zacier śmierdzi serwatką

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
bat13
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 12 lis 2012, 12:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków

Post autor: bat13 »

Witam kolegów! Rozpoczynam temat, bo nie mogę nic podobnego znaleźć. Zatarłem słód jęczmienny ze słodem żytnim i kukurydzą w piątek. Dodałem drożdży T3 i wszystko ładnie, tylko ten zapach. Taki dziwny serwatkowy. Blg początkowe 12- teraz jest 2. Nie dodawałem cukru. Miał ktoś podobne objawy?
promocja
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1416
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: zacier śmierdzi serwatką

Post autor: mtx »

Zatarłem słód jęczmienny ze słodem żytnim i kukurydzą w piątek. Dodałem drożdży T3 i wszystko ładnie, tylko ten zapach. Taki dziwny serwatkowy.
Popełniłem kiedyś podobny błąd (tyle, że zatarłem sam jęczmień) i dodałem drożdże turbo,
nastaw zrobił się gęsty, ostro pienił i wydzielał dość dziwny zapach, mimo że przerobił do końca
to po destylacji - wynik był do :dupa:
Od tego czasu do zbożówek używam tylko drożdży Fermiol i nie mam żadnych problemów...

Autor tematu
bat13
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 12 lis 2012, 12:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: zacier śmierdzi serwatką

Post autor: bat13 »

Dzisiaj puściłem 8 litrów tego towarku, na moim pod stilu garnkowym. Blg zatrzymało się na 4 . Urobek słaby w porównaniu do poprzednich zacierów wylałem wszystko do dołu, szkoda tyle roboty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”