Drewno - naturalny barwnik?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
viris
30
Posty: 36
Rejestracja: wtorek, 23 lip 2013, 20:43
Podziękował: 7 razy

Post autor: viris »

Witam, jako że śliwki w tym roku u mnie obrodziły postanowiłem pójść na jakość - nie ilość. Udało mi się zrobić bardzo dobrą śliwowicę, jednak chciał bym nadać jej koloru, bez utraty smaku. Pomyślałem że skoro whisky może "siedzieć" w beczkach latami, to dlaczego nie śliwowica :) Z barku beczki (bo to dzięki niej alkohol nabiera koloru) postanowiłem że wrzucę do słoja kilka szczap drewna :lol: , nie dębowego a śliwy. Nie wiem czy to dobry pomysł, wiem że mówi się "Jaka beczka taka whisky", pewnie tyczy się to też śliwowicy ale bądź co bądź na razie mam pilniejsze wydatki niż zakup beczki. Dajcie natomiast jakieś rady co do moczenia samego drewna.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Drewno - naturalny barwnik?

Post autor: radius »

SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
viris
30
Posty: 36
Rejestracja: wtorek, 23 lip 2013, 20:43
Podziękował: 7 razy
Re: Drewno - naturalny barwnik?

Post autor: viris »

Oj, uwierz mi, że szukałem i owszem znalazłem podobny wątek ale nie znalazłem tam odpowiedzi ;) Dzięki jednak za trop, poczytam jak wrócę z pracy, jeżeli nie znajdę tam odpowiedzi będę tutaj Was męczył dalej :P
Awatar użytkownika

saxon
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 16 sie 2013, 18:36
Podziękował: 3 razy
Re: Drewno - naturalny barwnik?

Post autor: saxon »

Ja zrobiłem taki eksperyment, do jednego naczynia ze śliwowicą dodałem sezonowane drewno śliwkowe w szczapkach, do drugiego szczapki pieczone. Niepieczone w ciągu tygodnia zabarwiły destylat pięknym bursztynowym kolorkiem, pieczone zaś oddają kolor niechętnie, po miesiącu moczenia płyn przypomina Siwuchę ze sklepu.
Awatar użytkownika

marcinlary
50
Posty: 71
Rejestracja: wtorek, 31 lip 2012, 14:13
Krótko o sobie: madzia ma kwas madzia wypierdziela nas
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Władysławowo woj pomorskie
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drewno - naturalny barwnik?

Post autor: marcinlary »

Ja bym to zostawił na 1 miesiąc i dał na filtr. Jaki tam masz. Kiedy przetestujesz wróć u pochwal się.
http://www.lastfm.pl/user/marcinlary
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php

Markiej
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 17 sie 2013, 13:36
Re: Drewno - naturalny barwnik?

Post autor: Markiej »

Witam :) tak to wygląda po ok miesiącu, kilka malutkich szczapek wyschniętego drzewa i bajka :)
śliwa:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c4d ... a7386.html

a tutaj wiórki dębowe:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/971 ... 8f399.html
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Drewno - naturalny barwnik?

Post autor: Pretender »

Przy dobrze przygotowanych wiórkach filtracja jest zbędna. Dodając wióry nie należy sugerować się kolorem, tylko systematycznie smakować, aby nie zrobić "deski"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”