POMOCY PROPORCJE NA 15L
witam mam prośbę do was chodzi mi mianowicie o przepis na bim berek z cukru ,dwa dni temu wydobyłem gąsiora z piwnicy zrobiłem drożdże winiarskie i miałem już dziś robić zacier tylko zwątpiłem nie mam pojęcia ile nasypać cukru do gąsiora tu drodzy koledzy byliście by mi potrzebni, po nalaniu 15L wody zostaje mi 12cm wolnego miejsca proszę podajcie proporcje bo szlak mi trafi drożdże.
-
- Posty: 509
- Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
- Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
- Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: POMOCY PROPORCIE NA 15L
pozdrawiam Bogdan
Tak sie śpieszysz, że poczytać nie masz czasu? hę.
Wylej wodę, dodaj 2,2kg cukru, wszystko razem podgrzej conajmniej tak, by cukier się rozpuścił, wlej zpowrotem, i koniec bo nie podałeś jakie drożdże posiadasz. Jeśli winiarskie, to przygotuj je zgodnie z informacją na opakowaniu. Jeśli cała woda nie wejdzie to ją wylej.
Wylej wodę, dodaj 2,2kg cukru, wszystko razem podgrzej conajmniej tak, by cukier się rozpuścił, wlej zpowrotem, i koniec bo nie podałeś jakie drożdże posiadasz. Jeśli winiarskie, to przygotuj je zgodnie z informacją na opakowaniu. Jeśli cała woda nie wejdzie to ją wylej.
pozdrawiam Bogdan
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: POMOCY PROPORCIE NA 15L
Witaj, na 1kg cukru powinienes przewidziec 3,5L wody
Cukier rozpuszczony w wodzie to 0,6L tak wiec 1kg z dodana woda bedzie 4,1L
Wiecej niz 3,5kg cukru w ten balon nie wpakujesz.
Napisales, ze uzyjesz drozdzy winnych.
Ten rodzaj drozdzy lubi fermentowac cukier na raty.
Warto wiec podzielic calosc na dwie porcje i druga dodac po ok. tygodniu.
Pozdrawiam Calyx
Cukier rozpuszczony w wodzie to 0,6L tak wiec 1kg z dodana woda bedzie 4,1L
Wiecej niz 3,5kg cukru w ten balon nie wpakujesz.
Napisales, ze uzyjesz drozdzy winnych.
Ten rodzaj drozdzy lubi fermentowac cukier na raty.
Warto wiec podzielic calosc na dwie porcje i druga dodac po ok. tygodniu.
Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: POMOCY PROPORCIE NA 15L
Co do stwierdzenia czy nastaw zrobil swoje, to warto zaopatrzyc sie
w areometr - gestosciomierz.
Najlatwiej poszukac w marketach budowlanych na stoiskach
ze sprzetem do zabawy w winka lub odwiedzis strone
http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=po ... 9f55f0621e
i zaopatrzyc sie u producenta.
To ustrojstwo daje wyrazny sygnal, ze albo zostawic nastaw
w spokoju i czekac, albo wsad do gara i psocimy
Zalaczam obrazek (wczesniej juz gdzies na forum umiescilem),
ktory w komiksowy sposob pokazuje co i jak.
Gdybys mial jeszcze jakies pytania, wal smialo
Pozdrawiam
Calyx
Witaj marjanosgmarjanosg pisze:... napisz jesze jak możesz ile to ma się pędzić po dodaniu ostatniej porci
Co do stwierdzenia czy nastaw zrobil swoje, to warto zaopatrzyc sie
w areometr - gestosciomierz.
Najlatwiej poszukac w marketach budowlanych na stoiskach
ze sprzetem do zabawy w winka lub odwiedzis strone
http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=po ... 9f55f0621e
i zaopatrzyc sie u producenta.
To ustrojstwo daje wyrazny sygnal, ze albo zostawic nastaw
w spokoju i czekac, albo wsad do gara i psocimy
Zalaczam obrazek (wczesniej juz gdzies na forum umiescilem),
ktory w komiksowy sposob pokazuje co i jak.
Gdybys mial jeszcze jakies pytania, wal smialo
Pozdrawiam
Calyx
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 16
- Rejestracja: wtorek, 3 mar 2009, 22:37
- Ulubiony Alkohol: Piwo, Whiskey, Samogonik :)
- Lokalizacja: środkowa Polska
Re: POMOCY PROPORCIE NA 15L
Na począte proponuje cos na wzór destylatora Łukasza, to naprawde super sprzet i stosunkowo niedrogi.
Kana 20 l ok 200 zł
Deflegmator (simax) ok 25 zł http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=325
Chłodnica (simax) ok 35 zł http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=209
grzałka 1000 W (model jak do starego czajnika ceramicznego w kazdym sklepie elektrycznym producent "Eliko") http://www.eliko.pl/pl/Katalog+Produkt% ... ne,11.html model W-050 GRI 1,0 1000 W ok 25 zł
jesli z grzałką to jeszcze regulator 30 zł http://www.allegro.pl/item593326432_reg ... 1200w.html np taki
przewody silikon ( 10mm) ok 20 zł http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=212
złaczki + termometr od c.o. ok 30 zł w sklepie hydraulicznym
Musisz posiadac otwornice do metalu 22mm i 36 mm.
Jesli masz te wszystkie zabawki to montaz zajmie Ci ok 20 min.
Chetnie podpowiem Ci jak zmajstrować ten sprzęt.
Nie wychodzisz z domu zamawiasz i montujesz, teraz to takie proste
Pozdrawiam
PS jakby co to pytaj
Kana 20 l ok 200 zł
Deflegmator (simax) ok 25 zł http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=325
Chłodnica (simax) ok 35 zł http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=209
grzałka 1000 W (model jak do starego czajnika ceramicznego w kazdym sklepie elektrycznym producent "Eliko") http://www.eliko.pl/pl/Katalog+Produkt% ... ne,11.html model W-050 GRI 1,0 1000 W ok 25 zł
jesli z grzałką to jeszcze regulator 30 zł http://www.allegro.pl/item593326432_reg ... 1200w.html np taki
przewody silikon ( 10mm) ok 20 zł http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=212
złaczki + termometr od c.o. ok 30 zł w sklepie hydraulicznym
Musisz posiadac otwornice do metalu 22mm i 36 mm.
Jesli masz te wszystkie zabawki to montaz zajmie Ci ok 20 min.
Chetnie podpowiem Ci jak zmajstrować ten sprzęt.
Nie wychodzisz z domu zamawiasz i montujesz, teraz to takie proste
Pozdrawiam
PS jakby co to pytaj
Bo pić to trza umić
Re: POMOCY PROPORCIE NA 15L
wielkie dzienki LIMON nawet ciekawy schemat ale na pierwszy raz sprubuje to
http://alkohole-domowe.com/forum/tani-a ... -t253.html
jak mi wyjdzie i nie oślepnę to zastanowię się nad twoim schematem
dziś dodaje resztę cukru i wody do mojego zacieru
http://alkohole-domowe.com/forum/tani-a ... -t253.html
jak mi wyjdzie i nie oślepnę to zastanowię się nad twoim schematem
dziś dodaje resztę cukru i wody do mojego zacieru