Zapach zacieru
Witam wszystkich serdecznie! Nastawiłem 2 zaciery po 25 litrów, każdy z 6 kg cukru i paczki drożdży TURBO 24H PURE -jeden zacier pachnie normalnie natomiast drugi strasznie śmierdzi zgniłymi jajami. Zastanawiam się co może być nie tak? Może macie jakieś sugestie? Czy śmierdzący zacier można dać na kolumnę? Proszę o podpowiedzi.
Re: Zapach zacieru
Nie napisałeś czy oba stały w tym samym pomieszczeniu. U mnie zapachy jakie określiłeś powstają gdy nastaw pracuje w zbyt wysokiej temperaturze. Zwykle okrywam beczkę kocykiem po ok. 30 godz. od nastawienia, jeśli zrobię to wcześniej często nastaw "wali jajem". Używam drożdży alcotec24. Daję dwie paczki na beczkę 80l/21 kg cukru.
Ostatnio zmieniony środa, 14 lis 2012, 15:31 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: spacje
Powód: spacje
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Zapach zacieru
To bardzo często spotykany problem ( ), ale spokojnie - ogólnie nic mu (nastawowi) nie jest.
Pozdrawiam
Ps. Wystarczyło jakbyś poczytał forum, na ten temat było już pisane "X" razy
Nie można - TRZEBA i pamiętaj o katalizatorze miedzianym - usunie on ten smrodek z destylatu...Czy śmierdzący zacier można dać na kolumnę?
Pozdrawiam
Ps. Wystarczyło jakbyś poczytał forum, na ten temat było już pisane "X" razy