Naleśniki piwne
-
- Posty: 7528
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Naleśniki piwne
Składniki:
dwa duże filety z białej ryby
3/4 szklanki mąki
pół szklanki piwa
szczypta proszku do pieczenia
1 jajko
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Filety pokroić w niewielkie kawałki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mąkę, piwo, proszek do pieczenia i jajko wymieszać razem, tak aby nie było grudek. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż ciasto na naleśniki (ciasto nie spływa z fileta).
Kawałki fileta maczać w cieście z obu stron i kłaść na rozgrzany olej (nie daję go dużo, wystarczy na dnie). Piec w zależności od grubości fileta, około 5 minut na jednej stronie. Usmażone filety odkładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami
dwa duże filety z białej ryby
3/4 szklanki mąki
pół szklanki piwa
szczypta proszku do pieczenia
1 jajko
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Filety pokroić w niewielkie kawałki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mąkę, piwo, proszek do pieczenia i jajko wymieszać razem, tak aby nie było grudek. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż ciasto na naleśniki (ciasto nie spływa z fileta).
Kawałki fileta maczać w cieście z obu stron i kłaść na rozgrzany olej (nie daję go dużo, wystarczy na dnie). Piec w zależności od grubości fileta, około 5 minut na jednej stronie. Usmażone filety odkładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami
SPIRITUS FLAT UBI VULT