Problem z zacierem
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
-
Autor tematu - Posty: 383
- Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
- Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Witam. 2 dni temu zrobiłem zacier na zbożu (żyto, pszenica) w beczce (80l). Do tego użyłem drożdży Cobra whisky yeast. Niestety jak dotąd fermentacja odbywa się bardzo spokojnie tzn. praktycznie nie słychać żeby się coś działo. W innej beczce dostałem przerobiony już wcześniej jęczmień wraz z matką drożdżową i robiłem już na tym 2 zaciery i buzowało jak wściekłe od początku a w tym przypadku coś za spokojnie. Pytanie: Dlaczego jest tak spokojnie ?
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Problem z zacierem
Co jakiś czas pojawia się post tego typu.
Odpowiedzieć nijak się nie da, pisałem już że wróżka Dzwoneczek się rozpiła, nie donosi Zygmuntowi magicznego pyłu do kuli, która to przepowiadała nieodgadnione.
Efekty tej historii są takie, że w celu udzielenia rady wymagamy choć podstawowych danych.
Tak więc Kolego;
Z czego ta beczka, jak przygotowana, w jaki sposób prowadziłeś zacieranie i w jakich warunkach dodałeś drożdże, wreszcie określ też czynniki jakie mają wpływ na beczkę z zawartością- temp. i jej wahania.
Jeśli odpowiesz na te pytania to możesz na 97% liczyć na czyjąś rychłą odpowiedź.
Inaczej to może trochę potrwać.
Odpowiedzieć nijak się nie da, pisałem już że wróżka Dzwoneczek się rozpiła, nie donosi Zygmuntowi magicznego pyłu do kuli, która to przepowiadała nieodgadnione.
Efekty tej historii są takie, że w celu udzielenia rady wymagamy choć podstawowych danych.
Tak więc Kolego;
Z czego ta beczka, jak przygotowana, w jaki sposób prowadziłeś zacieranie i w jakich warunkach dodałeś drożdże, wreszcie określ też czynniki jakie mają wpływ na beczkę z zawartością- temp. i jej wahania.
Jeśli odpowiesz na te pytania to możesz na 97% liczyć na czyjąś rychłą odpowiedź.
Inaczej to może trochę potrwać.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM