
-
- Posty: 7
- Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 17:57
- Załączniki
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Dlaczego nie sadzicie sobie dyni sami? 1 m2 w rogu ogrodu na kompostownik. Tam idzie warstwa szarego kartonu, na to trochę patyków, potem wszystko, co zgrabimy spod drzew jesienią, trawa z kosiarki, chwasty z pielenia, materiał z przycinek roślin, resztki z garnka. Utrzymywać w stanie lekko/średnio wilgotnym, ale nie skąpane w wodzie, bo nadmiar wody i brak tlenu uruchomią procesy gnilne. Na skraju kompostu w skopaną ziemię wsadzamy wiosną pestki dyni lub sadzonkę wyhodowaną w kubku po śmietanie. Polecam odmianę Hokkaido (alt: Potimaroon), która rosnąc może się piąć po altanie, pergoli lub (mocnym!) ogrodzeniu. Jest delikatna, aromatyczna, nie wymaga obierania ze skórki. Ale generalnie każda dynia, tak posadzona, da czadu! 

-
- Posty: 92
- Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 19:44
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: ziemia łódzka
- Załączniki
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Witam piekarzy
Czy wasz chleb żytni także jest taki klejący nie da się go uformować jak pszenny ? Czy wasze zakwasy pięknie rosną ? ja swój hodowałem na mące żytniej i jak go dokarmiam to jakoś spektakularnie nie rośnie...

Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale
-
Online
- Posty: 6288
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Chleb 100% żytni zawsze będzie "ciężki" i lekko klejący. I do tego, tak jak piszesz, przy wyrastaniu bez foremki będzie się "rozpływał".
Co do zakwasu, to robię go tylko na mące żytniej typu 720 i zawsze rośnie jak głupi
Co do zakwasu, to robię go tylko na mące żytniej typu 720 i zawsze rośnie jak głupi

SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 92
- Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 19:44
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: ziemia łódzka
- Załączniki
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Mój jest zbyt młody, może podzielił by się ktoś zakwasem jakimś starszym ? Zapłącił bym za przesyłkę, chleby piekę już długo, dłużej niż gotuję, pszenne zawsze mi wychodzą ale żytni ....
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale
-
- Posty: 862
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
- Załączniki
Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Ja mam zakwas który ma ponad 10 lat , mogę wysłać. Ale zanim będziemy tak się bawić to napisz ile ma twój że twierdzisz że jest za młody.
A tak wogóle to chleb najlepiej wychodzi pieczony w garnku "rzymskim", jest taki jak z prawdziwego pieca chlebowego.
A tak wogóle to chleb najlepiej wychodzi pieczony w garnku "rzymskim", jest taki jak z prawdziwego pieca chlebowego.
************************************************************************
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
-
- Posty: 1205
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Załączniki
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Możesz trochę wspomóc się przy wyrabianiu dodając oleju, powiedzmy 25ml/kg mąki.
zielik93 pisze:Witam piekarzyCzy wasz chleb żytni także jest taki klejący nie da się go uformować jak pszenny ?
Możesz trochę wspomóc się przy wyrabianiu dodając oleju, powiedzmy 25ml/kg mąki.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 92
- Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 19:44
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: ziemia łódzka
- Załączniki
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
mój zakwas ma 1,5miesiąca
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale
-
- Posty: 862
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
- Załączniki
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią
Domniemam że ma już kilkanaście " przebiegów" . Jeśli tak to nie jest za młody.
************************************************************************
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość