ZACIER Z RYŻU- jak sprawdzić kiedy zacier jest "GOTOWY"

...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
Pyry
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 1 mar 2009, 21:14
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Pyry »

Witam Wszystkich jestem nowym na forum i bardzo mi się tu podoba, od niedawna sam próbuję swoich sił w tej zacnej sztuce bimbrownictwa lecz jeszcze dużo drogi przede mna. Ostatnio zrobiłem kilka zacierów, ostatnio nawet z ryżu, mam jednak problem z odgadnięciem kiedy zacier jest najlepszy destylacji, czy ktoś może pomóc mi w tej kwestii
Z góry bardzo dziekuje i czekam na rady
alembiki
Awatar użytkownika

zbyszeek10
100
Posty: 111
Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 19:28
Krótko o sobie: Hmmmmm.
Ci co mnie znają wiedzą.
:).
Ulubiony Alkohol: Swojej produkcji. Piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: ZACIER Z RYŻU- jak sprawdzić kiedy zacier jest "GOTOWY"

Post autor: zbyszeek10 »

Witaj
powinieneś sobie kupić cukromierz to podstawa, jeśli nie masz to na smak i słuch jeśli zacier nie szumi i jest gorzki to może iść do kotła.
Natomiast należało by czekać aż sie wyklaruje ,ale to jak Ci sie nie pali.

Pozdrawiam
ZBYSZEK

Autor tematu
Pyry
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 1 mar 2009, 21:14
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: ZACIER Z RYŻU- jak sprawdzić kiedy zacier jest "GOTOWY"

Post autor: Pyry »

Dzieki Zbyszek za radę niestety mój zacier jest bardzo słodki, stoi 3 tygodnie, zrobiłem go na drożdzach piekarskich+ woda i cukier, na 60 l wody dałem 15 kg cukru i 0,5 kg drożdzy niestety wyszedł bardzo słodki i nie moge ocenić czy nadaje sie juz do przerobu, czy moge dodac drożdze do niego i poczekać pare dni?
Awatar użytkownika

zbyszeek10
100
Posty: 111
Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 19:28
Krótko o sobie: Hmmmmm.
Ci co mnie znają wiedzą.
:).
Ulubiony Alkohol: Swojej produkcji. Piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: ZACIER Z RYŻU- jak sprawdzić kiedy zacier jest "GOTOWY"

Post autor: zbyszeek10 »

Tak sobie myślę ,że z tym cukrem to trochę przesadziłeś, ale nic straconego jeśli fermentacja jest dość silna to czekaj chociaż ten czas 3 tygodnie to dość długo w jakiej temperaturze stoi zacier.jesli około 20 do 25 stopni to powinno już przerobić jeśli fermentacja jest słaba spróbuj dodać jeszcze troche drożdży dodaj około 20dkg. drożdży babuni daj trochę wody około 2 łyżki cukru i drożdże jak wszystko ruszy po ok. 15 min. to daj to do zacieru .

Pozdrawiam


ZBYSZEK

Autor tematu
Pyry
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 1 mar 2009, 21:14
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: ZACIER Z RYŻU- jak sprawdzić kiedy zacier jest "GOTOWY"

Post autor: Pyry »

Zacier stoi w tem. ok 20 st. tempertura nie jest stała , czasami spada do 18 stop a czasami jest 25 stopni, przepis przerobiłem z książkowego który bał na małą ilość wody, miałem nadzieje że wyjdzie, spróbuję zastosować się do twojej rady i dodam drożdze, jak myslisz Zbyszku ile musi postac ten zacier po dodaniu nowych drożdzy?
Wielkie dzieki że mi odpowiadsz

Ps. Mam tez drugi zacier -na balon 40 l dodałem 10 kg cukru i 4 kg ryżu i 30 dkg drożdzy
stoi on juz dwa tygodnie i ma smak słodko goryczkowy, jak myslisz czy nadaje się on do walcowania?

Pozdrawiam

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: ZACIER Z RYŻU- jak sprawdzić kiedy zacier jest "GOTOWY"

Post autor: mima »

@ - Pyry
Dałeś jak dla mnie, stanowczo za mało drożdży,
a za dużo cukru.
Ty chciałbyś mieć z tego jak najwięcej wódy,
a jak najmiej wydawać na drożdże?

Nie bój się one nie gryzą i nie jest to do
końca prawda, iż później śmierdzą.

Sprawdzony przepis na te drożdże napisałem tutaj-

http://alkohole-domowe.com/forum/przepi ... -t591.html
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Autor tematu
Pyry
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 1 mar 2009, 21:14
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: ZACIER Z RYŻU- jak sprawdzić kiedy zacier jest "GOTOWY"

Post autor: Pyry »

Dzięki Mistrzu za podpowiedź,
co do drożdży to oczywiście nie jest to mój osobisty wymysł korzystam z róznych przepisów jak widac nie wszystkie są dobre poztym jeszcze dużo nauki przedemną, napisz mi prosze jakie stosowac najlepiej drożdze piekarskie czy gorzelnicze?
bo w tym temacie też są różne opinie, ja stosuje jak narazie tylko piekarskie ze względu na dostepność, ale masz racje jak inni boję sie ze im więcej drozdzy tym bardziej może byc czuc drozdze w wódeczce
zaraz przeanalizuje przepisy z linku
Pozdrówka

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: ZACIER Z RYŻU- jak sprawdzić kiedy zacier jest "GOTOWY"

Post autor: mima »

Miło!

Polecam Ci ze szczerego serca, ten sprawdzony
przezemnie w 100% przepis-

http://alkohole-domowe.com/forum/post5429.html#p5429

Jednak wszystko musi być dane tak jak napisałem.
Jeżeli nie masz pożywki, albo kwasku, musisz to
bezwzględnie kupić.
Nie ma zresztą tego wszystkiego dużo, a i kosztuje niewiele.

Jeżeli chcesz to bedę Ci pomagał i poprowadzę Cię jak małe
dziecko przez mgłę. :D ;)
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”