Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
misiek1
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2014, 09:38
Załączniki
Problem z nalewką gruszkową

Postautor: misiek1 » wtorek, 2 gru 2014, 09:56

Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy i mam nadzieję, że uda mi się przedstawić mój problem z sposób zrozumiały. Zacząłem robić nalewkę gruszkową według podanego przepisu:
Składniki:
- 1,5 kg soczystych gruszek np. klapsów ( użyłem konferencji)
- laska wanilii
- kora cynamonu
- 3 goździki
- 50 dag cukru
- 1/2 litra wódki
- 1/2 litra spirytusu
- 1 szklanka wody
Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne (zostawiając 4-5 pestek), kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do słoja, dodajemy laskę wanilii, korę cynamonu, goździki i pestki gruszki. Wlewamy wódkę, spirytus, szczelnie zamykamy i zostawiamy na miesiąc w ciepłym i jasnym miejscu. Po miesiącu zlewamy wytrawny sok, a gruszki zalewamy szklanką wrzątku i zasypujemy 2 szklankami cukru, odstawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie odcedzamy na gęstym sitku słodki syrop i łączymy go z wytrawnym sokiem, przelać do butelek, zakręcić. Ostawić jeszcze na miesiąc lub dłużej.

Tylko , że zagadałem się i od razu do gruszek dałem cukier. Jak już się zorientowałem w pomyłce to znajoma podpowiedziała mi, żebym potrzymał w tym cukrze gruszki 3 dni aż dadzą sok a później dał alkohol. Tak zrobiłem. Co jakiś czas potrząsałem energicznie słojem. Teraz mam w słoju na górze mus gruszkowy a jak otworzyłem go to tylko czuję spirytus . Czy coś z tego będzie? 16.12.2014r mija miesiąc jak jest ta nalewka w słoju. Bardzo proszę o podpowiedzi co z tym można dalej zrobić. Czy może czekać cierpliwie do terminu a później przefiltrować jak podano w przepisie? Słyszałem też , że można dodać do nalewki 200 ml rumu. Proszę o podpowiedzi. Z góry dziękuję i pozdrawiam


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1308
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: ramzol » wtorek, 2 gru 2014, 11:06

misiek1 pisze: Po tym czasie odcedzamy na gęstym sitku słodki syrop i łączymy go z wytrawnym sokiem, przelać do butelek, zakręcić. Ostawić jeszcze na miesiąc lub dłużej.


Nic się nie martw. Zapach alkoholu długo się utrzymuje. Spróbuj jak smakuje. Zalałeś 96% czy rozcieńczyłeś?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


Autor tematu
misiek1
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2014, 09:38
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: misiek1 » wtorek, 2 gru 2014, 12:02

Zalałem tak jak w przepisie czyli spirytus na pewno. Coś się już nie zmieściło ale nie pamiętam czy woda czy wódka bo słój ma niecałe 3 litry ale nie wiele zostało. Smakuje jak gruszki ze spirytusem bo próbowałem to co na górze - tą ala melasę.

Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1308
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: ramzol » wtorek, 2 gru 2014, 12:54

:dupa: No to lipa jak zalałeś 96% spiritem to nic z owoców nie wyciagniesz. Spirytus się rozrabia przed do daniem bo w przeciwnym wypadku następuje denaturacja białek i tworzy się powierzchnia na owocach, która nie pozwala wyekstrahować dobroci z owocu.
Jeżeli owoce miałeś mocno rozdrobnione to pozamiatane. Jeżeli nie to zmień słoik dolej wody/wódki i rozdrobnij owoce na maxa (nie blenderem). Może coś z tego będzie.

Czy cukier, który dodałeś na początku się rozpuścił??

Następnym razem weź podejdź do tego z głową na karku nie pod pachą, bo szkoda gruszek.
Poczytaj trochę na pewno się przyda ;)
Wrzuć jakąś fotkę
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


Puncik
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2013, 10:06
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: Puncik » wtorek, 2 gru 2014, 14:04

Ramzol pozwolę się wtrącić, otóż ciężko znaleźć temat w którym by pisało ze spirytus dodajemy rozcienony. Sam gdzieś przypadkowo doczytałem to co właśnie napisales, że 96% ścina owoce a dopiero ok 70% "wyciąga" z owoców ekstrakty. Wszystkie przepisy mają spirytus a skoro nie pisze w nich ile % to również dodawałem taki jaki otrzymałem na kolumnie czyli 96%.. Teraz już wiem.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5343
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: Zygmunt » wtorek, 2 gru 2014, 15:39

Przepisy, które zawierają spirytus zawierają też równą mu objętość wódki. Po wymieszaniu mamy ok. 68%, co jest idealne do nalewek.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1308
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: ramzol » wtorek, 2 gru 2014, 15:54

Człowiek się na błędach uczy, zalałem kiedyś (z rok do tyłu) Cytrynę 2kg spirytusem 96%. Potem dodałem wódki 40% co by otrzymać tak jak @Zygmunt pisze 68-70%. Niby chwila tylko a było po sprawie. Spirytusu nie musisz rozrabiać wystarczy wcześniej nalać odpowiednio (przykryć owoce) wody/wódki i do tego dolać 96% tylko nie odwrotnie. Teraz jest to dla mnie oczywiste. Dlatego w przepisach nie piszą o tym. Bo jest to oczywiste :mrgreen: :hahaha:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


Autor tematu
misiek1
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2014, 09:38
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: misiek1 » wtorek, 2 gru 2014, 19:45

Cukier się zupełnie rozpuścił a gruszki dały bardzo dużo soku. I się od tego potrząsania rozpadły zupełnie bo je pokroiłem na małe kawałki tak ok 1-1,5 cm. W smaku to jest bardzo mocne że trudno wyczuć gruszkę. Może coś dać jak bym to teraz rozlał na dwa słoje i do każdego dodał po 0,5 l wody? Czy może poczekać do 16 i wtedy zobaczy się co z tego po przecedzeniu będzie. A swoją stroną wiśniówkę jak robiłem to też tak samo : owoce, cukier po trzech dniach jak puściły sok to zalane czystym spirytusem i wyszła ok. Dobry smak i aromat tylko po trzecim filtrowaniu musiałem ją jeszcze wzmocnić bo moc uleciała mimo, że słój zakrywałem wieczkiem podczas filtrowania. Co o tym wszystkim myślicie? Zrobiłem zdjęcie ale nie umiem go tutaj załączyć.

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: Pretender » wtorek, 2 gru 2014, 20:54

Problemem jest tak jak koledzy napisali dodanie za mocnego alkoholu. Kolejność ma już druvorzędne znaczenie. Są przepisy, gdzie najpierw dajemy alko, są takie gdzie najpierw cukier.

Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1308
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: ramzol » środa, 3 gru 2014, 14:25

W smaku to jest bardzo mocne że trudno wyczuć gruszkę. Może coś dać jak bym to teraz rozlał na dwa słoje i do każdego dodał po 0,5 l wody?


ramzol pisze:Jeżeli owoce miałeś mocno rozdrobnione to pozamiatane. Jeżeli nie to zmień słoik dolej wody/wódki i rozdrobnij owoce na maxa (nie blenderem). Może coś z tego będzie.


Czytaj ze zrozumieniem, podejmuj decyzję i działaj. Nikt tego za Ciebie nie zrobi.
Czy warto się teraz trzymać przepisu?? Oto jest pytanie :mrgreen:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


MikeB
150
Posty: 159
Rejestracja: wtorek, 31 sty 2012, 17:16
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: MikeB » środa, 3 gru 2014, 19:13

Jak rozblenduje owoce to nigdy tego nie wyklaruje i będzie miał mus owocowy z alkoholem. Smakować pewno będzie podle.
Wódka jest w przepisie, więc moc była ok trzeba tylko dobrze to wymieszać BEZ rozbijania owoców mechanicznego. Mozna dodać ze dwie krople pektoenzymu z biowinu.

Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1308
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: ramzol » środa, 3 gru 2014, 19:28

ramzol pisze: (nie blenderem)

MikeB Tobie tez proponuje zacząć czytać ze zrozumieniem :mrgreen:
Zalej owoce spirytusem a potem spróbuj wyciągnąć z nich smak bez rozdrabniania. Jak się uda to napisz jak to zrobiłeś.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


andrzejko90@wp.pl
30
Posty: 37
Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 20:48
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: andrzejko90@wp.pl » środa, 3 gru 2014, 22:56

Dużo przepisów mówi o tym, że gruszki bardzo wolno oddają smaki i należy macerować je nawet rok. Może w tym tkwi problem. Ja gruszki trzymam ponad 1,5 miesiąca w 50% alko. na razie smaków, jak i aromatu za wiele nie ma. Proponuję cierpliwie poczekać, a efekt na pewno będzie odczuwalny. :)
andrzejko90


wawaldek11
2000
Posty: 2353
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 4 gru 2014, 02:27

Nie zapominajmy o tym, że wiele zależy od użytego surowca. Jeśli gruszki są dojrzałe, pachnące, to i nalewka będzie niezła.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: klodek4 » czwartek, 4 gru 2014, 08:32

Trafna uwaga, ja najpierw smakuje "produkt", jeśli takowy ma dużo aromatów to idzie na przeróbki.
Ile bym dał żeby trafić na dziką gruszkę, którą miałem okazję napotkać jakieś 30 lat temu na pograniczu bieszczad, mała, ale do dziś pamiętam jej smak.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: gr000by » czwartek, 4 gru 2014, 19:28

Nalewka z gruszki to kwestia 2-3 miesięcy. Pierwsze moczenie w 70% alkoholu powinno trwać 3-8 tygodni, chociaż tak jak pisali poprzednicy - najważniejsza jest grusza. Ja mam szlachetną dziczkę, to owoce momentalnie aromatyzują alkohol, chociaż na pełny i wyraźny smak gruszki trzeba trochę poczekać.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: Wald » czwartek, 4 gru 2014, 19:35

Z krajowych gruszek, chyba wyłącznie "ulęgałki" mają dość aromatu by robić nalewkę. Z innych, przynajmniej moim zdaniem, szkoda zachodu. Coś było o tym przy nastawach post10430.html?hilit=ul%C4%99ga%C5%82ki#p10430 , ale z praktyki też coś wiem. Kiedyś udało mi się kupić owoc importowany i ta nalewka smakowała gruszką. Sprzedawca mówił o Włoszech, ale dużo aromatycznych też z Grecji przyjeżdża. Cóż, taki klimat mamy.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Autor tematu
misiek1
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2014, 09:38
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: misiek1 » piątek, 5 gru 2014, 22:34

Rozlałem wszystko na dwa słoiki, dolałem 0,7l płynu (pół na pół wody z wódką) i potrząsam energicznie tymi dwoma słoikami. Teraz już nie mam musu tylko dość gęstą zupę. Gruszki użyte to konferencje baaardzo dojrzałe bo od kupna do użycia jeszcze mi dobry tydzień na szafce dojrzewały. Soku dały, że szok. Teraz to wszystko jest na parapecie i czeka. Jeśli chodzi o czas macerowania to w przepisie jest podany dość krótki bo miesiąc. Co prawda moja wersja siłą rzeczy odbiega od oryginalnego przepisu, ale czas pokaże co z tego będzie. Szkoda tylko, że nie wiedziałem o tym, że gruszki zmieniają później kolor jak się do tego źle podejdzie. I teraz mam tą zupkę w kolorze przemoczonej tektury. Po miesiącu (jak w przepisie podano) czyli już niedługo - 16.12- wezmę to wszystko i przefiltruję i do klarowania zostawię. Ale już teraz wiem jak należy to robić prawidłowo. Na szafce dojrzewa mi teraz Lukasówka do właściwie już zrobionej następnej nalewki. A przepis jest wzięty od Was.

Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1308
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: ramzol » sobota, 6 gru 2014, 01:11

misiek1 pisze:... Co prawda moja wersja siłą rzeczy odbiega od oryginalnego przepisu, ale czas pokaże co z tego będzie.

Daj jej spokój do nowego roku, schowaj i zapomnij na miesiąc. Jak się rozpaćkała, to długo postoi zanim się wyklaruje.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


Autor tematu
misiek1
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2014, 09:38
Załączniki
Re: Problem z nalewką gruszkową

Postautor: misiek1 » sobota, 6 gru 2014, 06:38

Czyli mam jej nie filtrować przed nowym rokiem? Do tej pory jest na parapecie nad grzejnikiem- mam ją tak zostawić do stycznia a później wstępnie przefitrować i do klarowania grawitacyjnego? Czy może przenieść oba te słoje z parapetu do piwnicy i tam niech 'zupka' czeka do stycznia? Przy grawitacyjnym klarowaniu przeszkadza, że słoiki nie są pełne? Bo używam tylko ok 3litrowych po ogórkach i nie zawsze są pełne .


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość