Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Polecam tabelę gr000bego
np jeśli chcesz 5l wina 10% potrzebujesz 228g*5=1140g cukru. Pamiętaj, że jeden kg cukru po rozpuszczeni daje 0,6l więc 5l-(1140*0,6)=4316ml wody.
Dla sprawdzenia możesz przeliczyć 1140/5,456(kg całego nastawu)= ok 210.
Jak przerobi cały cukier siarkujesz i dosładzasz do smaku,masz słodkie wino i wiesz dokładnie ile ma %%
jest tam już wypisane ile powinno być cukru w każdym litrze/kilogramie roztworu żeby uzyskać odpowiednie blg. np jeśli chcesz 5l wina 10% potrzebujesz 228g*5=1140g cukru. Pamiętaj, że jeden kg cukru po rozpuszczeni daje 0,6l więc 5l-(1140*0,6)=4316ml wody.
Dla sprawdzenia możesz przeliczyć 1140/5,456(kg całego nastawu)= ok 210.
Jak przerobi cały cukier siarkujesz i dosładzasz do smaku,masz słodkie wino i wiesz dokładnie ile ma %%
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Przez dwa dni od dodania porcji cukru Blg spadło o 2 stopnie i stoi teraz na poziomie 6 Blg. Czekać jeszcze, czy już lepiej zlewać? Trochę się martwię, żeby wino się nie popsuło, bo fermentacja zaczęła zwalniać, na mój gust dość mocno. Wcześniej Blg spadało o 2 stopnie na dzień.
Co o tym sądzicie, bo nie wiem, czy po zlaniu, resztka drożdży która zostanie w postaci zawiesiny da radę przefermentować, to co zostało. A jak na razie wino jest za słabe by można je dłużej przechowywać.
Co o tym sądzicie, bo nie wiem, czy po zlaniu, resztka drożdży która zostanie w postaci zawiesiny da radę przefermentować, to co zostało. A jak na razie wino jest za słabe by można je dłużej przechowywać.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Fermentacja burzliwa się skończyła, zaczyna ci się fermentacja cicha . Jak dokarmisz cukrem drożdże po zlaniu to odżyją, ale nie licz na sprinterskie tempo fermentacji - przerobić przerobią, ale trochę wolniej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Ale baniak jest wypełniony do połowy. Po pierwsze zwiększa to parowanie alkoholu, a po drugie przy mniejszej produkcji CO2, jest większa możliwość zakażenia. Więc nie wiem czy bezpieczniej nie będzie zlać już teraz i niech fermentuje w mniejszych baniokach.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Alkohol ci nie wyparuje, bo masz baniak zatkany rurką fermentacyjną, a jak nie otworzysz korka i nie wpuścisz na siłę powietrza do baniaka, to CO2 (cięższy od powietrza) który drożdże wyprodukowały w trakcie fermentacji będzie dalej zabezpieczał nastaw. Ale do cichej fermentacji zlewaj pod korek do mniejszego/mniejszych pojemników.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Albo odstawić do zimnego pomieszczenia (nawet 10*C jak masz, jak nie to poniżej 20*C też się nada), albo użyć bentonitu (może zmienić smak wina). Cynamon mielony potrzebuje około 2-4 miesięcy, by osiąść na dnie bez wspomagania. Jak masz szczęście, bo jak nie to będziesz miał mętne wino.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Cynamon w laskach wolniej przekazuje aromat do nastawu, łatwiej kontrolować przez to nastaw, czy nie przedobrzyliśmy. Łatwiej się go odławia i wprowadza niewielkie zmętnienie w porównaniu do mielonego.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Jako, że cynamon w laskach ciężko dostać (przynajmniej paradoksalnie w moim ponad 500tys mieście), podaję linka do sprawdzonego producenta http://www.ziolowyzakatek.sklep.pl/pl/s ... rl=cynamon
Zresztą zioła i ziołowe zaprawki do nalewek też mają rewelacyjne.
Zresztą zioła i ziołowe zaprawki do nalewek też mają rewelacyjne.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 282
- Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
To czas opisać dalsze losy "ryżowca na bogato". Zlany w 5l + rurki. Świeżutki delikatny fajniutki, może deczko za ostry na kwasowości był. W okolicach września jakież zdziwienie, wino nadal pracuje . O ile fajnie bo zaczęło łagodzić kwasy i zrobiło się "delikatniejsze" pojawił się smak kwiatów bzu o tyle teraz, nie fajnie Na dzień dzisiejszy jest takie sobie, wybił się etanol i goryczka ze skórek. O ile jak było słabsze to goryczka nie raziła to teraz mi przeszkadza i jest za mocne. Pozostaje czekać i najwyżej dosłodzić aby złagodzić alkohol.
http://latawce.phorum.pl
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Nastawiłem niedawno dwa ryżowce, oba w balonach po 5l. Mam jednak z nimi pewien problem, jeden balon bulka aż miło, za to drugi ledwo od dwóch do czterech bulknięć na minutę wyciąga. Doszedłem do wniosku że to przez moje dodawanie matki drożdzowej na "oko", i tutaj mam zagwozdke czy nie przydałoby się wspomóc wolniejszego winka małą ilością nowej MD?
Drożdze jakich używam to tylko i wyłącznie Zamojskie z pożywką (wysokoalkoholizujące).
Drożdze jakich używam to tylko i wyłącznie Zamojskie z pożywką (wysokoalkoholizujące).
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Nierówno podzieliłeś MD, stąd nierówne tempo fermentacji w obu baniaczkach. Sprawdź poziom cukru w obu nastawach. Jeżeli rurka i korek są szczelne i nie puszczają gazu bokiem, to faktycznie trzeba jakoś wspomóc powolniejsze wino. Możesz zrobić nową MD i w dodać do nastawu, w niczym to nie zaszkodzi.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Najlepiej zahartuj MD, wtedy łatwiej ruszy. Jakbyś nie wiedział jak to się robi: robisz MD, jak już będzie mocno pracować dolej do niej ok 300ml nastawu i szczyptę pożywki. Trochę zwolni, a kiedy znowu ruszy dodajesz ok 500ml nastawu, jak znowu ruszy dolewasz do wina.
-
- Posty: 33
- Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 10 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Witam, mam pytanie odnośnie wstawiania nowego wina na tym samym ryżu. Obecnie robię ryżowca z przepisu Skrzycha (z tymi przyprawami). I tak się zastanawiam czy po zakończeniu fermentacji zamiast wywalac ten ryż i te wszystkie "pozostałości" z baniaka to zostawić i dodać na nowo 18,5l wody z 4kg cukru i potem 3l z 3kg. I czy do tego znowu MD z pożywką?
(tamto ściągnięte wino dojrzewało by w innym balonie)
ps. jeśli było już takie pytanie to proszę o linka - sam nie znalazłem
Pozdrawiam!
(tamto ściągnięte wino dojrzewało by w innym balonie)
ps. jeśli było już takie pytanie to proszę o linka - sam nie znalazłem
Pozdrawiam!
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Ryż jak najbardziej można wykorzystać, ale przyprawy oddały już smak do poprzedniego wina i wiele już nie puszczą, rodzynki podobnie. Daj nowe rodzynki i przyprawy, odlej z litr wina i dodaj do nowego nastawu, wtedy nie będziesz musiał na nowo robić MD. A wodę daje się całą od razu, a w trakcie fermentacji cukier dodaje się rozpuszczając w części nastawu.
-
- Posty: 33
- Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 10 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Ok, super dzięki! Ale mam jeszcze jedno pytanie: te rodzynki, które już oddały smak, to jak mam się ich pozbyć z tego baniaka? Kilka na pewno będę mógł usunąć, ale pewnie nie wszystkie. Czy mogę po prostu wrzucić nowe na te stare, czy starych muszę się pozbyć? Bo przyprawy to zostawiam, gdyż nie da się ich oddzielić od reszty.
I odnośnie tej dolewki wody napisałeś, że "wodę daje się całą od razu, a w trakcie fermentacji cukier dodaje się rozpuszczając w części nastawu." Czyli? Od razu dodaje te 20,5 litra (odjąłem 1litr bo dodam stare wino) wody z 7kg cukru, czy tylko samą wodę i potem ściągam trochę nastawu i dodaje ten cukier (7kg)?
I odnośnie tej dolewki wody napisałeś, że "wodę daje się całą od razu, a w trakcie fermentacji cukier dodaje się rozpuszczając w części nastawu." Czyli? Od razu dodaje te 20,5 litra (odjąłem 1litr bo dodam stare wino) wody z 7kg cukru, czy tylko samą wodę i potem ściągam trochę nastawu i dodaje ten cukier (7kg)?
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Wywal rodzynek ile dasz radę, a resztę zostaw, a co do drugiego pytania Dodajesz całą wodę razem z cukrem, a jak w trakcie lub po skończonej fermentacji chcesz dosłodzić wino, zlewasz trochę tego co masz w balonie do garnka, podgrzewasz i rozpuszczasz w tym cukier, po ostudzeniu do temp. bliskiej temperaturze nastawu wlewasz z powrotem do balona. Przy planowaniu cukru pamiętaj, że 1kg cukru= 0,6l w nastawie.
-
- Posty: 282
- Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Wald kiedyś napisał, "po co ucierać dupę szkłem". I tu muszę się zgodzić, co innego "oszczędność", co innego pazerność. Nie wszystko da się wrzucić do "recyclingu" i nie wszystko warto odzyskiwać.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 lis 2013, 18:34 przez sztender, łącznie zmieniany 1 raz.
http://latawce.phorum.pl
-
- Posty: 282
- Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
No chyba jaśniej się nie da ? Będzie kombinował bo mu ryżu szkoda. Może i sam ryż nadaje się do "wielokrotnego" użycia ale czy na pewno ? Można i jedną herbatę parzyć 3 razy, tylko czy to będzie ciągle ta sama herbata ? Dla mnie zasada prosta, robię dla siebie i nie oszczędzam (na ile mnie stać). Jasne, jak będzie robił aby się "nastukać" dużo i tanio to można. Tylko raczej na forum "promujemy" jakość.empenov pisze:[...] to jak mam się ich pozbyć z tego baniaka? Kilka na pewno będę mógł usunąć, ale pewnie nie wszystkie. Czy mogę po prostu wrzucić nowe na te stare, czy starych muszę się pozbyć? Bo przyprawy to zostawiam, gdyż nie da się ich oddzielić od reszty.
http://latawce.phorum.pl
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
PS: Rusin dał ważną wskazówkę, weźcie to pod rozwagę planując "ryżowca".
To było właśnie o trzecim parzeniu.sztender pisze:Wald kiedyś napisał, "po co ucierać dupę szkłem".
Ale nie herbaty, tylko kwiatów hibiskusa. Natomiast ryż można wykorzystać ponownie. Przecież i tak nie będzie fermentował, ciała bez rodzynek też nie da. Nie zaszkodzi, nie pomoże.sztender pisze: Można i jedną herbatę parzyć 3 razy, tylko czy to będzie ciągle ta sama herbata ?.
Skrobia jest nie do ruszenia przez drożdże, więc nie, ale próbować możesz.empenov pisze:Chcę spróbować nastawić jeszcze raz na tym samym bo podobno jest mocniejsze i po prostu chce to sprawdzić. Zarówno jaki będzie miało smak i moc.
I tu zaczynam się bać. Nie doczytałeś nigdzie, że ryż należy przepłukać? Wywalić to z balonu oddzielić od przypraw i wypłukać. Jeśli planujesz zalać to co zostało wodą z cukrem, to sam odradzam. Przecież w tym ryżu jest cały osad z pierwszego nastawu. Chcesz od początku zafundować sobie zdechły osad i na tym robić wino? Raczej kiepski pomysł, ale zabraniać nie mogę.empenov pisze:Ok, super dzięki! Ale mam jeszcze jedno pytanie: te rodzynki, które już oddały smak, to jak mam się ich pozbyć z tego baniaka? Kilka na pewno będę mógł usunąć, ale pewnie nie wszystkie. Czy mogę po prostu wrzucić nowe na te stare, czy starych muszę się pozbyć? Bo przyprawy to zostawiam, gdyż nie da się ich oddzielić od reszty.
PS: Rusin dał ważną wskazówkę, weźcie to pod rozwagę planując "ryżowca".
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 282
- Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Mocny smak to raz. Dwa są to wina ekstraktywne mające dużo "ciała". Jeśli zerkniecie, http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewto ... f=51&t=479 to "zbudowanie" lekkiego wytrawnego/pół-wytrawnego wina, które jest dobre i smaczne, to nie lada sztuka.Rusin pisze:Wg mnie mocne wina typu 16-18% to można zrobić z bzu czy aroni bo owoc ma mocny wyraźny smak
http://latawce.phorum.pl
-
- Posty: 33
- Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 10 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
@Wald - nie doczytałem tego, że ryż należy znowu przepłukać żeby pozbyć się osadu radę oczywiście wezmę do serca.
Druga sprawa jest taka, że nie bardzo rozumiem co masz na myśli w tym zdaniu: "Skrobia jest nie do ruszenia przez drożdże, więc nie, ale próbować możesz."
I trzecia sprawa, czy ktoś kto już nastawiał na tym samym ryżu mógłby napisać czy było warto i czy to "jakoś" smakowało?
Druga sprawa jest taka, że nie bardzo rozumiem co masz na myśli w tym zdaniu: "Skrobia jest nie do ruszenia przez drożdże, więc nie, ale próbować możesz."
I trzecia sprawa, czy ktoś kto już nastawiał na tym samym ryżu mógłby napisać czy było warto i czy to "jakoś" smakowało?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Drożdże nie są w stanie przerobić skrobi (cukru złożonego) na alkohol. Żeby drożdże mogły dobrać się do skrobi, najpierw należy rozłożyć ją na cukry proste dostępne dla drożdży. Robi się to przez zacieranie słodem lub enzymami z buteleczek. Podczas moczenia surowego ryżu w nastawie oddaje on tylko smak i zapach do nastawu, ale nie jest przerabiany na alkohol przez drożdże.empenov pisze:Druga sprawa jest taka, że nie bardzo rozumiem co masz na myśli w tym zdaniu: "Skrobia jest nie do ruszenia przez drożdże, więc nie, ale próbować możesz."
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Odnośnie zacierania wystarczyło poszukać http://alkohole-domowe.com/forum/search ... &x=14&y=14. Ja robię to tak http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... nie#p81933.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 23 lip 2012, 12:39
- Krótko o sobie: Zbyt dziwny by żyć, zbyt rzadki by umrzeć.
- Ulubiony Alkohol: Rum
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Uć
- Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Witam jako nowy wszystkich na forum. Otóż wziąłem się za wino ryżowe, jest to moje pierwsze wino. Robię według przepisu 2kg ryżu, 6kg cukru, 40dkg rodzynek, 10dkg kwasku cytrynowego, 5cukrów waniliowych, 2 łyżeczki imbiru, 2 łyżeczki cynamonu, 16,4l wody, drożdże bayanusy. Cukier dodawałem na raty, na początek 4kg i po pięciu dniach 2kg. I mój problem jest taki, że po dodaniu tych 2kg cukru nastaw pochodził kilka godzin i się zatrzymał. A może w ogóle nie pracował od momentu dodania a bulgotało bo solidnie zamieszałem. Niestety nie miałem od początku cukromierza i nie znam początkowego blg ale teraz wynosi ono 25Blg. I tu moje pytanie czy przez zbyt wysokie blg drożdże się zatrzymały? Jak tak to co w takim wypadku robić? Czy mogę rozcieńczyć nastaw wodą, żeby zmniejszyć blg i wtedy drożdże ruszą czy one już nie żyją? A może są jakieś drożdże do wysokich stężeń cukru?
...z pustego i Salomon nie naleje...
-
- Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 23 lip 2012, 12:39
- Krótko o sobie: Zbyt dziwny by żyć, zbyt rzadki by umrzeć.
- Ulubiony Alkohol: Rum
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Uć
- Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Dzięki za odpowiedź. Wody jak pisałem jest 16,4 litra plus cukier to daje 20 litrów, więc nie przekroczyłem max o którym piszesz Uff drożdże powoli się rozkręcają ale coś słabo pracują. Od samego początku fermentacja burzliwa nie jest taka burzliwa. Wiem, że się nie patrzy na ilość bulknięć ale w książce wyczytałem, że rurka powinna dość mocno pracować a u mnie pierdnie raz na jakiś czas i tyle. Zastanawiam się czy dodać może kolejną pożywkę czy może lepiej nie kombinować?
...z pustego i Salomon nie naleje...