Jamon - Czyli Hiszpańska szynka

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy

Post autor: Partyzant »

Miałem okazje rozbierać coś takiego dwa razy.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Jamon - Czyli Hiszpańska szynka

Post autor: klodek4 »

Ja rozbieram dwa razy do roku :mrgreen:
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Jamon - Czyli Hiszpańska szynka

Post autor: Wald »

Znowu zaczynacie? Temat o wędlinach domowych! Zablokuję albo do śmietnika wywalę.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Jamon - Czyli Hiszpańska szynka

Post autor: Emiel Regis »

No więc Panowie dawać przepis, coby to przerobić na domowe cudo :P
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Jamon - Czyli Hiszpańska szynka

Post autor: klodek4 »

Ja to zaopatruję się od znajomych, więc przepisu nie dam :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Jamon - Czyli Hiszpańska szynka

Post autor: Partyzant »

Ja rozbieram dwa razy do roku :mrgreen:
A ja nigdy nie musiałem tego robić :mrgreen: Od tego roku, będę musiał kroić wszystkim :cry:
Znowu zaczynacie? Temat o wędlinach domowych! Zablokuję albo do śmietnika wywalę.
Wald trochę cierpliwości, a gwarantuje że posmakujesz tego czegoś.
No więc Panowie dawać przepis, coby to przerobić na domowe cudo :P
Przepis jest bardzo prosty... Kupujesz surowy tylni udziec wieprzka i zasypujesz grubą solą. Jeśli udziec ma 5 kg to 5 dni w soli, a jeśli 4 to 4 dni... Po wyciągnięciu ze soli, trzeba dobrze umyć i osuszyć. Następnie natrzeć kwasem borowym rozpuszczonym z wodą i powiesić w ciemnym i chłodnym miejscu na minimum 6 miesiecy.

UWAGA :!: Mięso musi być dobrze oczyszczone ze krwi, chodzi o wszelkie wewnętrzne żyły.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Jamon - Czyli Hiszpańska szynka

Post autor: Emiel Regis »

Liczyłem na więcej szczegółów, to co napisałeś pasuje do jakiejkolwiek suchej szynki. Kiedyś też pisałem o tym, jest w tym temacie kilka filmików pokazujących o co chodzi http://alkohole-domowe.com/forum/post53675.html#p53675, może znajdziesz coś podobnego?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Autor tematu
Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Jamon - Czyli Hiszpańska szynka

Post autor: Partyzant »

Jeśli chodzi o szczegóły, to też zależy w dużej mierze od rasy świń i czym są karmione. Oglądałem filmiki które podałeś i widać jak gosciu starannie eliminuje krew.

Osobiście widziałem jak robią takie szynki i to nie jest żadna "tajemnica". Po nasoleniu, zależy jak jest przechowywana przez następne miesiące. Jeśli miejsce jest cieple i suche, to taka szynka za bardzo wysycha i jest twarda, dlatego optymalne jest chłodne miejsce, coś jak piwnice do wina... z odpowiednią wilgocią. Mając chłodną i suchą piwnice, każdy może coś takiego zrobić. Nawet zwykły pokój w ciemności i wentylacją się nadaje.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”