"FRANIA" jako fermentator
-
Autor tematu - Posty: 166
- Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Witam
Co myślicie o wykorzystaniu starej pralki "frania" jako fermentatora? Posiadam takie urządzenie i zastanawiam się ,czy nie sprawdziłaby się w tej roli. Emalia jest w bardzo dobrym stanie, a cały odpływ odkamieniłem i zdezynfekowałem. Chciałbym wykorzystywać ją do cukrówek, a więc pomocna by była w rozpuszczaniu cukru:) Trzeba by było jeszcze ewentualnie pomyśleć nad modyfikacją odpływu , tak aby osad zostawał w pralce. Może ktoś już tego używa, tylko wstydzi się przyznać?
Co myślicie o wykorzystaniu starej pralki "frania" jako fermentatora? Posiadam takie urządzenie i zastanawiam się ,czy nie sprawdziłaby się w tej roli. Emalia jest w bardzo dobrym stanie, a cały odpływ odkamieniłem i zdezynfekowałem. Chciałbym wykorzystywać ją do cukrówek, a więc pomocna by była w rozpuszczaniu cukru:) Trzeba by było jeszcze ewentualnie pomyśleć nad modyfikacją odpływu , tak aby osad zostawał w pralce. Może ktoś już tego używa, tylko wstydzi się przyznać?
-
- Posty: 1728
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: "FRANIA" jako fermentator
Aleś kolego wymyślił. Co chciałbyś osiągnąć w ten sposób?
Fermentator o poj. 30l kupisz za niewielki pieniądze, można się 'kopsnąć' do cukierni i zapytać o używane wiaderka, na All...gro pełno jest używanych beczek przeznaczonych do kontaktu z produktami spożywczymi, a Ty chcesz nastawiać w .... starej pralce.
Czy tylko mnie wydaje się to co najmniej kuriozalne?
Fermentator o poj. 30l kupisz za niewielki pieniądze, można się 'kopsnąć' do cukierni i zapytać o używane wiaderka, na All...gro pełno jest używanych beczek przeznaczonych do kontaktu z produktami spożywczymi, a Ty chcesz nastawiać w .... starej pralce.
Czy tylko mnie wydaje się to co najmniej kuriozalne?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: "FRANIA" jako fermentator
Funkcja automatycznego mieszania wydaje się kusząca, ale to samo uzyskujemy podgrzewając cukier z wodą. Fermentatory są wszędzie - np. wiadra po kiszonej kapuście dostępne u sprzedawców na bazarach/targach/rynkach, Allegro, cukiernie, piekarnie. Sam mam zamiar dogadać się ze swoim znajomym sprzedawcą, żeby za przysłowiową flaszkę poświęcił parę wiader dla potrzebującego człowieka .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: "FRANIA" jako fermentator
Widziałem kiedyś na własne oczy jak koleś we Frani rozpuszczał cukier. Czemu to miało służyć do dziś dnia nie wiem. Pytająć go po co to robi odpowiedział, że ma nieużywaną pralkę i chce ją do czegoś wykorzystać. Pomijając już fakt, że przy gotowaniu wypływa z chłodnicy gorąca woda, w której bez problemu rozpuszcza się cuker, ten gośc miał nowiutką pralkę. Ty masz używaną i chcesz w niej fermentować nastaw? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Ale rób, nastawiaj, fermentuj i dodaj koniecznie zdjęcie w galerii " NIETYPOWY FERMENTATOR"
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 5391
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 678 razy
- Kontakt:
Re: "FRANIA" jako fermentator
Zawsze ciekawili mnie ludzie, którzy byli gotowi wypić ciecz z pojemnika, w którym kręciły się zasrane majtki. Idąc tą drogą nastawiać duże ilości można w toi-toice- duża pojemnośc, wygodny odpływ, a i jest gdzie usiąść przy mieszaniu. No luuudzie...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2860
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 309 razy
- Otrzymał podziękowanie: 446 razy
- Kontakt:
Re: "FRANIA" jako fermentator
Nie wiem, czy to wpływ poziomu nauczania czy jakieś inne kosmiczne fale, ale mam wrażenie że zmierzamy w niebezpiecznym kierunku jako ludzkość.
