Poraz pierwszy nastaw +T3

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
gos78
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 4 paź 2012, 21:40

Post autor: gos78 »

Witam po raz pierwszy chciałbym zrobić nastaw, posiadam beczkę 120l.
Mój plan to:
- 100l wody,
- 22 kg cukru,
- 2 paczki Drożdże aktywne T3 130 g.
I moje pytanie czy obliczenia są dobre?
Destylacja metodą Pot-Still.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Poraz pierwszy nastaw +T3

Post autor: Wald »

Troszkę za pełno będzie w beczce (mniej wody) i na tą ilość, z przepisu potrzeba 3 paczek T3. Dodatkowo taka ilość będzie produkować spore ilości ciepła, stąd potrzeba schładzania nastawu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
gos78
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 4 paź 2012, 21:40
Re: Poraz pierwszy nastaw +T3

Post autor: gos78 »

T3 przyjdą w poniedziałek, dlatego nie wiem jak jest z przepisu. ale
moje równanie wziąłem z kalkulatora na forum. Może mógłbyś mi doradzić jak i co dalej?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Poraz pierwszy nastaw +T3

Post autor: Wald »

Przepis masz w sklepie: http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... rm-t3.html . Do tej ilości cukru wystarczy 70 litrów wody, ale żeby ułatwić drożdżom robotę, wlej 80 do 85 litrów. Zostanie zapas około 20 litrów i to wystarczy żeby nastaw nie wyłaził z beczki. Jak nie masz sposobu na kontrolowanie temperatury, możesz faktycznie użyć dwóch paczek T3. Spowolni to znacznie cały proces, ale będzie bezpieczniej.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Poraz pierwszy nastaw +T3

Post autor: klodek4 »

2 paczki Drożdże aktywne T3 130 g.
I moje pytanie czy obliczenia są dobre?
Destylacja metodą Pot-Still.
Potrwa to trochę, ale T3 przerobi, martwi mnie tylko ten Pot-Still, to zwykła cukrówka i kolumna sie tutaj kłania, ja na Twoim miejscu dosypał bym do tego z dwa kg rodzynek, choćby dla smaczku.
Awatar użytkownika

szczurek.g
50
Posty: 71
Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Poraz pierwszy nastaw +T3

Post autor: szczurek.g »

Drożdże ugotują się ! Taka ilość jak już ma być w beczce to tylko na zewnątrz.

Raz robiłem z 2 paczek z 50 l wody w balonie 60 l (bez ocieplenia). Balon był Bardzo ciepły, fermentacja trwała dłużej niż zwykle a klarowanie trzeba było wspomóc Superklar 24 H .

zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Poraz pierwszy nastaw +T3

Post autor: zor-ro1970 »

T3 optymalnie to 3.7 litra wody na 1 kg cukru. Sam robie na tych drożdżach i wiem co pisze. 22 kg cukru to ok. 82 litrów wody. Wystarczy 1 paczka w odpowiednim pomieszczeniu za 10 dni bedziesz miał przerobiony cały cukier i blg -4. PS . do tego dołóz ok 2 paczek 20 gramowych kwasku cytrynowego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”