Pilsner z BrewKita

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
TeDy
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Katowice

Post autor: TeDy »

Witam!
Mam problem, otóż zasugerowałem się złym wskazaniem termometru i dodawszy drożdży do brzęczki (wtedy było napewno 23 st) odłożylem to wszystko do pomieszczenia, gdzie temperatura przeze mnie mierzona wynosiła 22,4 st, gdy na drugi dzień fermentacja nie ruszyła zdziwiony przyłożyłem inny termometr... okazało się, że temp wynosi 17 st :/ Odrazu po tym (wczoraj) przeniosłem do innego pomieszczenia gdzie temp jest dużo wyższa (tj ok 24 st), natomiast do tej pory wszystko stoi. Jakiś pomysł jak to ruszyć?

Pozdrawiam!
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować! :)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Pilsner z BrewKita

Post autor: Zygmunt »

Pilsner to raczej dolna fermentacja, więc temperatury rzędu 17st to nawet trochę za dużo. Jakie drożdże?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
TeDy
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Katowice
Re: Pilsner z BrewKita

Post autor: TeDy »

Brew Kit, nie podają nazwy drożdży :/ Że dolna, to wiem, Lager polecają ok 25 st, ten ok 21... Po 2,5 dniach nic się nie zaczęło dziać, wczoraj dałem do dużo wyższej temp i do tej pory dalej stoi..
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować! :)
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Pilsner z BrewKita

Post autor: manowar »

Gdzie lagera polecają fermentować w temp 25?? Chyba 10-12 C.
25 C to za wysoko nawet dla większości górniaków - pamiętaj, ze fermentująca brzeczka też się grzeje więc przy temperaturze otoczenia 25 nastaw będzie miał pewnie ok 27 - nic z tego dobrego nie wyjdzie.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

Autor tematu
TeDy
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Katowice
Re: Pilsner z BrewKita

Post autor: TeDy »

Jeżeli w instrukcji obsługi BrewKita jest tak podane, to raczej wierzę im w to co piszą. Lager - 25 st, Pilsner - 21 st. Takie podobno jest optimum. A piwo dalej stoi i nie ma zamiaru pracować :/ Jakaś podpowiedź co można z tym zrobić? Czy tylko wylać...?
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować! :)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Pilsner z BrewKita

Post autor: Zygmunt »

Jeżeli w instrukcji obsługi BrewKita jest tak podane, to raczej wierzę im w to co piszą. Lager - 25 st, Pilsner - 21 st.
No cóż, przejechałeś się:) To temperatury dla mocno estrowych górniaków, piwa dolnej fermentacji fermentuje się znacznie poniżej tych temperatur, a lagera poddaje się nawet leżakowaniu (właśnie- lagerowaniu, stąd nazwa) w temperaturze bliskiej 0C.
A piwo dalej stoi i nie ma zamiaru pracować
Drożdże dodawane do puszek są kiepskiej jakości- dlatego zaleca się używanie innych, wtedy jest mniejsza szansa na wylanie całości. Jeżeli masz sklep dla piwowarów w okolicy to zakup Saflager W34/70 albo S-23 i rozsyp po powierzchni.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
TeDy
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Katowice
Re: Pilsner z BrewKita

Post autor: TeDy »

Nie będzie na to już za późno? Wiesz, brzęczka stoi już prawie pięć dni..
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować! :)
Awatar użytkownika

SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pilsner z BrewKita

Post autor: SebasTTan »

W czym fermentujesz ?
Sprawdź BLG bo w moich plastikowych fermentatorach ucieka mi bokami
i czasami przy dość łagodnej fermentacji też wygląda tak jak by stało.
Awatar użytkownika

Autor tematu
TeDy
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Katowice
Re: Pilsner z BrewKita

Post autor: TeDy »

SebasTTan pisze:W czym fermentujesz ?
Sprawdź BLG bo w moich plastikowych fermentatorach ucieka mi bokami
i czasami przy dość łagodnej fermentacji też wygląda tak jak by stało.
Kolego SebasTTan, również fermentuje w plastikowym pojemniku. Jeżeli jest to możliwe, to może tak się dziać. Otóż otworzyłem dzisiaj pokrywę i zapach był mimo wszystko taki jakby coś się tam działo. Aczkolwiek popołudniu z kuchni wyniosłem to do piwnicy ;/ Gdzie temp wynosi ok 15 st.

P.S.- Po sprawdzeniu BLG wynosi 11, początkowe było jeśli się nie myle w okolicach 23, czyli pracuje. Jeszcze dużo nauki przede mną :)
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować! :)
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Pilsner z BrewKita

Post autor: manowar »

23 blg do lagera .... jak to było mierzone :o Jak ty tą brzeczkę przygotowałeś - bo wierzyć się nie chce. :shock:
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

Autor tematu
TeDy
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Katowice
Re: Pilsner z BrewKita

Post autor: TeDy »

Mój błąd, coś mi się pomyliło. Na pewno nie 23. I to pilsner, a nie lager :) Zobaczę jutro jak się sprawy z BLG mają. Aczkolwiek wydaje mi się, że pracuje, dziwnie, ale pracuje :)
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować! :)
Awatar użytkownika

SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pilsner z BrewKita

Post autor: SebasTTan »

TeDy pisze:...początkowe było jeśli się nie myle w okolicach 23, czyli pracuje.
O stary to co dodawałeś ?! mi najwięcej z puszek po dodaniu 1,4Kg białego cukru udało sie uzyskać 13 - 14 BLG.
23 BLG to z 4 kilo cukru ja mam jak nastawiam do destylacji :shock:
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”