Pytanie o melase
-
online
- Posty: 2937
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 553 razy
-
- Posty: 85
- Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
- Krótko o sobie: :)
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Pytanie o melase
Z obowiązki spieszę donieść, że nastawy oczywiście ruszyły, zapomniałem wspomnieć. Puszczam je właśnie na rurę i mam dylemat: otóż kilku znajomych po próbie z pierwszego gonu (dość jednak starannie ciętego), namawia mnie by tamto ‚serce’ zostawić bez destylacji. Destylacji poddać jedynie późniejsze frakcje. Mnie się specjalnie nie spieszy i myślałem wspólnie je przedestylować (jak radziła Kamila) i poddać dębieniu. Macie doświadczenia z jednokrotną destylacją części nastawu, czy tylko popsuję sobie całość a i tak nie uniknę ponownego gotowania? Wiem, że gusty są różne, ale chodzi mi raczej o dobrą praktykę.
-
- Posty: 85
- Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
- Krótko o sobie: :)
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Pytanie o melase
By nie mnożyć tematów napiszę tutaj. Po wakacyjnej przerwie wracam do melasy. Mam pytanie, jak dużo dajecie dundru do kolejnych nastawów. Jak pisałem kiedyś, poprzedni musiałem solidnie rozwodnić by ruszył. Mam w jednym z pojemników taki nie wystartowany nastaw. Planuję dodać go do kolejnych. Czytam bardzo różne zdania na temat ilości stosowanego dundru. Od czego to zależy? Mój nastaw z melasy i cukru trzcinowego miał końcowe BLG ok 8, po destylacji dunder ma 12.
-
- Posty: 85
- Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
- Krótko o sobie: :)
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Pytanie o melase
Coś mi nie idzie z melasą i dundrem I to nie pierwszy raz. Niemal 3 tygodnie temu zrobiłem nastaw na rum: wlałem 20 kg melasy, 5 kg cukru trzcinowego, ok 25 l nastawu poprzedniego (nie wystartował, sporo tu było dundru). Woda do 100 l. Drożdże bajanusy - 20 g. BLG na start 26. Kilka razy dobrze napowietrzałem ale do dzisiaj nie ruszył. Planuję zrobić nastaw z 5 kg cukru trzcinowego i jak będzie dobrze pracować (namnożą się drożdże) przelać do beczki. Jaka jest szansa, że zmarnuję kolejne 5 kg cukru?
-
- Posty: 327
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Pytanie o melase
Sprawdzałeś ph nastawu? Może środowisko drożdzakom nie odpowiada i dlatego leniwe. Blg 26 to też sporo, ja bym przyczyny szukał w tych dwóch opcjach.
Zamieszaj dobrze, odlej próbkę z 5l i rozcieńcz, ewentualnie delikatnie podgrzej w okolice 30 stopni i zobacz czy ruszy
Zamieszaj dobrze, odlej próbkę z 5l i rozcieńcz, ewentualnie delikatnie podgrzej w okolice 30 stopni i zobacz czy ruszy
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.