Czy można podzielić drożdże?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Ziem
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 2 gru 2012, 17:01
Ulubiony Alkohol: żołądkowa gorzka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Ziem »

Witam serdecznie wszystkich!
Jest to mój pierwszy temat jak i post, mimo tego, forum czytam od dawna.
Za sobą mam już pierwsze gotowania, jak by nie było z całkiem porządnym skutkiem ;), ale teraz chce nastawić cukrówkę na drożdżach np. T48 i moje pytanie brzmi, czy mogę takie drożdże podzielić np. na pół? Nie mam możliwości nastawienia 25l na raz (mieszkam w bloku).
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
"stawiaj na jakość, nie na jako tako"
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Czy można podzielić drożdże?

Post autor: radius »

Można, tylko musisz je dobrze wymieszać aby pożywka i inne składniki w miarę równomiernie się rozłożyły w całej objętości. No i musisz liczyć się z wydłużonym czasem pracy.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Ziem
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 2 gru 2012, 17:01
Ulubiony Alkohol: żołądkowa gorzka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Lublin
Re: Czy można podzielić drożdże?

Post autor: Ziem »

Dziękuje za szybką odpowiedz.
"stawiaj na jakość, nie na jako tako"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”