Problem z zacierem

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Post autor: gaviscon »

Witam. 2 dni temu zrobiłem zacier na zbożu (żyto, pszenica) w beczce (80l). Do tego użyłem drożdży Cobra whisky yeast. Niestety jak dotąd fermentacja odbywa się bardzo spokojnie tzn. praktycznie nie słychać żeby się coś działo. W innej beczce dostałem przerobiony już wcześniej jęczmień wraz z matką drożdżową i robiłem już na tym 2 zaciery i buzowało jak wściekłe od początku a w tym przypadku coś za spokojnie. Pytanie: Dlaczego jest tak spokojnie ?
promocja
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Problem z zacierem

Post autor: Emiel Regis »

Co jakiś czas pojawia się post tego typu.
Odpowiedzieć nijak się nie da, pisałem już że wróżka Dzwoneczek się rozpiła, nie donosi Zygmuntowi magicznego pyłu do kuli, która to przepowiadała nieodgadnione.
Efekty tej historii są takie, że w celu udzielenia rady wymagamy choć podstawowych danych.
Tak więc Kolego;
Z czego ta beczka, jak przygotowana, w jaki sposób prowadziłeś zacieranie i w jakich warunkach dodałeś drożdże, wreszcie określ też czynniki jakie mają wpływ na beczkę z zawartością- temp. i jej wahania.
Jeśli odpowiesz na te pytania to możesz na 97% liczyć na czyjąś rychłą odpowiedź.
Inaczej to może trochę potrwać.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Problem z zacierem

Post autor: Wald »

Albo ruszyło, albo zawartość beczki pochłonął mumin. Wobec braku zainteresowania temat out.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”