Piwo po terminie - do destylacji ???

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
COBYR

Post autor: COBYR »

Witam mam troszkę piwa po terminie ok 12 litrów karmi blek oraz ok 15 litrów przenicznego i tak pomyślałem jakby to przepuścić czy może dodać do czegoś czy coś wyjdzie , czy nie .
Można to do czegoś wykorzystać ?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Piwo po terminie - do destylacji ???

Post autor: pokrec »

A ile mają te piwa oryginalnie alkoholu? Bo karmi nie podejrzewam o jakąś znaczącą moc...
Jeśli maja po 4 - 5 procent, to możesz próbować puścić na alembiku ze 2 razy, masz szanse dostać niezłą whisky, jeśli mają mniej niż te 4% i nie nadają się już do picia (termin przydatności a spożywalność to często 2 różne kwestie), to przychodzi mi do głowy tylko podlać nimi ogródek.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Autor tematu
COBYR
Re: Piwo po terminie - do destylacji ???

Post autor: COBYR »

Pszeniczne ma 5 %, natomiast Karmi 4 %. Jak to puścić na abratku? Wyjdzie coś czy zmieszać?
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 wrz 2012, 19:48 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Piwo po terminie - do destylacji ???

Post autor: manowar »

Z pszenicznym będzie problem bo było chmielone. Chmiel niekorzystnie działa na produkt końcowy - ale to kwestia gustu - może tobie podejdzie. Zawsze to możesz puścić na refluksie i odzyskać czysty spirytus.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Autor tematu
COBYR
Re: Piwo po terminie - do destylacji ???

Post autor: COBYR »

Jaki może być z tego wydatek spirytusu ?
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Piwo po terminie - do destylacji ???

Post autor: Partyzant »

Wszystko zmieszać i na rury, ale nie oczekuj dużo końcowego produktu... Zbyt mały woltaż, ale może wyjść coś ciekawego.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Piwo po terminie - do destylacji ???

Post autor: pokrec »

Jak będziesz refluksował na Aabratku, to dostaniesz spirytus i koniec. Ok. 3 - 4 % objętości wyjściowej. Jak przepuścisz to na Aabratku bez refluksu (czyli z zaworem odbioru otwartym na full) - masz szansę coś ciekawego dostać. A jak będzie nieciekawe, to zawsze możesz to zrektyfikować do spirytusu.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Piwo po terminie - do destylacji ???

Post autor: Emiel Regis »

Z tym karmi to jesteś pewien?
U mnie to piwo jest tylko w wersji bezalkoholowej.
Świetna wychodzi z niego nalewka, wiking mógłby tu coś więcej napisać, jego była wyśmienita.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Piwo po terminie - do destylacji ???

Post autor: Zygmunt »

Black ma 4%, reszta po 0,5.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
COBYR
Re: Piwo po terminie - do destylacji ???

Post autor: COBYR »

Karmi do roku 2003 było napojem karmelowym - potem przeszło kilka warjacji Selua , Lamaii a potem poszło Balck , caffe , Malina i nne .
Szukanie konsumenta , ale niestety jak w 2003 roku kosztowało w sklepie 1,2 za 0,5 l to teraz trzeba za 0,4 zapłacić pow 4 zł ....

To co warto to piwo czy nie ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”