Witam. Trwa sezon na winniczki. Koleżanka rozmawiała kiedyś z gościem który zbierał winniczki w celu zamarynowania jak grzyby, podobno pycha jako zakąska pod coś mocniejszego. Z kolesiem nie ma kontaktu, w internecie tego przepisu nie znalazłem. Chciałem spróbować, pewnie nic trudnego... Czy ktoś z Was może coś takiego robił lub jadł? Jakieś sugestie?
dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Winniczki marynowane - ktoś próbował?
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Winniczki marynowane - ktoś próbował?
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/i ... imaki.html
Ostatni przepis na stronie. Wystarczyło wpisać w Google...
Ostatni przepis na stronie. Wystarczyło wpisać w Google...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Winniczki marynowane - ktoś próbował?
Jeszcze jeden link do przepisu na slimaki winniczki :http://www.mojegotowanie.pl/kuchnie_swi ... _czosnkiem Pozrawiam
-
Autor tematu - Posty: 33
- Rejestracja: sobota, 27 mar 2010, 07:42
- Ulubiony Alkohol: morelica
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: świętokrzyskie
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Winniczki marynowane - ktoś próbował?
Witam ponownie. Nie o to chodzi. Ten przepis zakłada, że potrawa będzie spożyta w kilka godzin po przyrządzeniu. Ja poszukuję przepisu na winniczki "konserwowe", takie ładowane do słoika, które mogą być konsumowane po dłuższym czasie jako zakąska.
Na googlach znalazłem tylko jedną wzmiankę o tym, że ktoś to jadł, wszystkie przepisy na marynowane ślimaki to powtórzony przepis z pychotki.pl.
pozdrawiam
Na googlach znalazłem tylko jedną wzmiankę o tym, że ktoś to jadł, wszystkie przepisy na marynowane ślimaki to powtórzony przepis z pychotki.pl.
pozdrawiam
Re: Winniczki marynowane - ktoś próbował?
Witam ponownie. Myślę że sprawa powinna być dosyć prosta. Każdy kto lubi choć trochę pitrasić, na pewno sobie bez trudu poradzi. Trzeba by po prostu przygotować ślimaczki dokładnie tak, jak w przepisie na winniczki z czosnkiem, a następnie przygotować zalewę octowa taka, jak robimy do marynaty obojętnie czego. Zmodyfikować ew. trochę przyprawami wg. własnego uznania i zawekować tak, jak wekujemy grzybki, czy inne przetwory marynowane. Myślę że można wykonać krótką pasteryzację i niczego innego wymyślić się przecież nie da. Typowa marynata octowa. Pozdrawiam i życzę smacznego.
EDYKTA Kuca - teraz konkurs:
Znajdź trzy szczegóły którymi powyższy tekst różni się od poniższego:
Witam ponownie.Mysle ze sprawa powinna byc dosyc prosta.Kazdy kto lubi choc troche pitrasic,napewno sobie bez trudu poradzi.Trzeba by,porostu przygotowac slimaczki dokladnie tak,jak w przepisie na winniczki z czosnkiem,a nastepnie przygotowac zalewe octowa taka jak robimy do marynaty obojetnie czego.Zmodyfikowac ew.troche przyprawami wg.wlasnego uznania i zawekowac tak,jak wekujemy grzybki czy inne przetwory marynowane. Mysle ze mozna wykonac krotka pasteryzacje i niczego innego wymyslic sie przeciez nie da.Typowa marynata octowa.Pozdrawiam i zycze smacznego.
EDYKTA bis: jakby ktoś szukał innych ciekawostek z tego konkursu to polecam http://alkohole-domowe.com/forum/sverig ... t2209.html
EDYKTA Kuca - teraz konkurs:
Znajdź trzy szczegóły którymi powyższy tekst różni się od poniższego:
Witam ponownie.Mysle ze sprawa powinna byc dosyc prosta.Kazdy kto lubi choc troche pitrasic,napewno sobie bez trudu poradzi.Trzeba by,porostu przygotowac slimaczki dokladnie tak,jak w przepisie na winniczki z czosnkiem,a nastepnie przygotowac zalewe octowa taka jak robimy do marynaty obojetnie czego.Zmodyfikowac ew.troche przyprawami wg.wlasnego uznania i zawekowac tak,jak wekujemy grzybki czy inne przetwory marynowane. Mysle ze mozna wykonac krotka pasteryzacje i niczego innego wymyslic sie przeciez nie da.Typowa marynata octowa.Pozdrawiam i zycze smacznego.
EDYKTA bis: jakby ktoś szukał innych ciekawostek z tego konkursu to polecam http://alkohole-domowe.com/forum/sverig ... t2209.html
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
-
- Posty: 15
- Rejestracja: środa, 21 wrz 2011, 14:07
- Krótko o sobie: http://alkohole-domowe.com/forum/pan-do ... t4534.html
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Kontakt:
Re: Winniczki marynowane - ktoś próbował?
Witam Panowie. Jadłem winniczki zrobione w marynacie a'la maślaki z dużą ilością gorczycy i czosnku. Poezja. Pamiętać tylko trzeba o wcześniejszej absolutnej diecie dla winniczków. Moja żona je pitrasi. Do czasu kiedy zaczną hasać po polach na pewno minie jej wściekłość na mnie Poda mi przepis, który Wam przekażę. Pozdrawiam.