Budowa i eksploatacja chłodnic.

Autor tematu
lukas333
20
Posty: 25
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 20:06
Załączniki
Rola skraplacza w rektyfikacji

Postautor: lukas333 » środa, 26 lut 2014, 20:37

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Mam jeszcze pytanie do OVM.

Podczas stabilizacji w kolumnie dochodzi do podziału na przedgony (góra) i to, co dobre poniżej.

Zastanawiam się nad rolą chłodnicy w tym podziale.

Czy na ten podział ma wpływ, jaka część chłodnicy pozostaje zimna?

Jeżeli puścimy pełen przepływ przez chłodnicę - będzie mieć ona dużą wydajność i skropliny będą zimne. Spowoduje to, że głębiej spadną, zanim wrócą jako para.
Jeżeli chłodnica będzie ciepła, to skropliny wrócą szybciej.

Czy można w ten sposób sterować, przesuwać w kolumnie w/w podział?

Przedgony mają o ile wiem mniejszą temperaturę wrzenia – czy można by taką granicę zaobserwować w kolumnie (np. przy użyciu termometru z dokładnością 0.01oC) zmieniając przepływ wody przez chłodnicę.

I jeszcze jedno:
Jeżeli przedgony są lżejsze to właściwie cała chłodnica będzie "zabrudzona".
Czy nie lepiej jest włączyć chłodnicę na maxa, zanim odbierzemy przedgony?

Moja chłodnica ma 55cm długości w rurze 60,3mmx60cm (5m DIN 12) - więc jest czym chłodzić.
“Alcohol may be man’s worst enemy, but the bible says love your enemy.”
~ Frank Sinatra


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

SZPEC
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 26 lut 2012, 19:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) JAK ŚPIĘ
Ulubiony Alkohol: CZYSTA najlepsza a z pigwą jeszcze lepsza
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Jakie jest HETP dla zmywaków?

Postautor: SZPEC » środa, 26 lut 2014, 23:16

Podczas stabilizacji w kolumnie dochodzi do podziału na przedgony (góra) i to, co dobre poniżej.
Zgadzam się.
Czy na ten podział ma wpływ, jaka część chłodnicy pozostaje zimna?
Tak.
Jeżeli puścimy pełen przepływ przez chłodnicę - będzie mieć ona dużą wydajność i skropliny będą zimne. Spowoduje to, że głębiej spadną, zanim wrócą jako para.
Wydajność chłodnicy mierzymy tak - jeśli przy minimalnym przepływie wody nic się nie wydostaje to jest bardzo wydajna,jeśli odkręcisz na maksa głębiej raczej nie spadną przedgony, będą się trzymać niższej temperatury (czyli przy chłodnicy, buforze) Jak będziesz kręcił wodą chłodzącą to zdestabilizujesz kolumnę, lepiej ustawić ją raz i zostawić do końca procesu.
Przedgony mają o ile wiem mniejszą temperaturę wrzenia – czy można by taką granicę zaobserwować w kolumnie (np. przy użyciu termometru z dokładnością 0.01oC) zmieniając przepływ wody przez chłodnicę.
Tak zaobserwować można z dokładnością, ale jak chłodzi chłodnica.
Jeżeli przedgony są lżejsze to właściwie cała chłodnica będzie "zabrudzona".
Chłodnica i bufor tak a dalej jest oddalone magiczne OVM.
Im większy przypał, tym bardziej zajebiste wspomnienia!


Szlumf
1600
Posty: 1609
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Jakie jest HETP dla zmywaków?

Postautor: Szlumf » czwartek, 27 lut 2014, 01:06

Nie wiem czy nie warto stworzyć osobnego tematu bo odbiegamy od pierwotnego. Niech Admin zadecyduje.

lukas333 pisze:Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Mam jeszcze pytanie do OVM.

Zastanawiam się nad rolą chłodnicy w tym podziale.



Poruszyłeś moim zdaniem niezwykle ciekawy temat. Mam nieduży staż w działaniu i czytaniu obu Forów i nie spotkałem na razie zadowalających mnie rozwiązań.
W sumie Szpec odpowiedział na Twoje pytania ale z jedną jego wypowiedzią się nie zgadzam.
SZPEC pisze:Jak będziesz kręcił wodą chłodzącą to zdestabilizujesz kolumnę, lepiej ustawić ją raz i zostawić do końca procesu.

Jest to dobra rada przy pierwszej próbie ale później zachęcam do eksperymentów.
Ja w swoich destylacjach nazwijmy to "doświadczalnych" "kręcę" wodę chłodzącą by uzyskać max. możliwą temperaturę refluksu. Są dwie szkoły. Jedna mówi, że refluks powinien być zimny, druga, że gorący. Ja na razie skłaniam się do gorącego. Niestety pracuję z hydroforem więc muszę "kręcić" by niwelować zmiany ciśnienia i to, że pralka zaczęła płukanie itp. :D . Z moich obserwacji wynika że:
1. Zmiana przepływu wody w skraplaczu (tak nazywam chłodnicę kolumny którą pewnie miałeś na myśli) nie wpływa na temperaturę w głowicy (oczywiście pomijając skrajne przypadki np. brak chłodzenia lub chłodzenie na max) jeżeli nie zmienimy refluksu wracającego na wypełnienie. Więc nie destabilizuję kolumny.
2. Im wyższa temperatura wychodzi z chłodnicy tym wyższy % odbioru i to znacząco (rzędu 0,3-0,4 przy 96,5% - dopisane 28.02.2014 muszę to jeszcze zweryfikować bo przeprowadzona wczoraj rektyfikacja tego nie potwierdziła ale nie udało mi się przy próbach utrzymać identycznego refluksu dla zimnej i gorącej wody chłodzącej). Odbiór LM. Obniżonego nie testowałem.
3. Niestety nie mam możliwości obserwowania temperatur w pionie kolumny. Może jest to możliwe przy termowizji ale się na tym nie znam i wątpię czy da rezultaty z dokł. 0,01C. Jakiś fachowiec od termowizji może się trafi?
4. "Zabrudzona" chłodnica - jeszcze niedawno (sadząc z lektury) wymieniano lub płukano chłodnicę. Teraz chyba wystarczy odczekać by przedgony same się wypłukały przy obniżonym ujściu.
Ostatnio zmieniony piątek, 28 lut 2014, 14:39 przez Szlumf, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4388
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Jakie jest HETP dla zmywaków?

Postautor: lesgo58 » czwartek, 27 lut 2014, 07:30

lukas333 pisze:...Zastanawiam się nad rolą chłodnicy w tym podziale...

Jest fundamentalna. Im bardziej wydajna chłodnica tym lepiej. Pisząc wydajna mam na myśli dwie charakterystyki.
Skroplenie par jak najmniejszym kosztem i skroplenie refluksu w taki sposób aby powracał jak najgorętszy ( u mnie 65-70*C - mogę sterować też aby leciało jeszcze gorętsze (max 72*C), ale ten przedział w przypadku mojej chłodnicy jest najbardziej stabilny dla pracy kolumny).
Jeżeli puścimy pełen przepływ przez chłodnicę - będzie mieć ona dużą wydajność i skropliny będą zimne. Spowoduje to, że głębiej spadną, zanim wrócą jako para.
Jeżeli chłodnica będzie ciepła, to skropliny wrócą szybciej.

Czy można w ten sposób sterować, przesuwać w kolumnie w/w podział?

Masz rację. Ale tym samym skracasz/ograniczasz najlepsze warunki pracy kolumny. Zimny refluks wnikając głębiej destabilizuje nam na tym odcinku pracę kolumny. Dla osób mających OVM lub OLM i krótki bufor nad nimi to zjawisko może okazać się niekorzystne dla czystości odbioru serca i jak najbardziej optymalnego odseparowania przedgonów. Kompromisem mogło by być głębokie jeziorko w głowicy, które zbierałoby więcej skroplin.
szlumf pisze:Ja na razie skłaniam się do gorącego. Niestety pracuję z hydroforem więc muszę "kręcić" by niwelować zmiany ciśnienia i to, że pralka zaczęła płukanie itp.

Ja rozwiązałem to w następujący sposób - kupiłem regulator ciśnienia wody, skręciłem go na minimum ( dało to wystarczające ciśnienie wody do stabilnej pracy chłodnicy) i za nim podłączyłem zaworek precyzyjny.
Są dwie szkoły. Jedna mówi, że refluks powinien być zimny, druga, że gorący. Ja na razie skłaniam się do gorącego.

Jest to juz poparte badaniami laboratoryjnymi. I jest stosowane przez "PoLMOS". Bardzo gorący refluks na poziomie 75*C.
szlumf pisze:1. Zmiana przepływu wody w skraplaczu (tak nazywam chłodnicę kolumny którą pewnie miałeś na myśli) nie wpływa na temperaturę w głowicy (oczywiście pomijając skrajne przypadki np. brak chłodzenia lub chłodzenie na max) jeżeli nie zmienimy refluksu wracającego na wypełnienie. Więc nie destabilizuję kolumny.

Niestety tak. Zmienia temp. w głowicy. Na moich termometrach to obserwuję. Tak jak zaznaczyłeś. Im zimniejszy refluks tym skok temp. jest większy. U mnie w skrajnych przypadkach wahał się od 0,01*C do nawet 0,09*C.
szlumf pisze:2. Im wyższa temperatura wychodzi z chłodnicy tym wyższy % odbioru i to znacząco (rzędu 0,3-0,4 przy 96,5%). Odbiór LM. Obniżonego nie testowałem.

Pełna zgoda. Przy OVM te różnice nie są już zauważalne.
lukas333 pisze:Przedgony mają o ile wiem mniejszą temperaturę wrzenia – czy można by taką granicę zaobserwować w kolumnie (np. przy użyciu termometru z dokładnością 0.01oC) zmieniając przepływ wody przez chłodnicę.

Z grubsza można by było zauważyć. Zwłaszcza przy drugim gotowaniu. I przy bardzo długiej stabilizacji. Nawet kilkugodzinnej. Jednak dla naszych celów byłaby to zbytnia strata energii i czasu w odniesieniu do korzyści.
jeszcze jedno:
Jeżeli przedgony są lżejsze to właściwie cała chłodnica będzie "zabrudzona".
Czy nie lepiej jest włączyć chłodnicę na maxa, zanim odbierzemy przedgony?

Oczywiście, że będzie zabrudzona, bez względu na to jak byśmy nie kombinowali. Dlatego wymyślono Obniżony Odbiór, aby odizolować serce od "wpływu" zabrudzonej chłodnicy, a tym samym skrócić czas i ilość odebranych przedgonów. Odbierając serce w głowicy jesteśmy skazani na poświęcenie cennego serca na wyczyszczenie skraplacza. Czasami nawet dobre pół litra.
szlumf pisze:Nie wiem czy nie warto stworzyć osobnego tematu bo odbiegamy od pierwotnego. Niech Admin zadecyduje.

Jestem za!!!
Pozwoli to bardziej ogarnąć temat i ułatwi dzielenie się uwagami i spostrzeżeniami. W ten sposób będziemy mogli dopracować najbardziej optymalny sposób użycia Obniżonego Odbioru na kolumnach standardowych do 150cm.
Ostatnio zmieniony czwartek, 27 lut 2014, 09:36 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

SZPEC
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 26 lut 2012, 19:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) JAK ŚPIĘ
Ulubiony Alkohol: CZYSTA najlepsza a z pigwą jeszcze lepsza
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Jakie jest HETP dla zmywaków?

Postautor: SZPEC » czwartek, 27 lut 2014, 09:32

Zaznaczam że moja chłodnica jest wysoka ma 45cm więc, kręciłem wodą i co? A no nie potrafiłem odczytać termometru od przedgonów (termometr w głowicy) bo w zależności od ustawienia wydajności chłodnicy temperatura się zmienia. Co innego jak ustawie przepływ tak, by te 10cm góry kolumny było zimne więc automatycznie zwiększa mi się bufor nad OVM a to jest korzyść.
Ostatnio zmieniony czwartek, 27 lut 2014, 10:24 przez SZPEC, łącznie zmieniany 1 raz.
Im większy przypał, tym bardziej zajebiste wspomnienia!

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4388
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Jakie jest HETP dla zmywaków?

Postautor: lesgo58 » czwartek, 27 lut 2014, 09:34

U mnie skraplacz jest gorący na całej powierzchni.
A Ty jak masz podłączoną wodę w skraplaczu? Wejście powinno być na zewnętrzna spirale i powracać środkiem.

Awatar użytkownika

SZPEC
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 26 lut 2012, 19:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) JAK ŚPIĘ
Ulubiony Alkohol: CZYSTA najlepsza a z pigwą jeszcze lepsza
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Jakie jest HETP dla zmywaków?

Postautor: SZPEC » czwartek, 27 lut 2014, 09:41

Tak mam, środkiem powracającą gorącą wodę. Co ciekawe - jak zakręcę wodę to upływa sporo czasu żeby coś się wydostało.
Im większy przypał, tym bardziej zajebiste wspomnienia!

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4388
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Jakie jest HETP dla zmywaków?

Postautor: lesgo58 » czwartek, 27 lut 2014, 10:59

Tak więc masz przewymiarowany skraplacz. Pozostaje więc zamontowanie na wejściu wody zaworka precyzyjnego i delikatne dozowanie wody. Oszczędzisz na wodzie :D

Awatar użytkownika

SZPEC
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 26 lut 2012, 19:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) JAK ŚPIĘ
Ulubiony Alkohol: CZYSTA najlepsza a z pigwą jeszcze lepsza
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Jakie jest HETP dla zmywaków?

Postautor: SZPEC » czwartek, 27 lut 2014, 19:38

Modyfikuje swoją kolumnę, zmieniam skraplacz na szerszy, krótszy celem zwiększenia buforu. Czy to się opłaci czy nie zobaczymy! Zwiększyłem już zbiornik, testuje stabilizator lecz jeszcze się nie wypowiem, zmniejszyłem zawór OVM, pomogło lecz poszedłem dalej zawór precyzyjny, bardziej pomogło. Dochodzę do tego pomaluśku co jest lepsze znaczy wydajniejsze jak dla mnie nie znaczy dla wszystkich ale podzielę się doświadczeniem.
Ostatnio zmieniony sobota, 1 mar 2014, 15:09 przez SZPEC, łącznie zmieniany 1 raz.
Im większy przypał, tym bardziej zajebiste wspomnienia!

Awatar użytkownika

herbata666
1050
Posty: 1059
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Jakie jest HETP dla zmywaków?

Postautor: herbata666 » piątek, 28 lut 2014, 00:23

Kolego Szpec też tak zrobiłem, wyrzuciłem starą głowicę (skośne półki) i założyłem cudeńko puszkowe od kolegi Akasa. Oszczędziłem sporo miejsca które mogłem przeznaczyć na wydłużenie kolumny i dodatkowy bufor nad OVM (dokładnie 57cm). Po dzisiejszych testach, potwierdzam spostrzeżenia Kolegi Szlumf, po około 70min.(miało być 60min. ale się zagapiłem :D) stabilizacji, przeszedłem od razu do odbioru serca z OVM i oczywiście w tym samym czasie zacząłem odbierać przedgon z głowicy 3 krople na sec. Przedgonów odebrałem około 200ml (100ml dość szybko 3 k/s i kolejne 100ml przez jakieś 90min). Dodam że mam dość duże jeziorko które dodatkowo polepsza efekt działania buforu nad OVM. Dodatkowo całe wypełnieni miedziane przerzuciłem na samą górę zasypując głowicę aż do końca (reszta kolumny wypełnienie KO). Podczas odbioru z OVM zbierałem próbki w ilości około 100ml, po porównaniu ich na węch i smak, nie dostrzegłem żadnej różnicy.

Kolego Lesgo58 jak byś wrzucił linka do zaworka precyzyjnego do wody to był bym wdzięczny :D. Mam niby założone dwie sztuki (ale tylko kulowe i regulacja nimi to ciężki kawałek chleba :D).

Wrzucam foty głowicy zasypanej po sam dach :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4388
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Jakie jest HETP dla zmywaków?

Postautor: lesgo58 » piątek, 28 lut 2014, 05:06

herbata666 pisze:Kolego Lesgo58 jak byś wrzucił linka do zaworka precyzyjnego do wody to był bym wdzięczny

http://www.pneumat.com.pl/zawory_kulowe_iglicowe
Mam dokładnie taki - ten mosiężny kupiony w tej firmie.
I taki reduktor ciśnienia wody:
http://www.ceneo.pl/7418732

Awatar użytkownika

herbata666
1050
Posty: 1059
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Jakie jest HETP dla zmywaków?

Postautor: herbata666 » piątek, 28 lut 2014, 11:50

Podpisuję się obiema rękami, za założeniem nowego tematu (oczywiście przeniesieniem części z tego tematu), dość dużo zostało tu wyjaśnione i nowi użytkownicy ciężko będą mieli znaleźć te informacje.

Dzięki Leszku za Linki.

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5317
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Rola skraplacza w rektyfikacji

Postautor: Zygmunt » piątek, 28 lut 2014, 12:04

Prosze bardzo, wydzielony.

Od siebie w tym temacie- po wielu próbach na dłuższych kolumnach (również w konfiguracji Thora) skłaniam się ku stwierdzeniu, że lepszy efekt daje zimny powrót (czyi zimna woda wylotowa). Wymaga to bezapelacyjnie dłuższego odcinka między OVM a jeziorkiem, ale efekty są wyczuwalne od razu.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Szlumf
1600
Posty: 1609
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Rola skraplacza w rektyfikacji

Postautor: Szlumf » piątek, 28 lut 2014, 12:46

Zygmunt pisze:...skłaniam się ku stwierdzeniu, że lepszy efekt daje zimny powrót (czyi zimna woda wylotowa).


Czy mógłbyś doprecyzować bo ja pod pojęciem zimnego powrotu rozumiem chłodzenie refluksu na max a co za tym idzie zimną wodę wylotową z chłodnicy skraplacza.
I jeszcze pytanie co masz na myśli pisząc "lepszy efekt" - wyższy % czy doznania smakowo-zapachowe?

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5317
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Rola skraplacza w rektyfikacji

Postautor: Zygmunt » piątek, 28 lut 2014, 13:42

Ojoj, lapsus- zimny powrót, czyli zimna flegma i zimna woda wylotowa oczywiście. Wyższy procent przy rektyfikacji surówki 50%- sprawdzane spektrofotometrycznie, przez reakcję barwną- ta metoda pozwala sprawdzić, która z dwóch (lub więcej) próbek zawiera więcej czystego etanolu, ale nie miałem krzywej wzorcowej dla etanolu, więc nie wiem, jaki dokładnie był % :) Do tego potrzebny byłby GCMS, a to zupełnie inna półka cenowa.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4388
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Rola skraplacza w rektyfikacji

Postautor: lesgo58 » piątek, 28 lut 2014, 14:25

Ciekawe wnioski. Czy te obserwacje odnoszą się do kolumn o obojętnie jakich parametrach (mam na myśli średnicę, wysokość, rodzaj wypełnienia)?
W jaki sposób temp. refluksu ma wpływ na moc odbieranego destylatu z półki 40cm poniżej górnej granicy wypełnienia?

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5317
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Rola skraplacza w rektyfikacji

Postautor: Zygmunt » piątek, 28 lut 2014, 14:44

Wysokość 2,3m, średnica 51mm, sprężynki, odbiór z 35cm poniżej jeziorka. Destylat był czystszy, metoda jest czuła- absorbancja mierzona spektrofotometrem Hach różniła się niewiele, ale powtarzalnie- a to dobry sprzęt.

Być może zimna flegma dodaje kilka półek więcej- byłoby to logiczne. Pytanie tylko jak sie to ma w stosunku doi tego ile energii i półek tracimy przy tym zjawisku- może po prostu fartownie dobrałem parametry tak, ze w tym wypadku się opłacało. Takie doświadczenie może przeprowadzić każdy, chętnie poczytam wyniki innych.

Wydaje mi się że zimny refluks opisywał kiedyś na białym forum kol. Inzynier, ale nie mogę znaleźć tematu.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4388
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Rola skraplacza w rektyfikacji

Postautor: lesgo58 » piątek, 28 lut 2014, 15:17

Mnie się dotychczas wydawało, ze temperatura refluksu raczej nie powinna mieć wpływu na rozdzielczość kolumny poniżej OVM. Bardziej na pracę kolumny powyżej OVM. No i przede wszystkim na oszczędność energii i wody.

Awatar użytkownika

SZPEC
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 26 lut 2012, 19:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) JAK ŚPIĘ
Ulubiony Alkohol: CZYSTA najlepsza a z pigwą jeszcze lepsza
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Rola skraplacza w rektyfikacji

Postautor: SZPEC » piątek, 28 lut 2014, 18:17

Lesgo58 masz skraplacz gorący do końca procesu? Bo u mnie z czasem prowadzenia procesu staje się coraz zimniejszy.
Im większy przypał, tym bardziej zajebiste wspomnienia!


Autor tematu
lukas333
20
Posty: 25
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 20:06
Załączniki
Re: Rola skraplacza w rektyfikacji

Postautor: lukas333 » piątek, 28 lut 2014, 20:23

Czyli nie ma jednoznacznego stwierdzenia, który sposób jest lepszy:
ciepła chłodnica czy zimna. Jak rozumiem wszystko zależy właściwie od sprzętu jakim dysponujemy.

Zygmunt pisze:Być może zimna flegma dodaje kilka półek więcej- byłoby to logiczne. Pytanie tylko jak sie to ma w stosunku doi tego ile energii i półek tracimy przy tym zjawisku-


Możesz rozwinąć wypowiedź, bo nie bardzo zrozumiałem.
“Alcohol may be man’s worst enemy, but the bible says love your enemy.”
~ Frank Sinatra


Wróć do „Chłodzenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości