Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.

Pickaroon
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 17:57
Załączniki
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

Postautor: Pickaroon » czwartek, 26 lis 2015, 10:21

Dlaczego nie sadzicie sobie dyni sami? 1 m2 w rogu ogrodu na kompostownik. Tam idzie warstwa szarego kartonu, na to trochę patyków, potem wszystko, co zgrabimy spod drzew jesienią, trawa z kosiarki, chwasty z pielenia, materiał z przycinek roślin, resztki z garnka. Utrzymywać w stanie lekko/średnio wilgotnym, ale nie skąpane w wodzie, bo nadmiar wody i brak tlenu uruchomią procesy gnilne. Na skraju kompostu w skopaną ziemię wsadzamy wiosną pestki dyni lub sadzonkę wyhodowaną w kubku po śmietanie. Polecam odmianę Hokkaido (alt: Potimaroon), która rosnąc może się piąć po altanie, pergoli lub (mocnym!) ogrodzeniu. Jest delikatna, aromatyczna, nie wymaga obierania ze skórki. Ale generalnie każda dynia, tak posadzona, da czadu! :)

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

zielik93
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 19:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: ziemia łódzka
Załączniki
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

Postautor: zielik93 » czwartek, 15 wrz 2016, 20:03

Witam piekarzy :) Czy wasz chleb żytni także jest taki klejący nie da się go uformować jak pszenny ? Czy wasze zakwasy pięknie rosną ? ja swój hodowałem na mące żytniej i jak go dokarmiam to jakoś spektakularnie nie rośnie...
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale

Online
Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6288
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

Postautor: radius » czwartek, 15 wrz 2016, 20:17

Chleb 100% żytni zawsze będzie "ciężki" i lekko klejący. I do tego, tak jak piszesz, przy wyrastaniu bez foremki będzie się "rozpływał".
Co do zakwasu, to robię go tylko na mące żytniej typu 720 i zawsze rośnie jak głupi :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


zielik93
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 19:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: ziemia łódzka
Załączniki
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

Postautor: zielik93 » czwartek, 15 wrz 2016, 20:19

Mój jest zbyt młody, może podzielił by się ktoś zakwasem jakimś starszym ? Zapłącił bym za przesyłkę, chleby piekę już długo, dłużej niż gotuję, pszenne zawsze mi wychodzą ale żytni ....
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale

Awatar użytkownika

robert4you
850
Posty: 862
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

Postautor: robert4you » piątek, 16 wrz 2016, 01:41

Ja mam zakwas który ma ponad 10 lat , mogę wysłać. Ale zanim będziemy tak się bawić to napisz ile ma twój że twierdzisz że jest za młody.
A tak wogóle to chleb najlepiej wychodzi pieczony w garnku "rzymskim", jest taki jak z prawdziwego pieca chlebowego.
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272

Awatar użytkownika

drgranatt
1200
Posty: 1205
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

Postautor: drgranatt » piątek, 16 wrz 2016, 07:18

zielik93 pisze:Witam piekarzy :) Czy wasz chleb żytni także jest taki klejący nie da się go uformować jak pszenny ?

Możesz trochę wspomóc się przy wyrabianiu dodając oleju, powiedzmy 25ml/kg mąki.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


zielik93
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 19:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: ziemia łódzka
Załączniki
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

Postautor: zielik93 » piątek, 16 wrz 2016, 15:11

mój zakwas ma 1,5miesiąca
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale

Awatar użytkownika

robert4you
850
Posty: 862
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Przepis na jesienny chleb żytni z dynią

Postautor: robert4you » niedziela, 18 wrz 2016, 20:00

Domniemam że ma już kilkanaście " przebiegów" . Jeśli tak to nie jest za młody.
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272


Wróć do „Chleb Domowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość