Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 6 lis 2022, 18:01
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wódki smakowe, nalewki, piwo.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 3 razy
Cześć.
Robię swój pierwszy pot still z miedzi i mam pytanie do bardziej doświadczonych.
1. Który układ wejścia wyjścia wody w refluxie wybrać? Po jednej stronie czy naprzeciwlegle (1, 2)
Chodzi o lepszą wydajność.
2. W którym miejscu zrobić port drugiego termometru(1, 2, 3)? W miejscu X na szkicu już jest tarczowy.
Deflegamator 35, reflux zewnętrzny 42, chłodnica 28 ze środkiem 15.
Wysokość ok 1 mb.
Dziękuję z góry za wyrozumiałość.
Robię swój pierwszy pot still z miedzi i mam pytanie do bardziej doświadczonych.
1. Który układ wejścia wyjścia wody w refluxie wybrać? Po jednej stronie czy naprzeciwlegle (1, 2)
Chodzi o lepszą wydajność.
2. W którym miejscu zrobić port drugiego termometru(1, 2, 3)? W miejscu X na szkicu już jest tarczowy.
Deflegamator 35, reflux zewnętrzny 42, chłodnica 28 ze środkiem 15.
Wysokość ok 1 mb.
Dziękuję z góry za wyrozumiałość.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 18 lis 2022, 07:56 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1052
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u
Ad. 1. Jeśli nie masz w środku żadnego zaburzacza przepływu, to po przeciwnych (wariant 1).
Ad. 2. W pozycji 3 - mierzysz temperaturę par za skraplaczem.
Ad. 2. W pozycji 3 - mierzysz temperaturę par za skraplaczem.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 117
- Rejestracja: wtorek, 20 paź 2020, 19:31
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u
Cześć
Ja zdecydowałem się na takie rozwiązanie, oczywscie przedmówca ma rację i lepiej by było jakbym kroćce umiejscowił inaczej ale jak na moje potrzeby taki układ sprawdzał się u mnie w 100 %
Ja zdecydowałem się na takie rozwiązanie, oczywscie przedmówca ma rację i lepiej by było jakbym kroćce umiejscowił inaczej ale jak na moje potrzeby taki układ sprawdzał się u mnie w 100 %
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Vino pellite curas – winem odpędźcie troski
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u
A ja zadam pytanie tak z ciekawości
Na uj wam te termometry przy pot-stillu
A zwłaszcza tarczowy
Edit. Przepływ wody czyli gdzie będą umieszczone króćce nie ma znaczenia
Znaczenie ma przepływ destylatu by nie leciał w lini prostej
Na uj wam te termometry przy pot-stillu
A zwłaszcza tarczowy
Edit. Przepływ wody czyli gdzie będą umieszczone króćce nie ma znaczenia
Znaczenie ma przepływ destylatu by nie leciał w lini prostej
Ostatnio zmieniony piątek, 18 lis 2022, 21:55 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 117
- Rejestracja: wtorek, 20 paź 2020, 19:31
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u
Bez papugi i bez wlaczonego refluksu można sugerować się właśnie termometrem na szczycie
Mógłbym nie mieć termometru na szczycie ale jakoś dla własnej wygody wolę:)
Wybronię się tym , że mogę ustawić kat nachylenia chłodnicy jeśli chodzi o przepływ destylatu
Mógłbym nie mieć termometru na szczycie ale jakoś dla własnej wygody wolę:)
Wybronię się tym , że mogę ustawić kat nachylenia chłodnicy jeśli chodzi o przepływ destylatu
Ostatnio zmieniony piątek, 18 lis 2022, 22:03 przez Saziru, łącznie zmieniany 1 raz.
Vino pellite curas – winem odpędźcie troski
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u
Ad2 ale pewnie i tak odbierasz na papugę.
Ad 3 Ty masz na śrubunkach a u kolegi tego nie ma
Ad1 Można tylko po uj sobie utrudniać życieSaziru pisze:Bez papugi i bez wlaczonego refluksu można sugerować się właśnie termometrem na szczycie
Mógłbym nie mieć termometru na szczycie ale jakoś dla własnej wygody wolę:)
Wybronię się tym , że mogę ustawić kat nachylenia chłodnicy jeśli chodzi o przepływ destylatu
Ad2 ale pewnie i tak odbierasz na papugę.
Ad 3 Ty masz na śrubunkach a u kolegi tego nie ma
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 117
- Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Brak
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u
Właśnie zastanawiałem się nad przeróbką przystawki i może podpowiesz jak i co?
Najważniejsze aby refluksu nie przewymiarować. Osobiście dwa razy go skracałem i nadal uważam, że jest za duży.
Edyt. No to już wiem co to za linia prosta, która ma być krzywa. Chłodnica. Też mam na śrubunku i jest krzywa. to znaczy prosta, ale krzywa .
No właśnie co raz rzadziej na niego patrzę. Obserwuję papugę i temperaturę gara i to mi wystarcza. Termometr u góry miałem przy kolumnie. Wiadomo musi być. Kolumny już nie mam, a termometr został i dałem na PSa. Ale masz rację, że jest nie potrzebny.Góral bagienny pisze:Na uj wam te termometry przy pot-stillu
A zwłaszcza tarczowy
Tego nie rozumiem. Przepływ destylatu czyli już skroplonego alkoholu? Czy masz na myśli jeszcze opary? No i co z tą linią prostą? Powinna być krzywa? Ale gdzie?Góral bagienny pisze:Znaczenie ma przepływ destylatu by nie leciał w lini prostej
Właśnie zastanawiałem się nad przeróbką przystawki i może podpowiesz jak i co?
Najważniejsze aby refluksu nie przewymiarować. Osobiście dwa razy go skracałem i nadal uważam, że jest za duży.
Edyt. No to już wiem co to za linia prosta, która ma być krzywa. Chłodnica. Też mam na śrubunku i jest krzywa. to znaczy prosta, ale krzywa .
Ostatnio zmieniony piątek, 18 lis 2022, 22:30 przez Adam1070, łącznie zmieniany 1 raz.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u
Chodzi o to by destylat nie leciał w lini prostej po chłodnicy.
Wtedy chłodnica jest mało wydajna i destylat wylatuje z chłodnicy ciepły.
Wystarczy wsadzić kawałek drutu miedzianego do chłodnicy i wtedy destylat leci po ściankach i się lepiej schładza.
Oszczędność na wodzie zarąbista
Wtedy chłodnica jest mało wydajna i destylat wylatuje z chłodnicy ciepły.
Wystarczy wsadzić kawałek drutu miedzianego do chłodnicy i wtedy destylat leci po ściankach i się lepiej schładza.
Oszczędność na wodzie zarąbista
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u
Chyba nie za bardzo
Ja mam zwykłego pot-stilla bez śrubunków i wepchanie drutu w chłodnicę spowodowało że destylat leciał zimny
Destylat nie leciał po najmniejszej lini oporu tylko leciał po ściankach chłodnicy i się chłodził.
Nie zmieniałem kąta nachylenia bo nie mam takiej możliwości.
Ja mam zwykłego pot-stilla bez śrubunków i wepchanie drutu w chłodnicę spowodowało że destylat leciał zimny
Destylat nie leciał po najmniejszej lini oporu tylko leciał po ściankach chłodnicy i się chłodził.
Nie zmieniałem kąta nachylenia bo nie mam takiej możliwości.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 117
- Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Brak
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u
Spoko skumałem o co Tobie chodziło z tym prosto/krzywo. I z drutem też rozumiem. Co do oszczędności wody to napisałem "Moja chłodnica jest na tyle długa (85cm płaszcza), że mogę puścić minimalny przepływ wody, a destylat wylatuje zimny." i bardzo mało wody zużywam. A chłodnica raz jest pod kątem 40st, innym razem 45st, a jeszcze innym 55-60st w stosunku do deflegmatora. Podyktowane jest to miejscem pracy i czy gotuję surówkę (niska rura) czy na gotowo (wysoka rura). Przy tak dużych kątach odchylenia i dużej długości chłodnicy drut niewiele by wniósł jeśli chodzi o temperaturę urobku. Ale oczywiście jeśli ktoś ma prosto lub prawie prosto chłodnicę to taki drut skręcony w spiralę i wsadzony w rurę chłodnicy zrobi robotę.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.