Nastaw cukrowy 3-4 Blg i wszystko stanęło

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
lenartm

Post autor: lenartm »

Tak jak w temacie popełniono nastaw cukrowy ale chyba przesadzono z cukrem bo dano 8 kg na 20 litrów wody drożdże to Turbo Star 3 niestety po okresie dynamicznej fermentacji Blg stanęło na 3-4, temperatura otoczenia 25 stopni, ewidentnie chłopaki zrobiły co swoje ale zabił je alkohol zastanawiam się co teraz, czy można dodać innych drożdzy mocniejszych aby przerobiły do końca zawarty cukier, czy to już koniec i tylko w rurę???.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastaw cukrowy 3-4 Blg i wszystko stanęło

Post autor: Wald »

Drożdże nic nie pomogą. Jak mocno Ci szkoda tego cukru, dolej wody. Zmniejszysz ilość alkoholu i drożdże jeszcze coś przerobią.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Nastaw cukrowy 3-4 Blg i wszystko stanęło

Post autor: pokrec »

I nieco ozięb nastaw, tak do 18 stopni. To zwiększa odporność drożdży na alkohol.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Autor tematu
lenartm
Re: Nastaw cukrowy 3-4 Blg i wszystko stanęło

Post autor: lenartm »

A czy pozostawienie cukru w nastawie nie będzie miało wpływu na smak uzyskanego urobku czy nie będzie lekko słodkawy???
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastaw cukrowy 3-4 Blg i wszystko stanęło

Post autor: Wald »

Nie. Cukier nie odparuje razem z etanolem, czy wodą. Po to własnie jest destylacja, aby rozdzielić poszczególne składniki.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

jurexu
20
Posty: 21
Rejestracja: wtorek, 2 lis 2010, 22:00
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw cukrowy 3-4 Blg i wszystko stanęło

Post autor: jurexu »

A u mnie stanęło na 15 blg. Kurcze, nigdy z niczym nie miałem problemu, a tu po
raz pierwszy robię i ... ZONK. Minęło 6 dni... Nastaw zrobiony z 8 kg cukru 21 l wody, czyli tak jak instrukcja z paczki ALCOTEC TURBO 48. Miało robić przez 5 dni i dać 20 %. Startowe blg 24 blg. Teraz mierzyłem temperaturę nastawu: wynosi 24*C. Włożyłem rurkę i nic, nie pyka, znaczy się wszystko stanęło :bardzo_zly: . Nie wiem co zrobić. Dolać wody i rozcieńczyć, rzucić przecieru pomidorowego? Alkohol w nastawie czuć, ale słodki smak też. Skoro wykazane jest 15 blg tzn. cukru jeszcze zostało, że ho,ho. Znakiem tego, że alkoholu, który mógłby uśmiercić drożdży uważam, że nie jest aż nadto.
Minęło czasu tyle co trzeba i boję się, że jak będę dalej czekał to w ocet wszystko pójdzie... A może te moje drożdż to one wcale nie są takie turbo?...
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Nastaw cukrowy 3-4 Blg i wszystko stanęło

Post autor: Zygmunt »

1. Zobacz ile cukromierz pokazuje na wodzie.
2. Od kiedy utrzymuje się poziom 15blg?
3. Czy na powierzchni widać pęcherzyki gazu?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Nastaw cukrowy 3-4 Blg i wszystko stanęło

Post autor: radius »

@jurexu, nie wiem czy masz walnięty cukromierz czy źle liczysz.
Przy takich proporcjach jak podałeś, to blg startowe wynosiło 31. Uwzględniając poprawkę na błąd cukromierza (u ciebie start - 24, więc trzeba dodać 7) to teraz masz blg 21 a nie 15 :!: więc jeśli nastaw nie pracuje to dodawaj nowe drożdże, bo alkoholu to tam masz niewiele. Restart powinien się udać :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nastaw cukrowy 3-4 Blg i wszystko stanęło

Post autor: JanOkowita »

@jurexu

A woda na nastaw przegotowana ?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

jurexu
20
Posty: 21
Rejestracja: wtorek, 2 lis 2010, 22:00
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw cukrowy 3-4 Blg i wszystko stanęło

Post autor: jurexu »

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem.

Coś mi się wydaje już sytuacja doszła do normy. Przeczytałem Wasze uwagi i chodu do zbiornika, aby przygotować odpowiedź. Patrzę i oczom nie wierzę. Podniosłem dekiel, cukrówka wręcz się kręci na rożne strony. Widać że zaczęło robić!!!

Zanim z płaczem wyżaliłem się Wam , że roboty w moim nastawie ustały, to zamieszałem go ręką, zwłaszcza ten szlam/osad z dna zbiornika oraz zostawiłem bardziej otwarty pojemnik. Dotychczas dekiel był zamknięty, a u jego wylotu, tam gdzie się wkłada rurkę fermentacyjną (której zresztą nie trzeba) była położona, złożona na wiele warstw szmatka flanelowa, a na niej jakiś inny pojemnik. Tak było zrobione, żeby to się w oczy nie rzucało, a zarazem żeby gazy z fermentacji miały ujście. Może był słaby dostęp powietrza? Nie wiem sam. Mam nadzieję, że nikt nie powie mi, że sobie jaja robię... Ja po prostu zamieszałem i bardziej pokrywę otworzyłem...
Mimo wszystko sytuacja była, a może nawet jest niepokojąca gdyż już powinienem ten nastaw klarować. Jest 1 dzień po terminie jaki fabryka drożdży dała na opakowaniu. A warunki przecież chłopaki miały jak u mamy. Wczoraj było 15 blg i dzisiaj, też, dlatego wszcząłem płaczliwe larum na naszym forum.

Cukromierz sprawdzałem wcześniej na wodzie, z ciekawości, i było 0 blg. Tak więc chyba nie jest walnięty. Pisze chyba, bo ostatnio to dwa dość drogie alkoholomierze nieźle mnie w hjua zrobiły, aż się pożaliłem na forum, że mi z aabratka tylko 90 proc. idzie...
A co do blg startowego: trochę, albo nawet więcej niż trochę chyba przekłamałem podając, że było 24. Było to moje pierwsze doświadczenie z nastawem i pomiarem blg. Pomiar, który mi wskazał te 24 blg był robiony tuż po rozrobieniu cukru. Wydaje mi się, że cukier nie ,,przeżarł'' się jeszcze z wodą i dlatego wykazywał taką gęstość. Następnie po ok. 12 godzinach, już po rozpuszczeniu droży było ponad 30. Jako, że było trochę piany, to powiem szczerze, że nie wnikałem w tą wartość wskazania uznając ją, że skoro jest tak wysokie to jest niemiarodajne. Upatrywałem ten niby błąd tym, że chłopaki z Alcoteca rozpoczęły pracę. Teraz widzę, że wszystko było w jak najlepszym porządku. Ale czy będzie? Poczekam jeszcze kilka dni.

A może dodać ten przecier, zanim jeszcze moja squaw ugotuje na nim pomidorówkę?

@JanOkowita - wodę zastosowałem z kranu, z wodociągu. Zawsze tak robię jeżeli chodzi o wina. A co do cukrówek - myślę, że błędem to nie jest. Ciągnę ja wodę z prostu z kranu/gwinta i zdrów żem jest.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”