Regulacja temperatury chłodnicy
-
Autor tematu - Posty: 3
Witam potrzebuje czegoś, jakiegoś zaworu który będzie regulował temperaturę na wylocie z chłodnicy. Mam aabratka ze sterownikiem atg-01 i nie ma tam regulacji przepływu wody, jest tylko otwarcie i zamykanie zaworu.
Ma ktoś patent na to żeby trzymało tyle stopni ile trzeba?
I czy ktoś wytłumaczy mi na czym polega reflux na chłodnicy ?
Pozdrawiam
Ma ktoś patent na to żeby trzymało tyle stopni ile trzeba?
I czy ktoś wytłumaczy mi na czym polega reflux na chłodnicy ?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony piątek, 30 cze 2023, 13:33 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 278 razy
- Otrzymał podziękowanie: 191 razy
-
- Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Regulacja temperatury chłodnicy
O wiele korzystniej jest doprowadzać zimną wodę bez regulacji, by wypełnić nią całą objętość chłodnicy i regulować jedynie wodą wychodzącą. Zapobigasz w ten sposób zapowietrzeniu. W przypadku chłodzenia wodą z hydroforu taki sposób jest wręcz wskazany. Nie wiem, jak sprawdzi się takie zastosowanie przy użyciu elektrozaworów. Pozdrawiam.boxer1981228 pisze: ↑sobota, 1 lip 2023, 07:39 Przykręć tak dopływ wody żeby podawało tyle ile potrzeba i po sprawie.
Ostatnio zmieniony sobota, 1 lip 2023, 08:12 przez EdiWillow, łącznie zmieniany 2 razy.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Ja, ze względu na bezpieczeństwo i sposób połączeń reguluję przepływ wody precyzyjnym zaworem przy kranie na ścianie (ale się rymło ) Dzięki temu w układzie chłodzenia praktycznie otwartym nie ma ciśnienia i połączenia mam z wężyków silikonowych na wcisk.
Nie używam żadnego sterownika, mam system Inżyniera i po ustaleniu parametrów procesu temperatura wody na wyjściu zmienia się nieznacznie. Odpowietrza się samo - co jakiś czas w wężyku sunie bąbel powietrza.
Co u Ciebie może być powodem zmian temperatury wody? Zmiany mocy grzania czy niestabilne ciśnienie wody?
Nie używam żadnego sterownika, mam system Inżyniera i po ustaleniu parametrów procesu temperatura wody na wyjściu zmienia się nieznacznie. Odpowietrza się samo - co jakiś czas w wężyku sunie bąbel powietrza.
Co u Ciebie może być powodem zmian temperatury wody? Zmiany mocy grzania czy niestabilne ciśnienie wody?
Ostatnio zmieniony sobota, 1 lip 2023, 11:05 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
U mnie wujek pracuje na aabratku, woda z hydroforu, woda na wylocie ma ok 30-35°C. Jak spada ciśnienie i hydrofor się załącza to rośnie temp wody ale w przeciągu 10s sytuacja wraca do normy. Nie widzę sensu kombinowania z przepływem wody bo przy aabratku niema to sensu, wg mnie oczywiście. Prosty e-arc sterujący OVM + ewentualnie cxujnik na wyjściu wody jakby hydrofor przestał działać to wszytko czego wg mnie potrzeba do spokojnej stabilnej pracy
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Chyba nikt nie reguluje temperatury na wylocie wody z chłodnicy. Jeżeli już to każdy z nas reguluje przepływ wody tak aby osiągnąć żądaną temperaturę. Jedni robią to zaworem kulowy a inni precyzyjnym.Iraises123 pisze: ↑piątek, 30 cze 2023, 13:26 Witam potrzebuje czegoś, jakiegoś zaworu który będzie regulował temperaturę na wylocie z chłodnicy.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Podziękował: 278 razy
- Otrzymał podziękowanie: 191 razy
wody zaworem przy kranie. Wystarczy na początku mocno odkręcić wodę żeby układ się odpowietrzył a potem przykręcić tak żeby uzyskać odpowiednią temperaturę.
Bez sensu, po co doprowadzać zimną wodę bez regulacji? Żeby potem stosować na wyjściu regulatory? Prze naście lat reguluję dopływ
wody zaworem przy kranie. Wystarczy na początku mocno odkręcić wodę żeby układ się odpowietrzył a potem przykręcić tak żeby uzyskać odpowiednią temperaturę.
-
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 114 razy
Tak, jak pisał Waldek, regulacja zaraz prze kranie, to układ praktycznie bezciśnieniowy i minimalizacja możliwości awarii. Co do czujnika temperatury na wyjściu chłodnicy, jako zabezpieczenia przed zatrzymaniem przepływu wody, to nie jest to najpewniejsze rozwiązanie. Gdy przepływ ustanie nagle (blokada/pęknięcie wężyka, zaworu...) temperatura nie zdąży wzrosnąć. Lepiej kontrolować wzrost temperatury w głowicy i nagły skok traktować jako awarię.
-
-
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
CI koledzy muszą mieć naprawdę fatalne skraplacze. Mój poprzedni zwykły tani skraplacz z prostej rurki pozwalał na temp. wody ponad 65 stopni, fakt że na pionowej głowicy. Obecnie skośna głowica i skraplacz z karbowanki uruchamia prysznic powyżej 72-74 stopni, a pracuje zwykle ok 68 stopni.
Polecam kupno na Ali rotametru do wody. ( np. https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... yYCymahd0M )
Łączy w sobie funkcję zaworu precyzyjnego z funkcją informacyjną o ilości wody / min.
pozdrawiam
Piotr
Łączy w sobie funkcję zaworu precyzyjnego z funkcją informacyjną o ilości wody / min.
pozdrawiam
Piotr