Cytrusowy miszmasz

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
icoo
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 9 lip 2013, 18:25

Post autor: icoo »

Do tej pory cytrynówki robiłem zawsze z wyciśniętych cytryn, proporcje "na oko" i efekt finalny był bardzo pozytywny:)
Dzisiaj postanowiłem trochę poeksperymentować (nie tylko z cytryną ;)) w celu znalezienia "smaku dla siebie".
Zrobiłem trzy różne próbki inne niż do tej pory, proporcje też według uznania, chodzi mi bardziej o samo poznanie jakim sposobem jaki smak i kolor da się uzyskać.

1) 0,5 l czystego spirytusu, 0,5 l tokaju, 6 cytryn, 350 gr cukru.
Cytryny wymyte, cieniutko oskrobane i skóra zalana "czystym" na około 2 godziny. Pozostała część owoców obrana z białych skórek i w kawałkach wrzucona do słoika z resztą składników. Po ww 2 godzinach dodałem "esencję" ze skórek (bez samych skórek).

2) 0,5 l czystego spirytusu, 0,5 l tokaju, skórka z 3 pomarańczy (bez białego), kawałek cynamonu, 5 goździków - wszystko do słoja.

3) 0,25 czystego spirytusu, 0,25 tokaju, 3 pomarańczki obrane z białych skórek, podzielone na kawałki, 2 goździki - wszystko do słoja.


W ramach podobnego doświadczenia kilka dni temu zalałem 2-3 łyżeczki hibiskusa około 150-200 ml spirytusu. Efekt kolorystyczny i zapachowy bardzo ciekawy, jednak spróbować tego ciężko ze względu na moc ;) Więc dzisiaj troszkę to rozcieńczyłem i dodałem miodu - zapowiada się obiecująco :D

Jak już wszystko postoi to zdegustuję i podzielę się spostrzeżeniami czy warto było ;)
alembiki
Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 194
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Cytrusowy miszmasz

Post autor: grzesieksz7 »

Witam, ostatnio znalazłem ciekawy przepis cytrusowy, nie chcę zakładać nowego tematu, więc opiszę go tu.
Składniki:
2 cytryny
2 pomarańcze
1 zielony grejfrut
0,5 litra wódki 40 %
szklanka wody
szklanka cukru

Cytrusy należy wyparzyć, z dwóch cytryn i jednego pomarańcza otrzeć skórkę, wrzucić ją do słoika.
Wycisnąć i odcedzić sok z wszystkich owoców, sporządzić syrop z wody i cukru, wlać wszystko do słoika, dodać alkohol. Po 24 godzinach przecedzić ze skórek i gotowe do picia.
Taki był przepis, lecz ja dodałem jeszcze ćwiartkę spirytusu 96% co by było mocniejsze, a i tak wyszło w miarę słabe, więc można dolać ciut więcej jeśli ktoś chce.
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Cytrusowy miszmasz

Post autor: Wald »

icoo pisze:1) 0,5 l czystego spirytusu, 0,5 l tokaju, 6 cytryn, 350 gr cukru.
Wypisz, wymaluj http://alkohole-domowe.com/forum/nalewk ... t8920.html , tyle że zamieniłeś miód na cukier.
Też powinno smakować.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 194
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Cytrusowy miszmasz

Post autor: grzesieksz7 »

Nalewka Plebana bez miodu i kardamonu? Jak dla mnie odpada :)
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cytrusowy miszmasz

Post autor: gr000by »

Cytrusówka na szybko - przepis autorski.
Składniki:
- 4 pomarańcze;
- 4 różowe grejpfruty;
- 5 cytryn;
- 4 mandarynki;
- 2 litry 45-55% alkoholu (w zależności od preferowanej mocy trunku);
- 0,6-1kg cukru do smaku (wg. upodobań).
Owoce obrać, pozostawić możliwie mało albedo, podzielić na mniejsze części i drobno pokroić, po czym wsypać do słoja. Owoce zalać całością alkoholu na 2-3 tygodnie. Po tym czasie nalew zlać, a miąższ odcisnąć od nalewu. Nalew dosłodzić cukrem i odstawić na tydzień do przegryzienia się. Nalew można przefiltrować przed dosłodzeniem, inaczej napitek wyjdzie mętny.

Doskonale smakuje w porze wiosennej i letniej, szczególnie po schłodzeniu. W zimie zaś może dobrze rozgrzewać, gdy doda się kawałek kory cynamonowej, kilka goździków i trochę kardamonu do alkoholu na kilka dni.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”