Pilsner z BrewKita
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
-
Autor tematu - Posty: 68
- Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Katowice
Witam!
Mam problem, otóż zasugerowałem się złym wskazaniem termometru i dodawszy drożdży do brzęczki (wtedy było napewno 23 st) odłożylem to wszystko do pomieszczenia, gdzie temperatura przeze mnie mierzona wynosiła 22,4 st, gdy na drugi dzień fermentacja nie ruszyła zdziwiony przyłożyłem inny termometr... okazało się, że temp wynosi 17 st :/ Odrazu po tym (wczoraj) przeniosłem do innego pomieszczenia gdzie temp jest dużo wyższa (tj ok 24 st), natomiast do tej pory wszystko stoi. Jakiś pomysł jak to ruszyć?
Pozdrawiam!
Mam problem, otóż zasugerowałem się złym wskazaniem termometru i dodawszy drożdży do brzęczki (wtedy było napewno 23 st) odłożylem to wszystko do pomieszczenia, gdzie temperatura przeze mnie mierzona wynosiła 22,4 st, gdy na drugi dzień fermentacja nie ruszyła zdziwiony przyłożyłem inny termometr... okazało się, że temp wynosi 17 st :/ Odrazu po tym (wczoraj) przeniosłem do innego pomieszczenia gdzie temp jest dużo wyższa (tj ok 24 st), natomiast do tej pory wszystko stoi. Jakiś pomysł jak to ruszyć?
Pozdrawiam!
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować!
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Pilsner z BrewKita
Pilsner to raczej dolna fermentacja, więc temperatury rzędu 17st to nawet trochę za dużo. Jakie drożdże?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Pilsner z BrewKita
Gdzie lagera polecają fermentować w temp 25?? Chyba 10-12 C.
25 C to za wysoko nawet dla większości górniaków - pamiętaj, ze fermentująca brzeczka też się grzeje więc przy temperaturze otoczenia 25 nastaw będzie miał pewnie ok 27 - nic z tego dobrego nie wyjdzie.
25 C to za wysoko nawet dla większości górniaków - pamiętaj, ze fermentująca brzeczka też się grzeje więc przy temperaturze otoczenia 25 nastaw będzie miał pewnie ok 27 - nic z tego dobrego nie wyjdzie.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
Autor tematu - Posty: 68
- Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Katowice
Re: Pilsner z BrewKita
Jeżeli w instrukcji obsługi BrewKita jest tak podane, to raczej wierzę im w to co piszą. Lager - 25 st, Pilsner - 21 st. Takie podobno jest optimum. A piwo dalej stoi i nie ma zamiaru pracować :/ Jakaś podpowiedź co można z tym zrobić? Czy tylko wylać...?
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować!
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Pilsner z BrewKita
No cóż, przejechałeś się:) To temperatury dla mocno estrowych górniaków, piwa dolnej fermentacji fermentuje się znacznie poniżej tych temperatur, a lagera poddaje się nawet leżakowaniu (właśnie- lagerowaniu, stąd nazwa) w temperaturze bliskiej 0C.Jeżeli w instrukcji obsługi BrewKita jest tak podane, to raczej wierzę im w to co piszą. Lager - 25 st, Pilsner - 21 st.
Drożdże dodawane do puszek są kiepskiej jakości- dlatego zaleca się używanie innych, wtedy jest mniejsza szansa na wylanie całości. Jeżeli masz sklep dla piwowarów w okolicy to zakup Saflager W34/70 albo S-23 i rozsyp po powierzchni.A piwo dalej stoi i nie ma zamiaru pracować
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 68
- Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Katowice
Re: Pilsner z BrewKita
P.S.- Po sprawdzeniu BLG wynosi 11, początkowe było jeśli się nie myle w okolicach 23, czyli pracuje. Jeszcze dużo nauki przede mną
Kolego SebasTTan, również fermentuje w plastikowym pojemniku. Jeżeli jest to możliwe, to może tak się dziać. Otóż otworzyłem dzisiaj pokrywę i zapach był mimo wszystko taki jakby coś się tam działo. Aczkolwiek popołudniu z kuchni wyniosłem to do piwnicy Gdzie temp wynosi ok 15 st.SebasTTan pisze:W czym fermentujesz ?
Sprawdź BLG bo w moich plastikowych fermentatorach ucieka mi bokami
i czasami przy dość łagodnej fermentacji też wygląda tak jak by stało.
P.S.- Po sprawdzeniu BLG wynosi 11, początkowe było jeśli się nie myle w okolicach 23, czyli pracuje. Jeszcze dużo nauki przede mną
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować!
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Pilsner z BrewKita
23 blg do lagera .... jak to było mierzone Jak ty tą brzeczkę przygotowałeś - bo wierzyć się nie chce.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe