20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
zjebus
50
Posty: 55
Rejestracja: wtorek, 17 mar 2009, 22:37

Post autor: zjebus »

mam 20 kilo skiełowanej przenicy jeszcze rośnie :-) nigdy z kiełowanej przenicy jeszcze nie pędziłem , chciałbym zrobić coś specjalnego (nie chcę dodawać cukru) z góry dzięki :-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
alembiki
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?

Post autor: kwachu »

Witam.
Kolego zjebus robiłem zacier ze świeżego słodu pszenicznego. Zmiel słód i zalej 60 litrami gorącej wody ok. 70 st. C. wymieszaj. Ja osobiście zawsze daję wodę do słodu w stosunku 1 do 3, bez względu na to z jakiego ziarna jest słód. Potem drożdże (oczywiście jak przestygnie) fermentuje jak burza.
POZDRAWIAM kwachu !

Autor tematu
zjebus
50
Posty: 55
Rejestracja: wtorek, 17 mar 2009, 22:37
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?

Post autor: zjebus »

witaj Kwachu ! a czy Ty ziarna rozdrabniałeś ? a co z korzonkami ? mówią zeby je oddzielić :o Ja robiłem ze słodu żytniego ale to suszone było i rozdrobnione! mój słód jeszcze żyje :-)
Awatar użytkownika

szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?

Post autor: szczub »

kiełki trzeba oddzielać ale tylko przy produkcji piwa.
Ja robiłem sposobem ze strony głównej.




3. Zacier z pszenicy.

Składniki :
- woda - 10 l
- słód przeniczny Dodatkowe Informacje 0 Słodzie Jęczmiennym - 3,5 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka

Do zagotowanej gorącej wody wsypać słód pszeniczny( jak go zrobić ) . Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej rzadkiej konsystencji. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazą lub watą i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło. Po tym czasie dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni.
Z tak przygotowanego zacieru powinniśmy otrzymać 2 litry spirytu 60 - 70 procentowego, polecam destylację dwukrotną.
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "

Autor tematu
zjebus
50
Posty: 55
Rejestracja: wtorek, 17 mar 2009, 22:37
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?

Post autor: zjebus »

witaj mr.szczub:-) dzięki za przepis chyba z połowy zrobię przenicznają a z połowy pivo "ALE" bo mam jeszcze trochę chmielu . Moje pytanie :czy można robić wódkę ze surowego słodu ? czy muszę suszyć ? bo w zimie jest to długi proces :-( a mi się nie chce
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?

Post autor: kwachu »

Zjebus. Słód mieliłem elektryczną maszynka do miesa, korzonków i kiełków nie obrywam.
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika

szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?

Post autor: szczub »

Może być surowy. W ostateczności możesz potrzymać trochę na grzejnikach, ale to tez nie jest obowiązkowe.
Do piwa natomiast powinieneś oddzielić kiełki, i słód w piekarniku podsmażyć.

Mam nadzieje ze pomogłem.
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "

Autor tematu
zjebus
50
Posty: 55
Rejestracja: wtorek, 17 mar 2009, 22:37
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?

Post autor: zjebus »

dzięki chłopacy za pomoc :-) spróbuję to zemleć w maszynce heheh 10 kg to chyba potrwa :-)
Awatar użytkownika

szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?

Post autor: szczub »

szczere mówiąc odradzam mielenie. zrób słód z tego co masz.
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "

Autor tematu
zjebus
50
Posty: 55
Rejestracja: wtorek, 17 mar 2009, 22:37
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?

Post autor: zjebus »

szczub pisze:szczere mówiąc odradzam mielenie. zrób słód z tego co masz.



heheh to co ? mam nie mielić tylko zatrzeć cały ? spróbuję to tylko 6 złotych :-)
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?

Post autor: kwachu »

Zjebus , ten słód bezwarunkowo musisz rozdrobnić. Ja proponowałem Ci mielenie, ale jak chcesz to go ścieraj. Jeśli zostawisz ziarna w całości to nic z tego nie wyjdzie.Chyba ,że zrobisz cukrówke ze słodem , wtedy mielenie nie będzie potrzebne.
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika

szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?

Post autor: szczub »

Gdzie dwóch Polaków tam 3 różne zdania. Ja nie rozdrabniałem, i na produkt końcowy nie narzekam. Tutaj masz tylko porady, a sam zrobisz jak zechcesz.
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "

Autor tematu
zjebus
50
Posty: 55
Rejestracja: wtorek, 17 mar 2009, 22:37
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?

Post autor: zjebus »

do Szczub i Kwachu !!! pójdziemy na kompromis :-) 5 kilo zmielę w maszynce a 5 kilo wrzucę w całości zaleję wodą i dam drożdże a potem niech sie dzieje co chce :-)

Autor tematu
zjebus
50
Posty: 55
Rejestracja: wtorek, 17 mar 2009, 22:37
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?

Post autor: zjebus »

myślałem o skonstruowaniu jakiegoś walca do miażdżenia surowego nie suszonego słodu jeśli ma ktoś jakiś pomysł chętnie nad tym pomyślę. Przepuszczenie przez maszynkę do mięsa 50 kilo słodu zajęło by wieki , a suszyć taką ilość i potem rozdrabniać w śrutowniku to mozolna praca! mija trzeci dzień mojego zacieru (5kilo rozgniecionej i 5 kilo całej kiełowanej pszenicy) całość fermentuje jak oszalałe. Cała pszenica napuchła i jest większa niż przed namaczaniem a po zgnieceniu wychodzi z niej tylko odrobina bielma, o konsystencji jak krem nivea. Myślę że drożdże wniknęły do środka i zrobiły z cukru jesień średniowiecza :-) Użyłem drożdży "red ethanol" pierwszy raz i zobaczymy :-) jeśli ma ktoś projekt zmiażdzaczorozdrabniacza do słodu to proszę o linka :-)
z góry dziękuję !
tomek z gór

lukaniof
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 8 mar 2010, 19:07
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?

Post autor: lukaniof »

Istnieje taka machina gniotownikiem zwana. wykorzystuje sie ją do produkcji płatków owsianych i nie tylko. Kosztuje około trzech tysięcy, więc nie bardzo się opłaca. Ale może ktos w okolicy ma i w tak zbożnym celu użyczy. Pytać należy u hodowców koni, najczęściej im te płatki sie robi.
Awatar użytkownika

bogdan.wm
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 1 sie 2010, 17:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: okolice Giżycka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?

Post autor: bogdan.wm »

Mam pytanie: ile (mniej więcej) wychodzi alkoholu? Z ilu litrów bo nie znam wartości??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”