Słodziłeś kiedyś herbatę ? Udało się ?grzewo1 pisze:Beczki plastikowe to ja posiadam. Chodziło mi o rozpuszczanie cukru. Bo jakoś tak mi się wydawało, że to nie jest takie proste. No nic, jutro mój pierwszy nastaw z 16kg. Zobaczę jak to będzie szło.
Nie wiem, czy to wpływ poziomu nauczania czy jakieś inne kosmiczne fale, ale mam wrażenie że zmierzamy w niebezpiecznym kierunku jako ludzkość.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: "FRANIA" jako fermentator
Rozpuszczanie cukru to najprostsza rzecz w naszym hobby, przynajmniej tak mi się wydawało.
Bierzesz gar 12litrowy, wlewasz 7 litrów wody, wsypujesz 5kg cukru i grzejesz na kuchence gazowej (czy jakiejś innej), mieszając co jakiś czas, by przyspieszyć rozpuszczanie. Nie jest to szczególnie trudna czynność, podgrzewanie robi swoje i nie ma problemu z rozpuszczeniem cukru.
Bierzesz gar 12litrowy, wlewasz 7 litrów wody, wsypujesz 5kg cukru i grzejesz na kuchence gazowej (czy jakiejś innej), mieszając co jakiś czas, by przyspieszyć rozpuszczanie. Nie jest to szczególnie trudna czynność, podgrzewanie robi swoje i nie ma problemu z rozpuszczeniem cukru.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 166
- Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: "FRANIA" jako fermentator
No nic muszę to chyba wytłumaczyć do końca:) Co by mniej i bardziej mądre głowy tego forum zrozumiały sens. Słodzić herbatę potrafię, tylko jak to robię to herbata jest gorąca . Mieszkam w bloku na 3 pietrze , a nastaw i cały proces mam zamiar robić w piwnicy , gdzie nie mam dostępu do gazu ani tez innego alternatywnego źródła grzania. Fakt, mógłbym jeszcze zainwestować w kuchenkę elektryczną, ale i tak sporo przekroczyłem budżet budując maszynkę. Dlatego pomyślałem o wykorzystaniu frani do rozpuszczenia cukru w temp pokojowej.
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: "FRANIA" jako fermentator
Grzewo
Czy twoja frania działa na baterie? Możesz być pewny, że "mądre głowy" poradzą sobie. Zadajesz pytanie, dostajesz odpowiedź, a ty i tak dążysz dalej w swoim przekonaniu. Najbardziej efektywne sposoby rozpuszczenia cukru już otrzymałeś. W każdym z mich musisz dostarczyć energię, nawet do Twojej frani...
Czy twoja frania działa na baterie? Możesz być pewny, że "mądre głowy" poradzą sobie. Zadajesz pytanie, dostajesz odpowiedź, a ty i tak dążysz dalej w swoim przekonaniu. Najbardziej efektywne sposoby rozpuszczenia cukru już otrzymałeś. W każdym z mich musisz dostarczyć energię, nawet do Twojej frani...
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: "FRANIA" jako fermentator
A w jaki to sposób? Mam używaną CANDY pakowaną od góry, chyba nie będzie różnicy? Podaj ten sposób to zobaczę jak to jest i opiszę na forum. W jednym i drugim jest bęben, tu i tu się kręci, więc efekt powinien być podobny.sliwowica pisze:Zygmunt a słyszałeś że we frani nastaw w kilka godzin jest przerobiony? jest tylko jeden warunek trzeba do nastawu dodać ... mleka, zsiadłego. Czego to ludziska nie wymyślą.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 1728
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: "FRANIA" jako fermentator
Panowie, toć to już było
http://alkohole-domowe.com/forum/wodka- ... t1311.html
http://alkohole-domowe.com/forum/pogrom ... -t717.html
http://alkohole-domowe.com/forum/wodka- ... t1311.html
http://alkohole-domowe.com/forum/pogrom ... -t717.html
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM