Witam po raz pierwszy chciałbym zrobić nastaw, posiadam beczkę 120l.
Mój plan to:
- 100l wody,
- 22 kg cukru,
- 2 paczki Drożdże aktywne T3 130 g.
I moje pytanie czy obliczenia są dobre?
Destylacja metodą Pot-Still.
Poraz pierwszy nastaw +T3
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Poraz pierwszy nastaw +T3
Przepis masz w sklepie: http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... rm-t3.html . Do tej ilości cukru wystarczy 70 litrów wody, ale żeby ułatwić drożdżom robotę, wlej 80 do 85 litrów. Zostanie zapas około 20 litrów i to wystarczy żeby nastaw nie wyłaził z beczki. Jak nie masz sposobu na kontrolowanie temperatury, możesz faktycznie użyć dwóch paczek T3. Spowolni to znacznie cały proces, ale będzie bezpieczniej.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Poraz pierwszy nastaw +T3
Potrwa to trochę, ale T3 przerobi, martwi mnie tylko ten Pot-Still, to zwykła cukrówka i kolumna sie tutaj kłania, ja na Twoim miejscu dosypał bym do tego z dwa kg rodzynek, choćby dla smaczku.2 paczki Drożdże aktywne T3 130 g.
I moje pytanie czy obliczenia są dobre?
Destylacja metodą Pot-Still.
-
- Posty: 71
- Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
- Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Poraz pierwszy nastaw +T3
T3 optymalnie to 3.7 litra wody na 1 kg cukru. Sam robie na tych drożdżach i wiem co pisze. 22 kg cukru to ok. 82 litrów wody. Wystarczy 1 paczka w odpowiednim pomieszczeniu za 10 dni bedziesz miał przerobiony cały cukier i blg -4. PS . do tego dołóz ok 2 paczek 20 gramowych kwasku cytrynowego