Naleśniki piwne

Coś, co można łatwo i szybko przygotować na zagrychę.

Autor tematu
piterrr4
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 6 lis 2012, 15:54

Post autor: piterrr4 »

W internecie nie brakuje przepisów na naleśniki piwne. Czy to dobra opcja? Jadł to ktoś/przyrządza?:)
alembiki
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7528
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Naleśniki piwne

Post autor: radius »

Jadłem i mogę polecić, jak również rybę w cieście piwnym. Naprawdę - smaczna :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
piterrr4
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 6 lis 2012, 15:54
Re: Naleśniki piwne

Post autor: piterrr4 »

Jakieś konkretne przepisy na jedno i drugie czy bez znaczenia?:)
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7528
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Naleśniki piwne

Post autor: radius »

Składniki:

dwa duże filety z białej ryby
3/4 szklanki mąki
pół szklanki piwa
szczypta proszku do pieczenia
1 jajko
sól
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Filety pokroić w niewielkie kawałki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mąkę, piwo, proszek do pieczenia i jajko wymieszać razem, tak aby nie było grudek. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż ciasto na naleśniki (ciasto nie spływa z fileta).

Kawałki fileta maczać w cieście z obu stron i kłaść na rozgrzany olej (nie daję go dużo, wystarczy na dnie). Piec w zależności od grubości fileta, około 5 minut na jednej stronie. Usmażone filety odkładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakąski Domowe”