Nastaw 175l - T 48
Witam, wiem że temat był odnośnie t3, ale ja mam pytanie odnośnie drożdży do otrzymania 20%.
Mam beczkę 200l, chciałbym zrobić nastaw 175l, 7x8kg = 56kg cukru, nie wiem jednak jak z drożdżami, sprzedawcy mówią że nie wolno łączyć ich ze sobą czy ktoś z Was już eksperymentował z powiększonymi nastawami 20%.
Mam beczkę 200l, chciałbym zrobić nastaw 175l, 7x8kg = 56kg cukru, nie wiem jednak jak z drożdżami, sprzedawcy mówią że nie wolno łączyć ich ze sobą czy ktoś z Was już eksperymentował z powiększonymi nastawami 20%.
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw 175l - T 48
Nie wyjdzie Ci w takiej objętości 20%. Drożdże można łączyć. Poczytaj o obliczeniach "procentowych", zbudujesz sobie lepszy nastaw.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Nastaw 175l - T 48
Wiem że gdybam za dużo, ale gdyby tak może nie wrzucać 7 opakowań T48 a np. 3.
Beczkę trzymam w piwnicy, temperatura około 20 stopni.
Temperatura na zewnątrz około 8 stopni w dzień, 0-1 w nocy, wiec gdyby zastosować grzałkę na 20C i otworzyć okno, aby schładzać może by nie było tak źle?
Moja beczka to 200 litrów Zastanawiam się tylko teraz jaki nastaw zrobić, jakie proporcje, może jakieś sugestie?
Beczkę trzymam w piwnicy, temperatura około 20 stopni.
Temperatura na zewnątrz około 8 stopni w dzień, 0-1 w nocy, wiec gdyby zastosować grzałkę na 20C i otworzyć okno, aby schładzać może by nie było tak źle?
Moja beczka to 200 litrów Zastanawiam się tylko teraz jaki nastaw zrobić, jakie proporcje, może jakieś sugestie?
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw 175l - T 48
Nie wiem, czy widziałeś na sąsiednim forum takie ciekawe doświadczenie z beczką z nastawem na bodajże Alcotecach wsadzoną w śnieg. Drożdże utrzymały temperaturę. Niech to da Ci pojęcie jak mocno rozgrzewają się takie nastawy.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw 175l - T 48
Ja robię podobną ilość na raz, tylko ,że w 3 beczkach po 40 l .
I w 7 dni z klarowaniem gotowe.Nie ma ryzyka przegrzania i do samego końca pracują prawie w jednakowej temperaturze.Piątego dnia fermentacja ustaje prawie jak by nożem uciął -( blg -4 ).Jeden dzień klarowanie grawitacyjne , i po zlaniu drugiego dnia za pomocą środka do klarowania.
Ósmego dnia do gara.
Wydaje mi się ,że jest to chyba najbezpieczniejszy i najlepszy jakościowo nastaw łączący szybkość pracy drożdzy i ich wpływ na jakość wytworzonego nastawu.
I w 7 dni z klarowaniem gotowe.Nie ma ryzyka przegrzania i do samego końca pracują prawie w jednakowej temperaturze.Piątego dnia fermentacja ustaje prawie jak by nożem uciął -( blg -4 ).Jeden dzień klarowanie grawitacyjne , i po zlaniu drugiego dnia za pomocą środka do klarowania.
Ósmego dnia do gara.
Wydaje mi się ,że jest to chyba najbezpieczniejszy i najlepszy jakościowo nastaw łączący szybkość pracy drożdzy i ich wpływ na jakość wytworzonego nastawu.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nastaw 175l - T 48
Daj 160 litrów wody,48 kg cukru i 4 paczki Alcotec Turbo 48 pure.
Nastaw zrób tak aby temp. początkowa wynosiła około 30C.
Beczkę owiń zaraz na początku dobrze jednym kocem.
Po 2-3 dniach gdy temp. nastawu zacznie spadać dodaj na beczkę drugi koc.
Po 5-7 dniach powinieneś mieć koniec fermentacji.
Nastaw zrób tak aby temp. początkowa wynosiła około 30C.
Beczkę owiń zaraz na początku dobrze jednym kocem.
Po 2-3 dniach gdy temp. nastawu zacznie spadać dodaj na beczkę drugi koc.
Po 5-7 dniach powinieneś mieć koniec fermentacji.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nastaw 175l - T 48
Jeśli masz 20c w piwnicy możesz spróbować bez koca.
Fermentacja będzie trwała dłużej ale drożdże powinny przerobić cały cukier.
Choć ja zawsze dawałem jeden koc na beczkę i nigdy mi się drożdże nie ugotowały.
Gdy dodawałem drożdże temp. nastawu miała 30C.W pomieszczeniu było około 22C.
Temp. nastawu nigdy nie przekroczyła 35C.
Alcotec T 48 pure to twarde sztuki i wytrzymują spokojnie nawet trochę ponad 40C.
Musisz kontrolować temp. nastawu i wtedy ewentualnie zadecydować czy ocieplić beczkę czy nie.
Fermentacja będzie trwała dłużej ale drożdże powinny przerobić cały cukier.
Choć ja zawsze dawałem jeden koc na beczkę i nigdy mi się drożdże nie ugotowały.
Gdy dodawałem drożdże temp. nastawu miała 30C.W pomieszczeniu było około 22C.
Temp. nastawu nigdy nie przekroczyła 35C.
Alcotec T 48 pure to twarde sztuki i wytrzymują spokojnie nawet trochę ponad 40C.
Musisz kontrolować temp. nastawu i wtedy ewentualnie zadecydować czy ocieplić beczkę czy nie.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nastaw 175l - T 48
Dziś o 11.30 zrobiłem nastaw na T48. Dałem 14 kg cukru, 42 litry wody oraz 1 słoiczek przecieru pomidorowego ( 190 gram ).
Początkowy blg to 24. temperatura w pomieszczeniu 19 st.
Będę informował na bieżąco.
Scalone.
Jest godz. 16.00 więc minęło około 28h.
temp. nastawu 26st.C / otoczenia 18 st.C
blg 15
buzuje ostro
zapomniałem napisać, że początkowa temp. nastawu wynosiła 32 st. C
Początkowy blg to 24. temperatura w pomieszczeniu 19 st.
Będę informował na bieżąco.
Scalone.
Jest godz. 16.00 więc minęło około 28h.
temp. nastawu 26st.C / otoczenia 18 st.C
blg 15
buzuje ostro
zapomniałem napisać, że początkowa temp. nastawu wynosiła 32 st. C
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Posty: 77
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: PSOTA
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw 175l - T 48
Witam nastawiam zawsze z 12kg cukru i 42 litrów wody drożdże gorzelniki 1 paczka moje pytanko brzmi tak czy da się zrobić np 30l wody i 12 kg cukru paczka drożdży czy te proporcje nie zaważą na otrzymanym produkcie??. Dlaczego takie pytanie?? ponieważ zmniejszyło by to czas destylacji do 1 razu .
Keg 30 l
Keg 30 l
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!
- tam są one najbardziej oprocentowane!
Re: Nastaw 175l - T 48
pozdrawiam
Możesz powiedz mi kolego dlaczego drożdże t 48 zrobione według przepisu 8 kg cukru 25 litrów wody nie skończyły fermentacji.Po dwóch tygodniach nadal mam słodki zacier (na skali cukromierzu około 5). Czy to normalne?Może za duża temperatura?Wald pisze:Jedno opakowanie wystarczy, o ile zgadzasz się na wolniejszą pracę drożdży.
Na 20% nie nastawiaj się, tyle cukru nie przerobią. Bezpieczniejsze będzie 14%.
pozdrawiam
-
- Posty: 77
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: PSOTA
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw 175l - T 48
Canon napisz jeszcze czy ci drożdże jeszcze robią ? I jak na moje doświadczenie to powinny wyrobić w 8 dni 14 kg cukru tak przeważnie wstawiam i wszystko jest ok. A może zdechły ci drożdże przed przerobieniem z powodu za wysokiej temperatury ??? Trzeba kontrolować 2 razy dziennie czy temperatura jest ok. Jeśli masz przerobione do połowy dodaj polowe paczki t48 i powinny ruszyć ..
