Jamon - Czyli Hiszpańska szynka
-
Autor tematu - Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
Autor tematu - Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Jamon - Czyli Hiszpańska szynka
UWAGA Mięso musi być dobrze oczyszczone ze krwi, chodzi o wszelkie wewnętrzne żyły.
A ja nigdy nie musiałem tego robić Od tego roku, będę musiał kroić wszystkimJa rozbieram dwa razy do roku
Wald trochę cierpliwości, a gwarantuje że posmakujesz tego czegoś.Znowu zaczynacie? Temat o wędlinach domowych! Zablokuję albo do śmietnika wywalę.
Przepis jest bardzo prosty... Kupujesz surowy tylni udziec wieprzka i zasypujesz grubą solą. Jeśli udziec ma 5 kg to 5 dni w soli, a jeśli 4 to 4 dni... Po wyciągnięciu ze soli, trzeba dobrze umyć i osuszyć. Następnie natrzeć kwasem borowym rozpuszczonym z wodą i powiesić w ciemnym i chłodnym miejscu na minimum 6 miesiecy.No więc Panowie dawać przepis, coby to przerobić na domowe cudo
UWAGA Mięso musi być dobrze oczyszczone ze krwi, chodzi o wszelkie wewnętrzne żyły.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Jamon - Czyli Hiszpańska szynka
Liczyłem na więcej szczegółów, to co napisałeś pasuje do jakiejkolwiek suchej szynki. Kiedyś też pisałem o tym, jest w tym temacie kilka filmików pokazujących o co chodzi http://alkohole-domowe.com/forum/post53675.html#p53675, może znajdziesz coś podobnego?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
Autor tematu - Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Jamon - Czyli Hiszpańska szynka
Jeśli chodzi o szczegóły, to też zależy w dużej mierze od rasy świń i czym są karmione. Oglądałem filmiki które podałeś i widać jak gosciu starannie eliminuje krew.
Osobiście widziałem jak robią takie szynki i to nie jest żadna "tajemnica". Po nasoleniu, zależy jak jest przechowywana przez następne miesiące. Jeśli miejsce jest cieple i suche, to taka szynka za bardzo wysycha i jest twarda, dlatego optymalne jest chłodne miejsce, coś jak piwnice do wina... z odpowiednią wilgocią. Mając chłodną i suchą piwnice, każdy może coś takiego zrobić. Nawet zwykły pokój w ciemności i wentylacją się nadaje.
Osobiście widziałem jak robią takie szynki i to nie jest żadna "tajemnica". Po nasoleniu, zależy jak jest przechowywana przez następne miesiące. Jeśli miejsce jest cieple i suche, to taka szynka za bardzo wysycha i jest twarda, dlatego optymalne jest chłodne miejsce, coś jak piwnice do wina... z odpowiednią wilgocią. Mając chłodną i suchą piwnice, każdy może coś takiego zrobić. Nawet zwykły pokój w ciemności i wentylacją się nadaje.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!