Które drożdże najlepsze?
-
Autor tematu - Posty: 93
- Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 14:35
- Ulubiony Alkohol: likier kawowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Pytanie zawarte w tytule może wydawać się banalne, ale dla mnie takie nie jest. Poczytałem sporo o waszych nastawach oraz drożdżach, które stosujecie. Obecnie używam T3. Nie są złe, ale spodziewałem się czegoś więcej. Chodzi mi głównie o zapach gotowego destylatu. Możliwe, że popełniłem błąd, ponieważ destylowałem nastaw półklarowny. Duża cześć drożdży opadła na dno, ale nastaw był jeszcze lekko mętny. Nie zastosowałem żadnych środków klarujących. Nastaw przygotowałem w ilości: 25 kg cukru, 80 litrów wody, dwie paczki T3. Pytanie do was: jakie drożdże stosujecie??? Zgodnie z zamieszczanymi przez was informacjami na innych postach, zauważyłem, że chwalone są drożdże Coobra24 i TURBO 3 GOLD. Z góry dziękuję wam za wszelkie sugestie i opinie.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?
Ważne jest przygotowanie, klarowanie i proces destylacji- każde drożdże przerobią do wymaganego poziomu cukru o ile zapewnisz im odpowiednie warunki.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Które drożdże najlepsze?
Szkoda, że temat się nie rozwinął, niemniej warto przejrzeć:
http://alkohole-domowe.com/forum/post46781.html#p46781
http://alkohole-domowe.com/forum/post46781.html#p46781
-
Autor tematu - Posty: 93
- Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 14:35
- Ulubiony Alkohol: likier kawowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Które drożdże najlepsze?
Wczoraj rozmawiałem ze szwagrem i mówił mi, że jego kolegi kolega też produkuje swojaczka, ale do nastawów dodaje specjalne drożdże kupowane w Belgii. Niestety nie chciał zdradzić ich nazwy. Stwierdził, że te drożdże są jego sekretem produkcji i dzięki nim produkt finalny w ogóle niczym nie zalatuje. Szukałem trochę w Internecie, ale nie znalazłem żadnej informacji.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?
Zdradzę Ci ten sekret. Kup sobie paczkę T3, zrób wg. przepisu, wyklaruj TurboKlarem, odpędź surówkę, rektyfikuj na dobrym sprzęcie 2 razy.Stwierdził, że te drożdże są jego sekretem produkcji i dzięki nim produkt finalny w ogóle niczym nie zalatuje.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Które drożdże najlepsze?
Ekspertem nie jestem, ale z tego co wiem i wypróbowałem wszystkie drożdże to po prostu drożdże i w odpowiednich warunkach fermentują tak samo. Różnice między nimi to odporność na stężenie alkoholu w zacierze i prędkość działania. Wszystkie turbo to mieszanka drożdży i pożywki na odpowiednią ilość nastawu i stężenie cukru. Głównie te proporcje to klucz do udanego nastawu i produktu po tym oczywiście klarowanie i wolna destylacja. Osobiście najlepsze wg. mnie to alcotec24 turbo, a ostatnio odkryte black label
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że im wolniej drożdże pracują, tym czyściej wychodzi nastaw. Kluczem do czystości i klasy jest dobra kolumna i prawidłowo prowadzony proces.
Ja używam drożdży Babuni - donikąd mi się nie spieszy, robia tak z 5 tygodni, są tanie, swoje przerabiają a z 10 kg cukru dostaję tak z pół litra przedgonu (po 2-ch psotyfikacjach, nie żałuję, tnę przedgony głęboko, aż nic nie pachnie), 4 - 4,5 litra serca i gdzies tak 0,7 l pogonów. Serca nie idzie odróznić na zapach i smak od wyrobu profesjonalnego a rozrobione przez pół z wodą daje najłagodniejszy napitek, jaki w życiu piłem. W kazdym razie lepszy od tego profesjonalnego z matowej butelki za sporo PLN.
Ja używam drożdży Babuni - donikąd mi się nie spieszy, robia tak z 5 tygodni, są tanie, swoje przerabiają a z 10 kg cukru dostaję tak z pół litra przedgonu (po 2-ch psotyfikacjach, nie żałuję, tnę przedgony głęboko, aż nic nie pachnie), 4 - 4,5 litra serca i gdzies tak 0,7 l pogonów. Serca nie idzie odróznić na zapach i smak od wyrobu profesjonalnego a rozrobione przez pół z wodą daje najłagodniejszy napitek, jaki w życiu piłem. W kazdym razie lepszy od tego profesjonalnego z matowej butelki za sporo PLN.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?
Licząc ze wzoru c1x v1... rzeczywiście wyjdzie 15- ale zapominacie o przedgonie i pogonie. Ktoś tu pozaokrąglał z ta surówką...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?
Wg. mnie (moich pomiarów) przy destylacji na pot-stillu, jeśli nastaw miałby 15% to z 10l
otrzymałbym około 1,5l destylatu. Z tego co pamiętam (z cukrówek z pot-stilla) to przy 8l
nastawu (taki miałem zbiornik) dostawałem 1l destylatu o mocy około 65% i pół litra destylatu
o mocy około 35-40%. Nastaw przeważnie robiłem z 10kg cukru i jednej paczki TurboStar 8
które przerabiały cukier na solidny "minus" (biowinowski cukromierz topił się poniżej "tego papierka"
w środku - a na wodzie pokazywał "0") - wyniki destylacji zawsze były podobne.
Dlatego myślę, że 3l destylatu z 10l nastawu to raczej mało prawdopodobne - ale może się nie znam...
Edit: Oczywiście piszę o pierwszym gotowaniu.
otrzymałbym około 1,5l destylatu. Z tego co pamiętam (z cukrówek z pot-stilla) to przy 8l
nastawu (taki miałem zbiornik) dostawałem 1l destylatu o mocy około 65% i pół litra destylatu
o mocy około 35-40%. Nastaw przeważnie robiłem z 10kg cukru i jednej paczki TurboStar 8
które przerabiały cukier na solidny "minus" (biowinowski cukromierz topił się poniżej "tego papierka"
w środku - a na wodzie pokazywał "0") - wyniki destylacji zawsze były podobne.
Dlatego myślę, że 3l destylatu z 10l nastawu to raczej mało prawdopodobne - ale może się nie znam...
Edit: Oczywiście piszę o pierwszym gotowaniu.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Spokojnie, radius policzył dokładnie, ja na skróty, bo te 30 za cholerę mi nie pasowało.
Sprawdziłem tylko z proporcji, bo już 22% drożdże już też tu przerabiały. Może kolejny rekord do księgi?
Sprawdziłem tylko z proporcji, bo już 22% drożdże już też tu przerabiały. Może kolejny rekord do księgi?
to się zgadza, jeśli te 1,5 litra (teoretycznie) miałoby 100%, jeśli 50% to właśnie 3 litry i tak człek napisał. Ale gdzie te 30%jeśli nastaw miałby 15% to z 10l otrzymałbym około 1,5l destylatu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Koledzy, jak wy to liczycie Przecież skoro otrzymał 3 litry alkoholu 50% to teoretycznie w zbiorniku zostało 7 litrów wody. Plus 1,5 litra z destylatu to daje nam 8,5 litra wody plus 1,5 litra czystego alkoholu.
1,5:8,5x100=17,6
To dla alkoholu 100-procentowego
Dla 96-procentowego wynik wyniesie 18,4
Więc skąd wzięło się 15%
1,5:8,5x100=17,6
To dla alkoholu 100-procentowego
Dla 96-procentowego wynik wyniesie 18,4
Więc skąd wzięło się 15%
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Pobawmy się jeszcze matematyką
Jeżeli kol. MARK-1959 uzyskał 3 litry 50-procentowej surówki, to do jej wyprodukowania drożdże musiały zeżreć 3kg cukru. W 10-litrowym nastawie daje to 30 blg. Wszystko to dla warunków idealnych. Biorąc poprawkę na realia, blg startowe musiałoby wynosić ok. 32. Nie wydaje wam się to trochę za dużo
Strzelam, że w nastawie było 10 litrów wody plus 3 kg cukru.
Może autor wyjaśni tę kwestię
Jeżeli kol. MARK-1959 uzyskał 3 litry 50-procentowej surówki, to do jej wyprodukowania drożdże musiały zeżreć 3kg cukru. W 10-litrowym nastawie daje to 30 blg. Wszystko to dla warunków idealnych. Biorąc poprawkę na realia, blg startowe musiałoby wynosić ok. 32. Nie wydaje wam się to trochę za dużo
Strzelam, że w nastawie było 10 litrów wody plus 3 kg cukru.
Może autor wyjaśni tę kwestię
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Czy dobrze liczę, jeżeli we wsadach mtx1985 wychodzi mi 11,5% Ot, tak dla wprawy
A MARK-1959 pisał jak to robił, oj nie widzę nigdzie, że to nastaw jednorazowy.
Dobrze, wygłupiam się. Oczywiście ze to zwykłe przechwałki.
Podobnie jak te drożdże co do 22% robią, pot-sill'e 90% skraplają itp, itd.
A MARK-1959 pisał jak to robił, oj nie widzę nigdzie, że to nastaw jednorazowy.
Dobrze, wygłupiam się. Oczywiście ze to zwykłe przechwałki.
Podobnie jak te drożdże co do 22% robią, pot-sill'e 90% skraplają itp, itd.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?
Niesławne 15% bierze się stąd, że:
3x50/ 10= 15
10,46, uśredniając te 35-40 jako 37,5.Czy dobrze liczę, jeżeli we wsadach mtx1985 wychodzi mi 11,5%
Niesławne 15% bierze się stąd, że:
3x50/ 10= 15
3l 50% to nie jest 1,5l 100% alkoholu i 1,5l wody, zapominasz o kontrakcji.rzecież skoro otrzymał 3 litry alkoholu 50% to teoretycznie w zbiorniku zostało 7 litrów wody. Plus 1,5 litra z destylatu to daje nam 8,5 litra wody plus 1,5 litra czystego alkoholu.
1,5:8,5x100=17,6
To dla alkoholu 100-procentowego
Dla 96-procentowego wynik wyniesie 18,4
Więc skąd wzięło się 15%
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 47
- Rejestracja: piątek, 30 gru 2011, 21:06
- Ulubiony Alkohol: Wszystko co dobre.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Północ Polski
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Które drożdże najlepsze?
W moim przypadku ja używam T Vodka Star,destylat jest łagodny w smaku i zapachu już po pierwszym gonie.Extreme 8 też mi pasują,ale to kwestia gustu,w tej chwili będę testował Czarownicę 6 bardzo zachwalaną na forum.Dużo zależy od przeprowadzonego procesu destylacji i samej destylarki.
Pędzę bo nigdzie mi się nie spieszy.......http://www.youtube.com/watch?v=ti6TRIGRN-k
-
- Posty: 136
- Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
żeby nowego tematu nie tworzyć.
Dotychczas śmigałem na T3 - paczkę 125g dzieliłem na dwa i startowałem na tym dwa nastawy po 6kg cukru każdy.
Mogę podobnie podzielić paczuszkę alcotec Vodka star 66g i zejdzie z cukrem na minus? Zdaje sobie sprawę, że będzie dłużej pracować.
Dotychczas śmigałem na T3 - paczkę 125g dzieliłem na dwa i startowałem na tym dwa nastawy po 6kg cukru każdy.
Mogę podobnie podzielić paczuszkę alcotec Vodka star 66g i zejdzie z cukrem na minus? Zdaje sobie sprawę, że będzie dłużej pracować.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
@baltic80
Wszystkie drożdże turbo są przygotowane do szybkiej fermentacji w wyznaczonych warunkach określonych w przepisie.
Każde odstępstwo od instrukcji powoduje utratę ich wartości jako turbo. Zaczynają pracować wtedy jak drożdże normalne. Czyli potrzebują dłuższego czasu do fermentacji, a czasami w ekstremalnych warunkach dodatkowej pożywki.
To są podstawowe reguły dotyczące drożdzy turbo.
I nie spodziewaj się rewelacji jak podzielisz paczkę i do każdego nastawu dasz zwiększoną ilość cukru.
Ryzykujesz też, że dzieląc paczkę nie zrobisz tego dokładnie i wtedy każdy nastaw może pracować inaczej. Jeden wolniej, drugi szybciej. Ewentualnie któryś zatrzyma się zbyt szybko.
Wszystkie drożdże turbo są przygotowane do szybkiej fermentacji w wyznaczonych warunkach określonych w przepisie.
Każde odstępstwo od instrukcji powoduje utratę ich wartości jako turbo. Zaczynają pracować wtedy jak drożdże normalne. Czyli potrzebują dłuższego czasu do fermentacji, a czasami w ekstremalnych warunkach dodatkowej pożywki.
To są podstawowe reguły dotyczące drożdzy turbo.
I nie spodziewaj się rewelacji jak podzielisz paczkę i do każdego nastawu dasz zwiększoną ilość cukru.
Ryzykujesz też, że dzieląc paczkę nie zrobisz tego dokładnie i wtedy każdy nastaw może pracować inaczej. Jeden wolniej, drugi szybciej. Ewentualnie któryś zatrzyma się zbyt szybko.
Ostatnio zmieniony sobota, 15 gru 2012, 09:18 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 105
- Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 23:19
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Jeśli dobrze i więcej poczytasz to powiem Ci że są, problem w tym że nie chce Ci się poszukać, więcej a jeśli coś nie zrozumiesz to wtenczas zadaj pytanie, na forum naprawdę jest wszystko.
Pozdrawiam.
Ps. Jeśli odnosisz się bezpośrednio do mojego postu to nie ma potrzeby cytowania.
Pozdrawiam.
Ps. Jeśli odnosisz się bezpośrednio do mojego postu to nie ma potrzeby cytowania.
-
- Posty: 42
- Rejestracja: piątek, 16 mar 2012, 18:25
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Które drożdże najlepsze?
lesgo58
Rozumiem, że pisząc odstępstwo od instrukcji masz na myśli powiększoną ilość cukru bo jeśli ktoś zamiast 6 kilo da 5(co też jest odstępstwem od instrukcji) to przecież nie utracą one wartości turbo.
Ale nawet jeśli ktoś zamiast wspomnianych 6kilo cukru da tak jak ja 12 czy nawet 15(oczywiście powiększając objętościowo nastaw) to czekam do pięciu, sześciu dni na przerobienie(alcotec 48), Twoim zdaniem pracują wtedy jak ''normalne'' drożdże?
A co do dzielenia paczki to uważam że lepiej powiększyć nastaw.
Rozumiem, że pisząc odstępstwo od instrukcji masz na myśli powiększoną ilość cukru bo jeśli ktoś zamiast 6 kilo da 5(co też jest odstępstwem od instrukcji) to przecież nie utracą one wartości turbo.
Ale nawet jeśli ktoś zamiast wspomnianych 6kilo cukru da tak jak ja 12 czy nawet 15(oczywiście powiększając objętościowo nastaw) to czekam do pięciu, sześciu dni na przerobienie(alcotec 48), Twoim zdaniem pracują wtedy jak ''normalne'' drożdże?
A co do dzielenia paczki to uważam że lepiej powiększyć nastaw.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Oczywiście - powiększenie nastawu powoduje "utratę" przez drożdże dedykowane swoich zalet szybkościowych.
I to nie jest kwestia samych drożdży tylko rodzaju pożywki, które producenci stosują
W takim przypadku - moim skromnym zdaniem - polecałbym zwykłe drożdże tzw. "piekarnicze". Potrzebują tyle samo czasu na przefermentowanie co powiększony nastaw dla turbo, ale jednak dając swoją pożywkę ( najlepiej naturalną ) wiesz co masz w zbiorniku fermentacyjnym. A to nie jest bez znaczenia dla jakości destylatu.
Zresztą to temat rzeka. Na inną opowieść...
Był też wiele razy poruszany ale nie do końca...
I to nie jest kwestia samych drożdży tylko rodzaju pożywki, które producenci stosują
W takim przypadku - moim skromnym zdaniem - polecałbym zwykłe drożdże tzw. "piekarnicze". Potrzebują tyle samo czasu na przefermentowanie co powiększony nastaw dla turbo, ale jednak dając swoją pożywkę ( najlepiej naturalną ) wiesz co masz w zbiorniku fermentacyjnym. A to nie jest bez znaczenia dla jakości destylatu.
Zresztą to temat rzeka. Na inną opowieść...
Był też wiele razy poruszany ale nie do końca...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Nie zejdzie. Za mało tych drożdży i pożywki na 12 kg cukru. Kiedyś sprawdzałem i w takiej proporcji ledwo doszły do plus 2 blg.baltic80 pisze:Dotychczas śmigałem na T3 - paczkę 125g dzieliłem na dwa i startowałem na tym dwa nastawy po 6kg cukru każdy.
Mogę podobnie podzielić paczuszkę alcotec Vodka star 66g i zejdzie z cukrem na minus
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 63
- Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 15:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zależy od dnia i towarzystwa
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Witam
Używałem 3 razy Vodka Star. Ledwo co przerobiły 8 kg cukru, więcej nie dadzą rady. Jak chcesz dzielić paczki to kupuj te, w których jest jak najwięcej. W Moskva Style jest chyba 140g. Ja póki co ja jadę na T3 spirit fermm daje połowę na 7 kg, fermentacja trwa niecałe 2 dni dłużej. Moskva powinny przerobić szybciej.
Używałem 3 razy Vodka Star. Ledwo co przerobiły 8 kg cukru, więcej nie dadzą rady. Jak chcesz dzielić paczki to kupuj te, w których jest jak najwięcej. W Moskva Style jest chyba 140g. Ja póki co ja jadę na T3 spirit fermm daje połowę na 7 kg, fermentacja trwa niecałe 2 dni dłużej. Moskva powinny przerobić szybciej.
choć nie jestem detektywem zawsze znajdę budkę z piwem!
-
- Posty: 136
- Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Nie chodzi tylko o ilość cukru, ale o ilość cukru przypadającą na ilość wody - tak żeby końcowe stężenie alko nie było mordercze dla pomniejszonej ilości drożdży.
Alcoteca jednak puszcze bez podziału na dwie partie
A wiesz, że zeszło? Na minus 3 bez problemu przerabiaolo 69 pisze:Nie zejdzie. Za mało tych drożdży i pożywki na 12 kg cukru. Kiedyś sprawdzałem i w takiej proporcji ledwo doszły do plus 2 blg.baltic80 pisze:Dotychczas śmigałem na T3 - paczkę 125g dzieliłem na dwa i startowałem na tym dwa nastawy po 6kg cukru każdy.
Mogę podobnie podzielić paczuszkę alcotec Vodka star 66g i zejdzie z cukrem na minus
Nie chodzi tylko o ilość cukru, ale o ilość cukru przypadającą na ilość wody - tak żeby końcowe stężenie alko nie było mordercze dla pomniejszonej ilości drożdży.
Alcoteca jednak puszcze bez podziału na dwie partie
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Które drożdże najlepsze?
Moja odpowiedź dotyczyła drożdży Alcotec Star Vodka. W proporcji 12 kg cukru plus 40 litrów wody plus jedna paczka tych drożdży, blg doszło zaledwie do plus 2 i nic mniej.
Piszesz o T3 czy Alcotec Star Vodka?baltic80 pisze:A wiesz, że zeszło? Na minus 3 bez problemu przerabia
Moja odpowiedź dotyczyła drożdży Alcotec Star Vodka. W proporcji 12 kg cukru plus 40 litrów wody plus jedna paczka tych drożdży, blg doszło zaledwie do plus 2 i nic mniej.
Pozdrawiam,olo 69