Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
-
online
- Posty: 7344
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
@olo 69, a może ciasto robisz za rzadkie A może temperatura w piekarniku ci "ucieka" No, bo nie widzę innej przyczyny jeżeli do tej pory chlebek ci się udawał Aaa, jest jeszcze możliwość, że zmieniłeś gatunek mąki. Czasem może trafić się jakaś felerna partia, ale to mało prawdopodobne
No właśnie, że nie. Zakwas to ta pierwsza porcja ciasta "wychodowana" przez nas po raz pierwszy lub odebrana z zaczynu przygotowanego do wyrabiania chleba. Moja teściowa nazywała taką porcję przechowywaną do kolejnego wypieku chleba, naciastkiem. Taki zakwas przechowujemy w lodówce (można również ususzyć lub zamrozić) i czeka sobie spokojnie aż go łaskawie ogrzejemy i dokarmimy przy kolejnej produkcji własnego chlebka. Najlepiej opisane jest to tutaj http://www.moja-piekarnia.pl/2008/07/08 ... jny-chleb/michal278 pisze:Radius, zaczyn czy zakwas to to samo. Zależy chyba od regionu.
@olo 69, a może ciasto robisz za rzadkie A może temperatura w piekarniku ci "ucieka" No, bo nie widzę innej przyczyny jeżeli do tej pory chlebek ci się udawał Aaa, jest jeszcze możliwość, że zmieniłeś gatunek mąki. Czasem może trafić się jakaś felerna partia, ale to mało prawdopodobne
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1923
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
@ olo 69, ja ostatnio robiłem z mąki żytniej razowej typ bodajże 1800. Chlebek wyszedł i jest dobrze wypieczony ale nie chciał wyrosnąć tak jak należy. Jedno jest pewne, z mąki żytniej nie jest łatwo. Tylko babcia na wsi w piecu chlebowym z mąki żytniej piekła jak należy ale trzeba też oddać, że i mąka była zdecydowanie inna.
Nie wiem w czym jest rzecz ale od kiedy mąki kupuję w małym młynie chlebek wychodzi lepszy i smaczniejszy.
Nie wiem w czym jest rzecz ale od kiedy mąki kupuję w małym młynie chlebek wychodzi lepszy i smaczniejszy.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
@radius
Ciasto za rzadkie na pewno nie jest. Raczej jest gęste. Skoro wczoraj żona w tym samym piekarniku upiekła piękny biszkopt, to wina piekarnika też raczej nie. Mąkę najpierw miałem z rynku, a trzy dni temu przywiozłem z młyna. Nic to nie dało.
Spróbuję jutro bez zaczynu czy jak się to zwie.
Ciasto za rzadkie na pewno nie jest. Raczej jest gęste. Skoro wczoraj żona w tym samym piekarniku upiekła piękny biszkopt, to wina piekarnika też raczej nie. Mąkę najpierw miałem z rynku, a trzy dni temu przywiozłem z młyna. Nic to nie dało.
Spróbuję jutro bez zaczynu czy jak się to zwie.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Dzisiaj odbyła się próba bez zakwasu i nic to nie dało. Chleb jest nadal praktycznie wcale nie upieczony w środku. Jedynie co, to skórka dookoła pięknie upieczona. Póki co wyczerpałem już chyba wszystkie możliwości.
To wygląda tak, jakby chleb się piekł na zewnątrz a w środku tylko gotował. Jedyne co przychodzi mi do głowy to zarobić jeszcze raz chlebki i spróbować upiec u sąsiada.
A jeszcze lepszym pomysłem będzie zrobienie z mąki żytniej wódeczki a kupowanie chleba w sklepie, bo już od pieczenia chlebka mam
To wygląda tak, jakby chleb się piekł na zewnątrz a w środku tylko gotował. Jedyne co przychodzi mi do głowy to zarobić jeszcze raz chlebki i spróbować upiec u sąsiada.
A jeszcze lepszym pomysłem będzie zrobienie z mąki żytniej wódeczki a kupowanie chleba w sklepie, bo już od pieczenia chlebka mam
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1923
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Jak ma wyjść to wyjdzie i żadne tam rozpylanie chemikaliów nie pomoże. Właśnie w tej chwili wyjąłem chlebek z piekarnika zrobiony na zakwasie. Wyszedł super.
olo 69, nie pieczesz od dzisiaj więc musi być jakaś przyczyna. Może temperatura, może konsystencja
Moja babcia nigdy nic niczego nie rozpylała i zawsze było dobrze więc to chyba nie ten powód czy przyczyna.wawaldek11 pisze:Przed przygotowaniem chleba/ nastawu rozpyla się roztwór w pomieszczeniu.
Podobno eliminuje dzikie drożdże z powietrza.
