Witajcie,
To moje pierwsze psoty więc napiszę od początku co tam sobie wykombinowałem.
Nastaw:
8 litrów wody
1kg dżemu z wiśni
1kg dżemu ze śliwek
1kg cukru
~70g drożdży Turbo 48h Biowin
Stało to 10 dni w temperaturze 20-25, przez pierwsze 3 doby bardzo intensywnie fermentowało, potem wolniutko przez kolejne 5.
Nie sprawdzałem nastwu, zapach miał drożdżowo alkoholowy więc po prostu przez kilka warstw gazy zlałem do kany i zacząłem gotować.
Pierwszy:
Sprzęt szklany, chłodnica pionowa z deflegmatorem BF-10, połączenia rurkami igielitowymi, aerometr.
Start na dużym płomieniu, nagrzanie do 75 st. C i odbiór pierwszych 100ml ślepotki
Ustabilizowanie temp na 78,3 st.C
W pewnym momencie praktycznie przestało kapać więc stopniowo zwiększałem temperaturę do 94 st.C.
Otrzymałem litr pychotki idealnie przeźroczystej, o dosyć neutralnym smaku i intensywnie drożdżowym zapachu Moc 65% ]:->
Zachowałem przedgon oraz około 0,5l tego co zbierało się w deflegmatorze i areometr wskazuje tam około 40%
Pytanie moje brzmi:
Co teraz? chciałbym pozbyć się trochę zapachu drożdży i mieć pewność, że nie będzie potem bolała głowa )
Mam zamiar przepsocić to jeszcze raz, tylko co wlać do kolby? sam bimberek, dolać do niego wody i/lub zawartości deflegmatora?
Zawartość odstojnika deflegmatora jako dodatek do drugiej destylacji
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Zawartość odstojnika deflegmatora jako dodatek do drugiej destylacji
Jak masz deflegmator, to wywal odstojnik a jego zawartośc dolej do drugiego razu. Odstojnik niczego nie daje.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 1417
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 524 razy
- Otrzymał podziękowanie: 125 razy
- Kontakt:
Re: Zawartość odstojnika deflegmatora jako dodatek do drugiej destylacji
Deflegmator podłącz tak żeby flegma spływała spowrotem do garnka, poza tym wywal
igielitowe wężyki i użyj silikonowych. Tak jak napisał pokrec wywal odstojnik.
Co do samej destylacji to co odebrałeś rozcieńcz i gotuj drugi raz, reszte (pogony)
zagotuj osobno.
igielitowe wężyki i użyj silikonowych. Tak jak napisał pokrec wywal odstojnik.
Co do samej destylacji to co odebrałeś rozcieńcz i gotuj drugi raz, reszte (pogony)
zagotuj osobno.
Re: Zawartość odstojnika deflegmatora jako dodatek do drugiej destylacji
Ja jak psociłem na post stilu . Po drugim gotowaniu miałem pomysł aby zawartość odstojników dolać do następnego psocenia .Po próbie smakowej uznałem że niema sensu bo w odstojnikach była kwaśna woda bez alkoholu.wywal odstojnik a jego zawartośc dolej do drugiego razu.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Zawartość odstojnika deflegmatora jako dodatek do drugiej destylacji
Gaza to za mało. Trzeba klarować.jaskierek pisze: przez kilka warstw gazy zlałem do kany i zacząłem gotować.
Jak to zrobiłeś To jest możliwe tylko na kolumnie. Myślę, że po prosu, tylko rozgrzałeś wsad do tej temperatury.jaskierek pisze:Ustabilizowanie temp na 78,3 st.C
Zrób to co zamierzałeś.jaskierek pisze: chciałbym pozbyć się trochę zapachu drożdży
Zlej wszystko razem, ewentualnie rozcieńcz do 40% i gotuj drugi raz.jaskierek pisze:Mam zamiar przepsocić to jeszcze raz,
Termometr wyłącznie obserwuj, nie reaguj na niego. Gotuj spokojnie i równomiernie. Na węch i smak oddziel przedgon! ! ! To znaczy to co wania ostro bimbrem. Potem pokapie to co dobre. Na koniec znowu zacznie śmierdzieć i to również odłóż oddzielnie, bo to pogon.mtx1985 pisze:Deflegmator podłącz tak żeby flegma spływała spowrotem do garnka
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Zawartość odstojnika deflegmatora jako dodatek do drugiej destylacji
Wszystko było prawidłowo. Tylko uzupełniłem podpowiedzi i tak jakby bardziej "kawa na ławę", żeby nieporozumień nie było. Czytasz i wiesz że proste rzeczy trzeba wałkować zanim dojdą. Oboje zacytowaliśmy naszego kolegę, ale tak trzeba dla pewności.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 3 lut 2013, 22:01