp. wody ponad 65 stopni, fakt że na pionowej głowicy. Obecnie skośna głowica i skraplacz z karbowanki uruchamia prysznic powyżej 72-74 stopni, a pracuje zwykle ok 68 stopni.

fils1
10

Post autor: fils1 »

Polecam kupno na Ali rotametru do wody. ( np. https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... yYCymahd0M )
Łączy w sobie funkcję zaworu precyzyjnego z funkcją informacyjną o ilości wody / min.
pozdrawiam
Piotr

dzozef
200
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Post autor: dzozef »

A sprawdzałeś go osobiście? Na wodzie? Bo ten na aukcji którą podlinkowałeś jest do powietrza.

fils1
10

Post autor: fils1 »

Sorki. Podesłałem faktycznie link do powietrza. Trzeba sobie znaleźć rotametr do wody. Mam , używam i sobie chwalę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy i pytania”