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 kwie 2013, 22:07 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!
- tam są one najbardziej oprocentowane!
Re: Nastaw 175l - T 48
Ja w temacie drożdży t48! Zrobiłem nastaw na 15kg cukru i drugi 18kg oba około 45 litrów. Pierwszy po trzech tygodniach cały cukier przerobiony. Drugi już niestety nie dały rady. Szwagier coś tam jeszcze kombinuje żeby ruszyły! Te trzy tygodnie to data psocenia gotowe były wcześniej!
Może ktoś napisać komentarz/porównanie T48 kontra Cobra 8 bo nigdy mnie nie zawiodły jedne i drugie a w cenie różnica znaczna. Ja jakoś tak Cobra głownie w użyciu.
No jak używałeś jednych i drugich to ty zrób test i podziel się wiedzą
Może ktoś napisać komentarz/porównanie T48 kontra Cobra 8 bo nigdy mnie nie zawiodły jedne i drugie a w cenie różnica znaczna. Ja jakoś tak Cobra głownie w użyciu.
No jak używałeś jednych i drugich to ty zrób test i podziel się wiedzą
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nastaw 175l - T 48
Panowie, skąd bierzecie te pomysły?
Jak można do 30l wody wsypać 12 kg cukru? Poczytajcie o robieniu nastawów, głównie skupcie się na gęstości roztworu, czyli ile cukru w wodzie. Trzymacie się kurczowo temperatury, która owszem jest ważna. Nie dopuszczacie w ogóle myśli, że Wasze drożdże z 12kg cukru w 30l wody mogą sobie nie poradzić? I paść z wyczerpania vel przejedzenia?
A i na pewno po wsypaniu suchych drożdży, nawet całej paczki, do nie przerobionego nastawu nic się nie wydarzy.
Jak można do 30l wody wsypać 12 kg cukru? Poczytajcie o robieniu nastawów, głównie skupcie się na gęstości roztworu, czyli ile cukru w wodzie. Trzymacie się kurczowo temperatury, która owszem jest ważna. Nie dopuszczacie w ogóle myśli, że Wasze drożdże z 12kg cukru w 30l wody mogą sobie nie poradzić? I paść z wyczerpania vel przejedzenia?
A i na pewno po wsypaniu suchych drożdży, nawet całej paczki, do nie przerobionego nastawu nic się nie wydarzy.
Re: Nastaw 175l - T 48
Drożdże" zdechły" z przez temperaturę.Rozwiązałem to tak
-zlałem z nad osadu nastaw z 7 na cukromierzu około 23 litrów ( było 8 kg cukru na początku).
-wstawiłem nowy nastaw 7 kg cukru na 22 litry wody .
-po dobie do nowego pracującego nastawu wlałem 10 litrów tego nie przepracowanego .
-po 8 godzinach wlałem resztę.
drożdże wyrobiły cukier do około -2 w 6 dni.
Wszelkie próby dodania drożdży do niepracującego nastawu zakończyły się niepowodzeniem zarówno sypane na sucho jaki rozrobione w nie pracującym nastawie (około 1 litr).
Pozdrawiam.
-zlałem z nad osadu nastaw z 7 na cukromierzu około 23 litrów ( było 8 kg cukru na początku).
-wstawiłem nowy nastaw 7 kg cukru na 22 litry wody .
-po dobie do nowego pracującego nastawu wlałem 10 litrów tego nie przepracowanego .
-po 8 godzinach wlałem resztę.
drożdże wyrobiły cukier do około -2 w 6 dni.
Wszelkie próby dodania drożdży do niepracującego nastawu zakończyły się niepowodzeniem zarówno sypane na sucho jaki rozrobione w nie pracującym nastawie (około 1 litr).
