Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Post autor: siwy1121 »

Polecam tabelę gr000bego
BLG cukier.xls
jest tam już wypisane ile powinno być cukru w każdym litrze/kilogramie roztworu żeby uzyskać odpowiednie blg.

np jeśli chcesz 5l wina 10% potrzebujesz 228g*5=1140g cukru. Pamiętaj, że jeden kg cukru po rozpuszczeni daje 0,6l więc 5l-(1140*0,6)=4316ml wody.

Dla sprawdzenia możesz przeliczyć 1140/5,456(kg całego nastawu)= ok 210.
Jak przerobi cały cukier siarkujesz i dosładzasz do smaku,masz słodkie wino i wiesz dokładnie ile ma %%
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

kerth92
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2013, 22:49
Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: kerth92 »

Przez dwa dni od dodania porcji cukru Blg spadło o 2 stopnie i stoi teraz na poziomie 6 Blg. Czekać jeszcze, czy już lepiej zlewać? Trochę się martwię, żeby wino się nie popsuło, bo fermentacja zaczęła zwalniać, na mój gust dość mocno. Wcześniej Blg spadało o 2 stopnie na dzień.
Co o tym sądzicie, bo nie wiem, czy po zlaniu, resztka drożdży która zostanie w postaci zawiesiny da radę przefermentować, to co zostało. A jak na razie wino jest za słabe by można je dłużej przechowywać.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: gr000by »

Fermentacja burzliwa się skończyła, zaczyna ci się fermentacja cicha :). Jak dokarmisz cukrem drożdże po zlaniu to odżyją, ale nie licz na sprinterskie tempo fermentacji - przerobić przerobią, ale trochę wolniej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Rusin »

Ja bym zostawił niech sobie pracują. Sprawdź blg za miesiąc.
In vino veritas, in aqua sanitas

kerth92
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2013, 22:49
Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: kerth92 »

Ale baniak jest wypełniony do połowy. Po pierwsze zwiększa to parowanie alkoholu, a po drugie przy mniejszej produkcji CO2, jest większa możliwość zakażenia. Więc nie wiem czy bezpieczniej nie będzie zlać już teraz i niech fermentuje w mniejszych baniokach.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: gr000by »

Alkohol ci nie wyparuje, bo masz baniak zatkany rurką fermentacyjną, a jak nie otworzysz korka i nie wpuścisz na siłę powietrza do baniaka, to CO2 (cięższy od powietrza) który drożdże wyprodukowały w trakcie fermentacji będzie dalej zabezpieczał nastaw. Ale do cichej fermentacji zlewaj pod korek do mniejszego/mniejszych pojemników.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Pretender »

Proponuję siarkować po kilku zlaniach znad osadu, a nie od razu po zakończonej fermentacji. Przy słabszych i w mniejszej ilości drożdżach masz większe prawdopodobieństwo, że po siarkowaniu padną.

kerth92
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2013, 22:49
Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: kerth92 »

Zlałem dziś do dwóch mniejszych baniaków i powoli sobie pracują :) Teraz tylko czekać
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Pretender »

I to jest dobry sposób postępowania ;)
Awatar użytkownika

damonum
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 29 maja 2012, 04:07
Ulubiony Alkohol: pivo Fosters
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Bath, England
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: damonum »

Witam.
Istnieje jakiś sposób by wspomóc klarowane ryżowca do którego dodałem mielony cynamon. Stoi już 3 tygodnie od drugiego zlania i do klarowności mu dość daleko, gdyż cynamon nie chce opaść.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: gr000by »

Albo odstawić do zimnego pomieszczenia (nawet 10*C jak masz, jak nie to poniżej 20*C też się nada), albo użyć bentonitu (może zmienić smak wina). Cynamon mielony potrzebuje około 2-4 miesięcy, by osiąść na dnie bez wspomagania. Jak masz szczęście, bo jak nie to będziesz miał mętne wino.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Rusin »

Przefiltrować przez gazę. Innego sposobu nie widzę.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

damonum
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 29 maja 2012, 04:07
Ulubiony Alkohol: pivo Fosters
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Bath, England
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: damonum »

Chyba jednak przefiltruje bo cierpliwości nie mam aż tyle by czekać. A na drugi raz mielony cynamon będę używał tylko do szarlotki. Ale jak to się mówi, najlepsza nauka jest na własnych błędach.
Dzięki za podpowiedzi.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: siwy1121 »

Też nie wiedziałem, że z mielonym trzeba tak długo czekać. A cynamon w laskach daje tyle samo aromatu?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: gr000by »

Cynamon w laskach wolniej przekazuje aromat do nastawu, łatwiej kontrolować przez to nastaw, czy nie przedobrzyliśmy. Łatwiej się go odławia i wprowadza niewielkie zmętnienie w porównaniu do mielonego.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Trener »

Jako, że cynamon w laskach ciężko dostać (przynajmniej paradoksalnie w moim ponad 500tys mieście), podaję linka do sprawdzonego producenta http://www.ziolowyzakatek.sklep.pl/pl/s ... rl=cynamon
Zresztą zioła i ziołowe zaprawki do nalewek też mają rewelacyjne.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: sztender »

To czas opisać dalsze losy "ryżowca na bogato". Zlany w 5l + rurki. Świeżutki delikatny fajniutki, może deczko za ostry na kwasowości był. W okolicach września jakież zdziwienie, wino nadal pracuje :bardzo_zly:. O ile fajnie bo zaczęło łagodzić kwasy i zrobiło się "delikatniejsze" pojawił się smak kwiatów bzu o tyle teraz, nie fajnie ;/ Na dzień dzisiejszy jest takie sobie, wybił się etanol i goryczka ze skórek. O ile jak było słabsze to goryczka nie raziła to teraz mi przeszkadza i jest za mocne. Pozostaje czekać i najwyżej dosłodzić aby złagodzić alkohol.
http://latawce.phorum.pl

draiks
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 24 lut 2013, 00:13
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: draiks »

Nastawiłem niedawno dwa ryżowce, oba w balonach po 5l. Mam jednak z nimi pewien problem, jeden balon bulka aż miło, za to drugi ledwo od dwóch do czterech bulknięć na minutę wyciąga. Doszedłem do wniosku że to przez moje dodawanie matki drożdzowej na "oko", i tutaj mam zagwozdke czy nie przydałoby się wspomóc wolniejszego winka małą ilością nowej MD?
Drożdze jakich używam to tylko i wyłącznie Zamojskie z pożywką (wysokoalkoholizujące).
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: gr000by »

Nierówno podzieliłeś MD, stąd nierówne tempo fermentacji w obu baniaczkach. Sprawdź poziom cukru w obu nastawach. Jeżeli rurka i korek są szczelne i nie puszczają gazu bokiem, to faktycznie trzeba jakoś wspomóc powolniejsze wino. Możesz zrobić nową MD i w dodać do nastawu, w niczym to nie zaszkodzi.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: siwy1121 »

Najlepiej zahartuj MD, wtedy łatwiej ruszy. Jakbyś nie wiedział jak to się robi: robisz MD, jak już będzie mocno pracować dolej do niej ok 300ml nastawu i szczyptę pożywki. Trochę zwolni, a kiedy znowu ruszy dodajesz ok 500ml nastawu, jak znowu ruszy dolewasz do wina.

draiks
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 24 lut 2013, 00:13
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: draiks »

Dodałem poprostu trochę gotowej MD, rano od razu zaszedłem zobaczyć jak sobie radzi i bulgotało aż miło. Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika

empenov
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 10 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: empenov »

Witam, mam pytanie odnośnie wstawiania nowego wina na tym samym ryżu. Obecnie robię ryżowca z przepisu Skrzycha (z tymi przyprawami). I tak się zastanawiam czy po zakończeniu fermentacji zamiast wywalac ten ryż i te wszystkie "pozostałości" z baniaka to zostawić i dodać na nowo 18,5l wody z 4kg cukru i potem 3l z 3kg. I czy do tego znowu MD z pożywką?
(tamto ściągnięte wino dojrzewało by w innym balonie)

ps. jeśli było już takie pytanie to proszę o linka - sam nie znalazłem :(

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: siwy1121 »

Ryż jak najbardziej można wykorzystać, ale przyprawy oddały już smak do poprzedniego wina i wiele już nie puszczą, rodzynki podobnie. Daj nowe rodzynki i przyprawy, odlej z litr wina i dodaj do nowego nastawu, wtedy nie będziesz musiał na nowo robić MD. A wodę daje się całą od razu, a w trakcie fermentacji cukier dodaje się rozpuszczając w części nastawu.
Awatar użytkownika

empenov
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 10 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: empenov »

Ok, super dzięki! Ale mam jeszcze jedno pytanie: te rodzynki, które już oddały smak, to jak mam się ich pozbyć z tego baniaka? Kilka na pewno będę mógł usunąć, ale pewnie nie wszystkie. Czy mogę po prostu wrzucić nowe na te stare, czy starych muszę się pozbyć? Bo przyprawy to zostawiam, gdyż nie da się ich oddzielić od reszty.
I odnośnie tej dolewki wody napisałeś, że "wodę daje się całą od razu, a w trakcie fermentacji cukier dodaje się rozpuszczając w części nastawu." Czyli? Od razu dodaje te 20,5 litra (odjąłem 1litr bo dodam stare wino) wody z 7kg cukru, czy tylko samą wodę i potem ściągam trochę nastawu i dodaje ten cukier (7kg)?
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: siwy1121 »

Wywal rodzynek ile dasz radę, a resztę zostaw, a co do drugiego pytania Dodajesz całą wodę razem z cukrem, a jak w trakcie lub po skończonej fermentacji chcesz dosłodzić wino, zlewasz trochę tego co masz w balonie do garnka, podgrzewasz i rozpuszczasz w tym cukier, po ostudzeniu do temp. bliskiej temperaturze nastawu wlewasz z powrotem do balona. Przy planowaniu cukru pamiętaj, że 1kg cukru= 0,6l w nastawie.

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: sztender »

Wald kiedyś napisał, "po co ucierać dupę szkłem". I tu muszę się zgodzić, co innego "oszczędność", co innego pazerność. Nie wszystko da się wrzucić do "recyclingu" i nie wszystko warto odzyskiwać.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 lis 2013, 18:34 przez sztender, łącznie zmieniany 1 raz.
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: siwy1121 »

Co masz na myśli ??? Wiem, że ryż nie jest drogi, ale uważasz, że w ogóle nie warto go odzyskiwać ???

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: sztender »

empenov pisze:[...] to jak mam się ich pozbyć z tego baniaka? Kilka na pewno będę mógł usunąć, ale pewnie nie wszystkie. Czy mogę po prostu wrzucić nowe na te stare, czy starych muszę się pozbyć? Bo przyprawy to zostawiam, gdyż nie da się ich oddzielić od reszty.
No chyba jaśniej się nie da ? Będzie kombinował bo mu ryżu szkoda. Może i sam ryż nadaje się do "wielokrotnego" użycia ale czy na pewno ? Można i jedną herbatę parzyć 3 razy, tylko czy to będzie ciągle ta sama herbata ? Dla mnie zasada prosta, robię dla siebie i nie oszczędzam (na ile mnie stać). Jasne, jak będzie robił aby się "nastukać" dużo i tanio to można. Tylko raczej na forum "promujemy" jakość.
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

empenov
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 10 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: empenov »

Chcę spróbować nastawić jeszcze raz na tym samym bo podobno jest mocniejsze i po prostu chce to sprawdzić. Zarówno jaki będzie miało smak i moc. Jeśli okaże się, że jest do kitu to przynajmniej nie będę już o tym myślał.

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Rusin »

Dlaczego każdemu zależy na mocy? Tym bardziej w ryżowcu czy jabłkowym jak każdy odradza zbyt dużą moc dla takich win bo smaku to mieć nie będzie tylko sam alko.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Wald »

sztender pisze:Wald kiedyś napisał, "po co ucierać dupę szkłem".
To było właśnie o trzecim parzeniu.
sztender pisze: Można i jedną herbatę parzyć 3 razy, tylko czy to będzie ciągle ta sama herbata ?.
Ale nie herbaty, tylko kwiatów hibiskusa. Natomiast ryż można wykorzystać ponownie. Przecież i tak nie będzie fermentował, ciała bez rodzynek też nie da. Nie zaszkodzi, nie pomoże.
empenov pisze:Chcę spróbować nastawić jeszcze raz na tym samym bo podobno jest mocniejsze i po prostu chce to sprawdzić. Zarówno jaki będzie miało smak i moc.
Skrobia jest nie do ruszenia przez drożdże, więc nie, ale próbować możesz.
empenov pisze:Ok, super dzięki! Ale mam jeszcze jedno pytanie: te rodzynki, które już oddały smak, to jak mam się ich pozbyć z tego baniaka? Kilka na pewno będę mógł usunąć, ale pewnie nie wszystkie. Czy mogę po prostu wrzucić nowe na te stare, czy starych muszę się pozbyć? Bo przyprawy to zostawiam, gdyż nie da się ich oddzielić od reszty.
I tu zaczynam się bać. Nie doczytałeś nigdzie, że ryż należy przepłukać? Wywalić to z balonu oddzielić od przypraw i wypłukać. Jeśli planujesz zalać to co zostało wodą z cukrem, to sam odradzam. Przecież w tym ryżu jest cały osad z pierwszego nastawu. Chcesz od początku zafundować sobie zdechły osad i na tym robić wino? Raczej kiepski pomysł, ale zabraniać nie mogę.

PS: Rusin dał ważną wskazówkę, weźcie to pod rozwagę planując "ryżowca".
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Rusin »

Wg mnie mocne wina typu 16-18% to można zrobić z bzu czy aroni bo owoc ma mocny wyraźny smak a taki ryżowiec będzie smakował jak woda ze spirytusem.
In vino veritas, in aqua sanitas

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: sztender »

Rusin pisze:Wg mnie mocne wina typu 16-18% to można zrobić z bzu czy aroni bo owoc ma mocny wyraźny smak
Mocny smak to raz. Dwa są to wina ekstraktywne mające dużo "ciała". Jeśli zerkniecie, http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewto ... f=51&t=479 to "zbudowanie" lekkiego wytrawnego/pół-wytrawnego wina, które jest dobre i smaczne, to nie lada sztuka.
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

empenov
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 10 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: empenov »

@Wald - nie doczytałem tego, że ryż należy znowu przepłukać żeby pozbyć się osadu ;) radę oczywiście wezmę do serca.
Druga sprawa jest taka, że nie bardzo rozumiem co masz na myśli w tym zdaniu: "Skrobia jest nie do ruszenia przez drożdże, więc nie, ale próbować możesz."

I trzecia sprawa, czy ktoś kto już nastawiał na tym samym ryżu mógłby napisać czy było warto i czy to "jakoś" smakowało?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: gr000by »

empenov pisze:Druga sprawa jest taka, że nie bardzo rozumiem co masz na myśli w tym zdaniu: "Skrobia jest nie do ruszenia przez drożdże, więc nie, ale próbować możesz."
Drożdże nie są w stanie przerobić skrobi (cukru złożonego) na alkohol. Żeby drożdże mogły dobrać się do skrobi, najpierw należy rozłożyć ją na cukry proste dostępne dla drożdży. Robi się to przez zacieranie słodem lub enzymami z buteleczek. Podczas moczenia surowego ryżu w nastawie oddaje on tylko smak i zapach do nastawu, ale nie jest przerabiany na alkohol przez drożdże.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

empenov
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 10 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: empenov »

A jak to się robi? :) Czy jest gdzieś instrukcja?
Ponawiam pytanie: czy ktoś kiedyś robił ponownie na tym samym ryżu ryżowca i jaki był efekt smakowy i %?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: gr000by »

Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

LosBanditos
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 23 lip 2012, 12:39
Krótko o sobie: Zbyt dziwny by żyć, zbyt rzadki by umrzeć.
Ulubiony Alkohol: Rum
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja:
Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: LosBanditos »

Witam jako nowy wszystkich na forum. Otóż wziąłem się za wino ryżowe, jest to moje pierwsze wino. Robię według przepisu 2kg ryżu, 6kg cukru, 40dkg rodzynek, 10dkg kwasku cytrynowego, 5cukrów waniliowych, 2 łyżeczki imbiru, 2 łyżeczki cynamonu, 16,4l wody, drożdże bayanusy. Cukier dodawałem na raty, na początek 4kg i po pięciu dniach 2kg. I mój problem jest taki, że po dodaniu tych 2kg cukru nastaw pochodził kilka godzin i się zatrzymał. A może w ogóle nie pracował od momentu dodania a bulgotało bo solidnie zamieszałem. Niestety nie miałem od początku cukromierza i nie znam początkowego blg ale teraz wynosi ono 25Blg. I tu moje pytanie czy przez zbyt wysokie blg drożdże się zatrzymały? Jak tak to co w takim wypadku robić? Czy mogę rozcieńczyć nastaw wodą, żeby zmniejszyć blg i wtedy drożdże ruszą czy one już nie żyją? A może są jakieś drożdże do wysokich stężeń cukru?
...z pustego i Salomon nie naleje...

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Rusin »

Te drożdże co masz to powinny dać radę. Wody nie dodawaj ale wg mnie 6kg cukru na 10l wody to dużo za dużo. Max dla mnie to 3kg.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

LosBanditos
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 23 lip 2012, 12:39
Krótko o sobie: Zbyt dziwny by żyć, zbyt rzadki by umrzeć.
Ulubiony Alkohol: Rum
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja:
Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: LosBanditos »

Dzięki za odpowiedź. Wody jak pisałem jest 16,4 litra plus cukier to daje 20 litrów, więc nie przekroczyłem max o którym piszesz :) Uff drożdże powoli się rozkręcają ale coś słabo pracują. Od samego początku fermentacja burzliwa nie jest taka burzliwa. Wiem, że się nie patrzy na ilość bulknięć ale w książce wyczytałem, że rurka powinna dość mocno pracować a u mnie pierdnie raz na jakiś czas i tyle. Zastanawiam się czy dodać może kolejną pożywkę czy może lepiej nie kombinować?
...z pustego i Salomon nie naleje...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”