Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u

Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.

Autor tematu
Jade6
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 6 lis 2022, 18:01
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wódki smakowe, nalewki, piwo.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 3 razy

Post autor: Jade6 »

Cześć.
Robię swój pierwszy pot still z miedzi i mam pytanie do bardziej doświadczonych.
1. Który układ wejścia wyjścia wody w refluxie wybrać? Po jednej stronie czy naprzeciwlegle (1, 2)
Chodzi o lepszą wydajność.
2. W którym miejscu zrobić port drugiego termometru(1, 2, 3)? W miejscu X na szkicu już jest tarczowy.

Deflegamator 35, reflux zewnętrzny 42, chłodnica 28 ze środkiem 15.
Wysokość ok 1 mb.
Dziękuję z góry za wyrozumiałość.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 18 lis 2022, 07:56 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1052
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u

Post autor: Kòpôcz »

Ad. 1. Jeśli nie masz w środku żadnego zaburzacza przepływu, to po przeciwnych (wariant 1).
Ad. 2. W pozycji 3 - mierzysz temperaturę par za skraplaczem.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

Saziru
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 20 paź 2020, 19:31
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u

Post autor: Saziru »

Cześć
Ja zdecydowałem się na takie rozwiązanie, oczywscie przedmówca ma rację i lepiej by było jakbym kroćce umiejscowił inaczej ale jak na moje potrzeby taki układ sprawdzał się u mnie w 100 %
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Vino pellite curas – winem odpędźcie troski :pije:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2922
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u

Post autor: Góral bagienny »

A ja zadam pytanie tak z ciekawości :D
Na uj wam te termometry przy pot-stillu :scratch:
A zwłaszcza tarczowy :o
Edit. Przepływ wody czyli gdzie będą umieszczone króćce nie ma znaczenia ;)
Znaczenie ma przepływ destylatu by nie leciał w lini prostej ;)
Ostatnio zmieniony piątek, 18 lis 2022, 21:55 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Saziru
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 20 paź 2020, 19:31
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u

Post autor: Saziru »

Bez papugi i bez wlaczonego refluksu można sugerować się właśnie termometrem na szczycie :)
Mógłbym nie mieć termometru na szczycie ale jakoś dla własnej wygody wolę:)
Wybronię się tym , że mogę ustawić kat nachylenia chłodnicy jeśli chodzi o przepływ destylatu :)
Ostatnio zmieniony piątek, 18 lis 2022, 22:03 przez Saziru, łącznie zmieniany 1 raz.
Vino pellite curas – winem odpędźcie troski :pije:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2922
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u

Post autor: Góral bagienny »

Saziru pisze:Bez papugi i bez wlaczonego refluksu można sugerować się właśnie termometrem na szczycie :)
Mógłbym nie mieć termometru na szczycie ale jakoś dla własnej wygody wolę:)
Wybronię się tym , że mogę ustawić kat nachylenia chłodnicy jeśli chodzi o przepływ destylatu :)
Ad1 Można tylko po uj sobie utrudniać życie ;)
Ad2 ale pewnie i tak odbierasz na papugę.
Ad 3 Ty masz na śrubunkach a u kolegi tego nie ma ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u

Post autor: Adam1070 »

Góral bagienny pisze:Na uj wam te termometry przy pot-stillu :scratch:
A zwłaszcza tarczowy :o
No właśnie co raz rzadziej na niego patrzę. Obserwuję papugę i temperaturę gara i to mi wystarcza. Termometr u góry miałem przy kolumnie. Wiadomo musi być. Kolumny już nie mam, a termometr został i dałem na PSa. Ale masz rację, że jest nie potrzebny.
Góral bagienny pisze:Znaczenie ma przepływ destylatu by nie leciał w lini prostej ;)
Tego nie rozumiem. Przepływ destylatu czyli już skroplonego alkoholu? Czy masz na myśli jeszcze opary? No i co z tą linią prostą? Powinna być krzywa? Ale gdzie?
Właśnie zastanawiałem się nad przeróbką przystawki i może podpowiesz jak i co?

Najważniejsze aby refluksu nie przewymiarować. Osobiście dwa razy go skracałem i nadal uważam, że jest za duży.

Edyt. No to już wiem co to za linia prosta, która ma być krzywa. Chłodnica. Też mam na śrubunku i jest krzywa. to znaczy prosta, ale krzywa :).
Ostatnio zmieniony piątek, 18 lis 2022, 22:30 przez Adam1070, łącznie zmieniany 1 raz.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2922
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u

Post autor: Góral bagienny »

Chodzi o to by destylat nie leciał w lini prostej po chłodnicy.
Wtedy chłodnica jest mało wydajna i destylat wylatuje z chłodnicy ciepły.
Wystarczy wsadzić kawałek drutu miedzianego do chłodnicy i wtedy destylat leci po ściankach i się lepiej schładza.
Oszczędność na wodzie zarąbista :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u

Post autor: Adam1070 »

Spoko skumałem o co Tobie chodziło z tym prosto/krzywo. Moja chłodnica jest na tyle długa, że mogę puścić minimalny przepływ wody, a destylat wylatuje zimny.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2922
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u

Post autor: Góral bagienny »

Chyba nie za bardzo :D
Ja mam zwykłego pot-stilla bez śrubunków i wepchanie drutu w chłodnicę spowodowało że destylat leciał zimny :D
Destylat nie leciał po najmniejszej lini oporu tylko leciał po ściankach chłodnicy i się chłodził.
Nie zmieniałem kąta nachylenia bo nie mam takiej możliwości.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pot still - gdzie termometr i króćce reflux-u

Post autor: Adam1070 »

Spoko skumałem o co Tobie chodziło z tym prosto/krzywo. I z drutem też rozumiem. Co do oszczędności wody to napisałem "Moja chłodnica jest na tyle długa (85cm płaszcza), że mogę puścić minimalny przepływ wody, a destylat wylatuje zimny." i bardzo mało wody zużywam. A chłodnica raz jest pod kątem 40st, innym razem 45st, a jeszcze innym 55-60st w stosunku do deflegmatora. Podyktowane jest to miejscem pracy i czy gotuję surówkę (niska rura) czy na gotowo (wysoka rura). Przy tak dużych kątach odchylenia i dużej długości chłodnicy drut niewiele by wniósł jeśli chodzi o temperaturę urobku. Ale oczywiście jeśli ktoś ma prosto lub prawie prosto chłodnicę to taki drut skręcony w spiralę i wsadzony w rurę chłodnicy zrobi robotę.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy i pytania”