Pozdrawiam.
-
- Posty: 77
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: PSOTA
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw 175l - T 48
Wiec chcesz powiedzieć ze co ?? ze się tak nie da ?? 30l wody, 12 kg cukru i paczka drożdży.Pytanie moim zdaniem całkiem ciekawe, bo nie zalazłem takiego na forum .Proszę sprecyzuj odpowiedz i napisz czy tak się da, czy nie .
silvio2007 pisze:Jak można do 30l wody wsypać 12 kg cukru?
Wiec chcesz powiedzieć ze co ?? ze się tak nie da ?? 30l wody, 12 kg cukru i paczka drożdży.Pytanie moim zdaniem całkiem ciekawe, bo nie zalazłem takiego na forum .Proszę sprecyzuj odpowiedz i napisz czy tak się da, czy nie .
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!
- tam są one najbardziej oprocentowane!
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw 175l - T 48
Tylko, że 30 litrów wody i 12kg cukru to ok. 29 BLG i raczej niekorzystne warunki dla drożdży (duże stężenie cukru). Jak już przygotowuje się cukrówki to startuje się z poziomu 20-24 BLG, szczególnie dla dużych nastawów. Wtedy jest dużo bardziej prawdopodobne, że drożdże zjedzą cały cukier - a to nas przecież interesuje, niż w przypadku, gdy mają więcej cukru "na osobnika" do przerobienia. W końcu im więcej alkoholu w nastawie, tym drożdże łatwiej padają pod koniec, gdy zostaje resztka cukru do dofermentowania.
To nie jest kwestia "da się czy się nie da", tutaj chodzi o zapewnienie drożdżom właściwych warunków do fermentacji i jej zakończenia. Można sypać 12kg cukru na 30 litrów wody, ale potem nie ma co liczyć na dobrą wydajność alkohol/cukier.
To nie jest kwestia "da się czy się nie da", tutaj chodzi o zapewnienie drożdżom właściwych warunków do fermentacji i jej zakończenia. Można sypać 12kg cukru na 30 litrów wody, ale potem nie ma co liczyć na dobrą wydajność alkohol/cukier.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 244
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
- Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw 175l - T 48
Witam. Nastawiłem dwa nastawy po 45 l i 14 kg cukru, miałem 23 Blg. Do pierwszego dałem dwie paczki Alcotec 48 Turbo Pure, przerobiło do wartości ujemnej w 9 dni. Temp. nastawu 25oC. Drugi taki sam nastaw zrobiłem na jednej paczce. Jestem ciekawy czy dadzą radę. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony piątek, 24 maja 2013, 20:50 przez szeyker89, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam szeyker89
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw 175l - T 48
Wartość BLG liczy się dzieląc masę cukru przez masę roztworu (czyli cukru i wody), a nie przez objętość.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga
W twoim przypadku to było około 14/(14+45)= 23,7 BLG, a nie 28.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga
W twoim przypadku to było około 14/(14+45)= 23,7 BLG, a nie 28.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Nastaw 175l - T 48
Czy nikt nie stosuje "aktywnego" chłodzenia?
Posiadam "sterownik" (choć to wygórowana nazwa) który przy temp. niższej niż zadana włącza grzałkę(np. 23 st C), a wyższej niż druga zadana (np. 24,4) - chłodzenie.
Wstawiam grzałkę akwariową ustawioną na 28st C, zanużoną w 5litrowej butelce z wodą - tworzy to płaszcz wodny i nie przegrzewa płynu na powierzchni grzałki.
Za chłodnicę robi obieg wody jak wymiennik z nagrzewnicą samochodową włożoną do beczki z zacierem - woda jest chłodna, można ją 2 razy dziennie podmienić na najzimniejszą z kranu lub dosypywać śniegu.
Chłodnica po niecałej minucie pracy zbija temp. o 0,4-0,6 st C i wtedy się wyłącza.
Przy bieżącym nastawie (~50l) dogrzewało 1 dobę, chłodziło 2 doby.
Posiadam "sterownik" (choć to wygórowana nazwa) który przy temp. niższej niż zadana włącza grzałkę(np. 23 st C), a wyższej niż druga zadana (np. 24,4) - chłodzenie.
Wstawiam grzałkę akwariową ustawioną na 28st C, zanużoną w 5litrowej butelce z wodą - tworzy to płaszcz wodny i nie przegrzewa płynu na powierzchni grzałki.
Za chłodnicę robi obieg wody jak wymiennik z nagrzewnicą samochodową włożoną do beczki z zacierem - woda jest chłodna, można ją 2 razy dziennie podmienić na najzimniejszą z kranu lub dosypywać śniegu.
Chłodnica po niecałej minucie pracy zbija temp. o 0,4-0,6 st C i wtedy się wyłącza.
Przy bieżącym nastawie (~50l) dogrzewało 1 dobę, chłodziło 2 doby.
Ostatnio zmieniony środa, 19 lut 2014, 21:32 przez nuggan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 324
- Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Nastaw 175l - T 48
Daj dwie porcje drożdży ale cukier i wodę dawkuj = na początek daj dwie porcje cukru/wody i drożdży, po dwóch dniach dodaj dodaj pięć porcji cukru i drożdży. I tak co dwa dni. Jak zapełnisz beczkę to cierpliwie czekaj aż Blg spadnie poniżej zera.
Tak robię i trunek smaczny. Mnie nie interesuje czy z kilograma cukru uzyskam litr wódki ~50%
To ma smakować i nawet jeżeli wyjdzie z 50 kg cukru 42l dobrego trunku to nie zrywam szat.
Powodzenia
Bardzo ci zależy na tych 20%?kizug pisze:A gdy zachowam takie same propocje jak na 25l x 7? Nie masz szans na 20% ?
Daj dwie porcje drożdży ale cukier i wodę dawkuj = na początek daj dwie porcje cukru/wody i drożdży, po dwóch dniach dodaj dodaj pięć porcji cukru i drożdży. I tak co dwa dni. Jak zapełnisz beczkę to cierpliwie czekaj aż Blg spadnie poniżej zera.
Tak robię i trunek smaczny. Mnie nie interesuje czy z kilograma cukru uzyskam litr wódki ~50%
To ma smakować i nawet jeżeli wyjdzie z 50 kg cukru 42l dobrego trunku to nie zrywam szat.
Powodzenia
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw 175l - T 48
Jak zależy ci na dobrym trunku, to tym bardziej powinieneś startować z niskiego BLG w nastawie (20-23), żeby drożdże pod koniec nie męczyły się z resztką cukru i bardziej zalkoholizowanym środowiskiem pracy. Niższy procent końcowy alkoholu w nastawie po fermentacji - lepszy destylat.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 48
- Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 20:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 48
- Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 20:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastaw 175l - T 48
Cześć,
wiesz co do tej pory nie miałem większej beczki, więc nie było wyjścia. Na tych proporcjach zrobiłem już 10 nastawów i zawsze było ok. Uzysk 0.5 litra 95% z kilograma, cukier zawsze diamant. Co do temp otoczenia to trzymam w takiej małej piwniczce gdzie jest stała temperatura. Zbiornik 25l.
Niedawno zakupiłem beczkę 220l i zmieniam na coobra mega pack i 60 kg . Zobaczymy jak wyjdzie. Opiszę to w temacie obok.
wiesz co do tej pory nie miałem większej beczki, więc nie było wyjścia. Na tych proporcjach zrobiłem już 10 nastawów i zawsze było ok. Uzysk 0.5 litra 95% z kilograma, cukier zawsze diamant. Co do temp otoczenia to trzymam w takiej małej piwniczce gdzie jest stała temperatura. Zbiornik 25l.
Niedawno zakupiłem beczkę 220l i zmieniam na coobra mega pack i 60 kg . Zobaczymy jak wyjdzie. Opiszę to w temacie obok.
-
- Posty: 48
- Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 20:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy