Witam,
Czy ktoś może się orientuje czy skale Balling, Brix i Plato różnią się czymś jeśli chodzi o pomiary?
Pytam, ponieważ w jednej książce mam podaną zawartość cukru dla owoców - praktycznie samych jabłek w skali Plato, a w innej dla innych surowców w skali Ballinga - trochę mi to miesza.
Balling, Brix i Plato - różnice w skalach
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Balling, Brix i Plato - różnice w sklach
Rożnica między Brixem, Ballingiem i Plato jest niewielka- jakieś 0.05% i wynika m.in. z różnych temperatur wzorcowania skali. Do prostych przeliczeń spokojnie możesz uzywac ich zamiennie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"