Drożdże do RUMU Coobra Rum Yeast

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: SebasTTan »

Czy ktoś testował już nowe drożdże dostępne w naszym sklepie ?
Ktoś może powiedzieć czy produkt końcowy mocno będzie zbliżony do jakiegoś rodzaju rumu dostępnego na naszym rynku ?
koncentraty wina

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże do RUMU Coobra Rum Yeast

Post autor: wawaldek11 »

Jeszcze nie próbowałem tworzyć na tych drożdżach, ale już czekają na wolne naczynia :D
A jakość i smak produktu końcowego głównie zależy od użytych surowców i sposobu destylacji. Robiłem z melasy trzcinowej i takiegoż cukru na bayanusach G995, T3 i jeszcze ze dwa rodzaje i znaczącej różnicy w smaku nie wyczułem. Nastawy z dużą ilością dundru mają bardzo wyrazisty smak i są dość ostre. Nie przypominają mi za bardzo sklepowych rumów, ale jestem słabym znawcą tych ostatnich ;)
Pijam swój rum w drinkach z sodową lub z pepsi i w zupełności mi i moim znajomym to odpowiada.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże do RUMU Coobra Rum Yeast

Post autor: SebasTTan »

Powiedz mi czy melasa jest konieczne.
Kto ma dostęp do SELGROSu to od 20.11 będzie promocja
na cukier trzcinowy.

"Cukier trzcinowy drobny 500g" w cenie 5,28 zł za sztukę
-25% przy jednorazowym zakupie minimum 2 opakowań jednego rodzaju.

Jeśli taki cukier może być to w wekend zamawiam ze 2 paczki.
No i czy koniecznie dunder bo wylewam gdyż brak miejsca do składowania.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Drożdże do RUMU Coobra Rum Yeast

Post autor: radius »

SPIRITUS FLAT UBI VULT

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże do RUMU Coobra Rum Yeast

Post autor: wawaldek11 »

Na początek spróbuj z samego cukru, później kup i nastaw z dodatkiem melasy - ocenisz sam.
Tutaj możesz ją kupić w dobrej cenie: http://www.mikroorganizmy-sklep.pl/mela ... -p-51.html bo w Bogutynmłyn nie widzę teraz melasy stałej.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże do RUMU Coobra Rum Yeast

Post autor: SebasTTan »

Waldek, z samego białego cukru czy z samego trzcinowego?
Czy też tak jak w opisie 2,5 trzcinowego i 4,5 białego.

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże do RUMU Coobra Rum Yeast

Post autor: wawaldek11 »

Białym nie papraj nastawu. Jak chcesz oszczędniej daj glukozę do melasy. Melasa ma mocne aromaty i nawet z białym jest ok.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże do RUMU Coobra Rum Yeast

Post autor: SebasTTan »

Rozumiem. Jak tylko dojdzie przesyłka i zwolni mi się pojemnik
będę nastawiał i sprawdzał co i jak.
Dzięki za podpowiedzi.
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże do RUMU Coobra Rum Yeast

Post autor: SebasTTan »

A więc poszło w rury.
Niemiłe zaskoczenie.
ledwo 3L 63 - 65%
Zapach ani smak nie przypomina rumu,
jednak sam cukier trzcinowy to nie to samo.
Następne spróbuję zrobić na melasie trzcinowej i glukozie krystalicznej
tak jak jest napisane na opakowaniu.
teraz było 2kg cukru trzcinowego i 4 kg cukru.
Awatar użytkownika

stoney
50
Posty: 67
Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 23:20
Lokalizacja: Warszawa
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Kontakt:
Re: Drożdże do RUMU Coobra Rum Yeast

Post autor: stoney »

Moim zdaniem za dużo cukru białego, szkoda zasmradzać nastaw.

Na aromat szczególnie wpływa dunder a prawdziwe aromaty rumowe uzyskasz z udziałem melasy.
Niestety zabawa nie jest tania, bo nie dość że cukier trzcinowy drogi, a melasa jeszcze droższa, to ilość "cukru w cukrze" w trzcinowym mniejsza niż w białym (o melasie nie wspomnę). Ale nikt nie mówił, że będzie tanio.

Zwróć uwagę, że rum lubi odetchnąć po destylacji. Pozwól mu postać kilka dni w słoju przykrytym gazą.
MIEĆ MIEDŹ
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże do RUMU Coobra Rum Yeast

Post autor: SebasTTan »

A no widzisz jak narazie stoi zamknięty w piątce.
Odetkam go niech oddycha :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”