POMOCY PROPORCJE NA 15L

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.

Autor tematu
marjanosg
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 14 mar 2009, 11:11

Post autor: marjanosg »

witam mam prośbę do was chodzi mi mianowicie o przepis na bim berek z cukru ,dwa dni temu wydobyłem gąsiora z piwnicy zrobiłem drożdże winiarskie i miałem już dziś robić zacier tylko zwątpiłem nie mam pojęcia ile nasypać cukru do gąsiora tu drodzy koledzy byliście by mi potrzebni, po nalaniu 15L wody zostaje mi 12cm wolnego miejsca proszę podajcie proporcje bo szlak mi trafi drożdże.

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: POMOCY PROPORCIE NA 15L

Post autor: bogdan »

Tak sie śpieszysz, że poczytać nie masz czasu? hę.
Wylej wodę, dodaj 2,2kg cukru, wszystko razem podgrzej conajmniej tak, by cukier się rozpuścił, wlej zpowrotem, i koniec bo nie podałeś jakie drożdże posiadasz. Jeśli winiarskie, to przygotuj je zgodnie z informacją na opakowaniu. Jeśli cała woda nie wejdzie to ją wylej.

pozdrawiam Bogdan

Autor tematu
marjanosg
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 14 mar 2009, 11:11
Re: POMOCY PROPORCIE NA 15L

Post autor: marjanosg »

Bogdan tak masz racje spieszy mi się :) drożdże są winiarskie i przygotowane zgodnie z przepisem jaki był na opakowaniu, dzięki za podane proporcje tylko ze wydaje mi się ze 2,2KG cukru na 15 litrów wody to trochę za mało a wy jak uważacie czekam na podpowiedzi
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: POMOCY PROPORCIE NA 15L

Post autor: Calyx »

Witaj, na 1kg cukru powinienes przewidziec 3,5L wody
Cukier rozpuszczony w wodzie to 0,6L tak wiec 1kg z dodana woda bedzie 4,1L
Wiecej niz 3,5kg cukru w ten balon nie wpakujesz.
Napisales, ze uzyjesz drozdzy winnych.
Ten rodzaj drozdzy lubi fermentowac cukier na raty.
Warto wiec podzielic calosc na dwie porcje i druga dodac po ok. tygodniu.

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Autor tematu
marjanosg
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 14 mar 2009, 11:11
Re: POMOCY PROPORCIE NA 15L

Post autor: marjanosg »

wielkie dzięki Calyx już się pędzi ,zrobiłem tak jak napisałeś na razie do gąsiora trafiło 2KG cukru i 8L wody + drożdże reszta za tydzień napisz jesze jak możesz ile to ma się pędzić po dodaniu ostatniej porci :)
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: POMOCY PROPORCIE NA 15L

Post autor: Calyx »

marjanosg pisze:... napisz jesze jak możesz ile to ma się pędzić po dodaniu ostatniej porci :)
Witaj marjanosg :)

Co do stwierdzenia czy nastaw zrobil swoje, to warto zaopatrzyc sie
w areometr - gestosciomierz.
Najlatwiej poszukac w marketach budowlanych na stoiskach
ze sprzetem do zabawy w winka lub odwiedzis strone
http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=po ... 9f55f0621e
i zaopatrzyc sie u producenta.
To ustrojstwo daje wyrazny sygnal, ze albo zostawic nastaw
w spokoju i czekac, albo wsad do gara i psocimy :)
Zalaczam obrazek (wczesniej juz gdzies na forum umiescilem),
ktory w komiksowy sposob pokazuje co i jak.
Gdybys mial jeszcze jakies pytania, wal smialo :)

Pozdrawiam
Calyx
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Autor tematu
marjanosg
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 14 mar 2009, 11:11
Re: POMOCY PROPORCIE NA 15L

Post autor: marjanosg »

dzięki za szybkom odpowiedz jutro postaram się zakupić areometr w sklepie którym kupiłem chłodnicze destylacyjną
a teraz poprosił bym wszystkich czytających to forum o fotki oraz linki do waszych przepięknyh maszyn do destylacji bimber ku :) muszę coś na sypko poskładać
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: POMOCY PROPORCIE NA 15L

Post autor: jajek12 »

Kolego marjanosg - popatrz do Galerii Destylatorów.
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

Limon
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 3 mar 2009, 22:37
Ulubiony Alkohol: Piwo, Whiskey, Samogonik :)
Lokalizacja: środkowa Polska
Re: POMOCY PROPORCIE NA 15L

Post autor: Limon »

Na począte proponuje cos na wzór destylatora Łukasza, to naprawde super sprzet i stosunkowo niedrogi.
Kana 20 l ok 200 zł
Deflegmator (simax) ok 25 zł http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=325

Chłodnica (simax) ok 35 zł http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=209

grzałka 1000 W (model jak do starego czajnika ceramicznego w kazdym sklepie elektrycznym producent "Eliko") http://www.eliko.pl/pl/Katalog+Produkt% ... ne,11.html model W-050 GRI 1,0 1000 W ok 25 zł


jesli z grzałką to jeszcze regulator 30 zł http://www.allegro.pl/item593326432_reg ... 1200w.html np taki

przewody silikon ( 10mm) ok 20 zł http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=212

złaczki + termometr od c.o. ok 30 zł w sklepie hydraulicznym

Musisz posiadac otwornice do metalu 22mm i 36 mm.
Jesli masz te wszystkie zabawki to montaz zajmie Ci ok 20 min.
Chetnie podpowiem Ci jak zmajstrować ten sprzęt.
Nie wychodzisz z domu zamawiasz i montujesz, teraz to takie proste :lol:

Pozdrawiam

PS jakby co to pytaj
Bo pić to trza umić :-)

Autor tematu
marjanosg
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 14 mar 2009, 11:11
Re: POMOCY PROPORCIE NA 15L

Post autor: marjanosg »

wielkie dzienki LIMON nawet ciekawy schemat ale na pierwszy raz sprubuje to

http://alkohole-domowe.com/forum/tani-a ... -t253.html

jak mi wyjdzie i nie oślepnę :) to zastanowię się nad twoim schematem

dziś dodaje resztę cukru i wody do mojego zacieru :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”