Zawartość odstojnika deflegmatora jako dodatek do drugiej destylacji

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

Autor tematu
jaskierek
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 6 kwie 2012, 12:41

Post autor: jaskierek »

Witajcie,
To moje pierwsze psoty więc napiszę od początku co tam sobie wykombinowałem.

Nastaw:
8 litrów wody
1kg dżemu z wiśni
1kg dżemu ze śliwek
1kg cukru
~70g drożdży Turbo 48h Biowin
Stało to 10 dni w temperaturze 20-25, przez pierwsze 3 doby bardzo intensywnie fermentowało, potem wolniutko przez kolejne 5.
Nie sprawdzałem nastwu, zapach miał drożdżowo alkoholowy więc po prostu przez kilka warstw gazy zlałem do kany i zacząłem gotować.

Pierwszy:
Sprzęt szklany, chłodnica pionowa z deflegmatorem BF-10, połączenia rurkami igielitowymi, aerometr.

Start na dużym płomieniu, nagrzanie do 75 st. C i odbiór pierwszych 100ml ślepotki ;-)
Ustabilizowanie temp na 78,3 st.C
W pewnym momencie praktycznie przestało kapać więc stopniowo zwiększałem temperaturę do 94 st.C.

Otrzymałem litr pychotki idealnie przeźroczystej, o dosyć neutralnym smaku i intensywnie drożdżowym zapachu Moc 65% ]:->
Zachowałem przedgon oraz około 0,5l tego co zbierało się w deflegmatorze i areometr wskazuje tam około 40%

Pytanie moje brzmi:
Co teraz? chciałbym pozbyć się trochę zapachu drożdży i mieć pewność, że nie będzie potem bolała głowa ;-))

Mam zamiar przepsocić to jeszcze raz, tylko co wlać do kolby? sam bimberek, dolać do niego wody i/lub zawartości deflegmatora?
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Zawartość odstojnika deflegmatora jako dodatek do drugiej destylacji

Post autor: pokrec »

Jak masz deflegmator, to wywal odstojnik a jego zawartośc dolej do drugiego razu. Odstojnik niczego nie daje.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1417
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 125 razy
Kontakt:
Re: Zawartość odstojnika deflegmatora jako dodatek do drugiej destylacji

Post autor: mtx »

Deflegmator podłącz tak żeby flegma spływała spowrotem do garnka, poza tym wywal
igielitowe wężyki i użyj silikonowych. Tak jak napisał pokrec wywal odstojnik.

Co do samej destylacji to co odebrałeś rozcieńcz i gotuj drugi raz, reszte (pogony)
zagotuj osobno.

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zawartość odstojnika deflegmatora jako dodatek do drugiej destylacji

Post autor: we125 »

wywal odstojnik a jego zawartośc dolej do drugiego razu.
Ja jak psociłem na post stilu . Po drugim gotowaniu miałem pomysł aby zawartość odstojników dolać do następnego psocenia .Po próbie smakowej uznałem że niema sensu bo w odstojnikach była kwaśna woda bez alkoholu.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Zawartość odstojnika deflegmatora jako dodatek do drugiej destylacji

Post autor: Wald »

jaskierek pisze: przez kilka warstw gazy zlałem do kany i zacząłem gotować.
Gaza to za mało. Trzeba klarować.
jaskierek pisze:Ustabilizowanie temp na 78,3 st.C
:?: :?: Jak to zrobiłeś :?: To jest możliwe tylko na kolumnie. Myślę, że po prosu, tylko rozgrzałeś wsad do tej temperatury.
jaskierek pisze: chciałbym pozbyć się trochę zapachu drożdży
Zrób to co zamierzałeś.
jaskierek pisze:Mam zamiar przepsocić to jeszcze raz,
Zlej wszystko razem, ewentualnie rozcieńcz do 40% i gotuj drugi raz.
mtx1985 pisze:Deflegmator podłącz tak żeby flegma spływała spowrotem do garnka
Termometr wyłącznie obserwuj, nie reaguj na niego. Gotuj spokojnie i równomiernie. Na węch i smak oddziel przedgon! ! ! To znaczy to co wania ostro bimbrem. Potem pokapie to co dobre. Na koniec znowu zacznie śmierdzieć i to również odłóż oddzielnie, bo to pogon.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1417
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 125 razy
Kontakt:
Re: Zawartość odstojnika deflegmatora jako dodatek do drugiej destylacji

Post autor: mtx »

Kol. Wald ale to ja coś nie tak napisałem, że mnie cytujesz i piszesz o termometrze
i dzieleniu odbioru? Ale spoko ja tylko tak z ciekawości pytam...
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Zawartość odstojnika deflegmatora jako dodatek do drugiej destylacji

Post autor: Wald »

Wszystko było prawidłowo. Tylko uzupełniłem podpowiedzi i tak jakby bardziej "kawa na ławę", żeby nieporozumień nie było. Czytasz i wiesz że proste rzeczy trzeba wałkować zanim dojdą. Oboje zacytowaliśmy naszego kolegę, ale tak trzeba dla pewności.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

mario zlotow
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 3 lut 2013, 22:01
Re: Zawartość odstojnika deflegmatora jako dodatek do drugiej destylacji

Post autor: mario zlotow »

U mnie wszystko wraca do kega i z defleg... i odstojnika za pomocą wężyków silikonowych oraz zacisków :|
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”