Jak ma wyjść to wyjdzie i żadne tam rozpylanie chemikaliów nie pomoże. Właśnie w tej chwili wyjąłem chlebek z piekarnika zrobiony na zakwasie. Wyszedł super.
olo 69, nie pieczesz od dzisiaj więc musi być jakaś przyczyna. Może temperatura, może konsystencja
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Mi poszło dużo lepiej jak ostatnio. Ale jeszcze nie to w środku. Włączyłem termoobieg dół, wcześniej piekłem na góra/dół bez termo obiegu. A i dodałem drożdży bo zakwas się podnieść nie chciał. Przedłużyłem też czas w piekarniku o III etap 150'C 20min Mąka żytnia Razowa 2000 i 750
edit: Drgranatt Jakie duże masz foremki w cm nie kilogramach Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 95
- Rejestracja: czwartek, 25 gru 2014, 21:45
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
- Kontakt:
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Ja nie zalecam termoobiegu. Spróbuj może podnieść temperaturę do 200-210 stopni (grzałki góra-dół) i skróć czas do 45-50 minut. Jeżeli używasz samej mąki żytniej (bez dodatku pszennej) to 50 minut powinno być dobrze.olo 69 pisze:A ja z chlebem żytnim mam ostatnio kłopoty. Chlebek pięknie rośnie i się pięknie wypieka na zewnątrz, a w środku jest totalny zakalec.
Chlebek taki z dodatkiem słonecznika i siemienia lnianego piekę od roku i w ostatnich trzech wypiekach taki zonk mi się zdarzył.Wcześniej wszystko było ok. Myślałem, że to może wina piekarnika ale skoro na zewnątrz chlebek ładnie wypieczony, to chyba nie? Czy to może być wina mąki? Bo z tej ostatniej partii mąki, którą kupiłem mam takiego zonka.
Chlebek piekę na termoobiegu i temp. 180C jedną godzinę i trzy minuty.
Żytnie często wychodzą w środku lekko wilgotne, taka już ich specyfika. Ale 150-180 stopni to zdecydowanie za niska temperatura.ramzol pisze:Ja robię z mieszanki zbóż różnych i w różnych proporcjach. Szukam i się uczę. Też zdarzyło mi się ostatnio, że chlebek był "mokry". Wyrabiam ciasto rękoma i robię tylko na zakwasie. Piekę 25min 200-220 potem 40min 150-180 bez termoobiegu. Nie wiem dlaczego się tak dzieje. Chyba za krótko chlebek przebywa w piekarniku. Wydaje mi się, że trafiliśmy fachowca w tej dziedzinie. Bardzo się z tego powodu cieszę.
Myślę że w Piątek się zabiorę za chlebuś tak się nakręciłem.
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Jeśli chleb jest w środku surowy a na zewnątrz upieczony to pewnie zacząłeś piec chleb nie wyrośnięty, piekłeś w za wysokiej temperaturze za krótko. Nie wiem z jakiej był mąki, ale jeśli był z samej żytniej to on gorzej wyrasta, jest trudniejszy do zrobienia. Zrób chleb z maki pszennej i żytniej 50/50%, nie rób zbyt dużego, najlepiej taki w foremce, do 1 kg. wagi. Najpierw termoobieg, a potem dolne grzałki. Reguluj temperaturę tak aby nie przypalić góry. Pieczenie 35-45 minut. Fajnie jest posypać chleb słonecznikiem albo makiem. Powodzenia.
Przed pieczeniem wypróbuj drożdże czy mają moc.
Przed pieczeniem wypróbuj drożdże czy mają moc.
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Dlaczego nie sadzicie sobie dyni sami? 1 m2 w rogu ogrodu na kompostownik. Tam idzie warstwa szarego kartonu, na to trochę patyków, potem wszystko, co zgrabimy spod drzew jesienią, trawa z kosiarki, chwasty z pielenia, materiał z przycinek roślin, resztki z garnka. Utrzymywać w stanie lekko/średnio wilgotnym, ale nie skąpane w wodzie, bo nadmiar wody i brak tlenu uruchomią procesy gnilne. Na skraju kompostu w skopaną ziemię wsadzamy wiosną pestki dyni lub sadzonkę wyhodowaną w kubku po śmietanie. Polecam odmianę Hokkaido (alt: Potimaroon), która rosnąc może się piąć po altanie, pergoli lub (mocnym!) ogrodzeniu. Jest delikatna, aromatyczna, nie wymaga obierania ze skórki. Ale generalnie każda dynia, tak posadzona, da czadu!
-
- Posty: 93
- Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 20:44
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: ziemia łódzka
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Witam piekarzy Czy wasz chleb żytni także jest taki klejący nie da się go uformować jak pszenny ? Czy wasze zakwasy pięknie rosną ? ja swój hodowałem na mące żytniej i jak go dokarmiam to jakoś spektakularnie nie rośnie...
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Ja mam zakwas który ma ponad 10 lat , mogę wysłać. Ale zanim będziemy tak się bawić to napisz ile ma twój że twierdzisz że jest za młody.
A tak wogóle to chleb najlepiej wychodzi pieczony w garnku "rzymskim", jest taki jak z prawdziwego pieca chlebowego.
A tak wogóle to chleb najlepiej wychodzi pieczony w garnku "rzymskim", jest taki jak z prawdziwego pieca chlebowego.
************************************************************************
-
- Posty: 1923
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Możesz trochę wspomóc się przy wyrabianiu dodając oleju, powiedzmy 25ml/kg mąki.zielik93 pisze:Witam piekarzy Czy wasz chleb żytni także jest taki klejący nie da się go uformować jak pszenny ?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy