Przecier pomidorowy do cukrówki

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Marek66
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 2 sie 2012, 00:18
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Marek66 »

Witajcie!
Jestem tu nowy na forum i na początek mam pytanie początkującego:

robię cukrówkę, od tygodnia pracuje, przeczytałem o dodawaniu przecieru pomidorowego, czy teraz mogę dodać ten przecier, czy to coś da?
Drożdże były z pożywką i węglem jakieś oryginalne pisało na nich 23%
Dałem: 30l wody11kg cukru 1kg ryżu, i gazuje mi już 7 dzień

Pozdrawiam i przepraszam że pytam, ale nie znalazłem na forum więcej.
promocja
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Przecier pomidorowy

Post autor: pokrec »

Spoko, dodawaj przecieru. Na pewno nie zaszkodzi. Weź trochę nastawu czystym garnuszkiem do większego słoja, dodaj słoiczek przecieru, rozbełtaj dobrze i wlej do fermentora.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Przecier pomidorowy

Post autor: Emiel Regis »

Marek66 pisze:Witajcie!
Drożdże były z pożywką i węglem jakieś oryginalne pisało na nich 23%
Jeśli to były drożdże turbo to przecier bym sobie darował, zresztą piszesz że już były z pożywką a przecier pełni właśnie rolę pożywki.
Węgla to tam raczej nie było.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Przecier pomidorowy

Post autor: Zygmunt »

Alcotec 23% Turbo rzeczywiście mają ten dziwny węgiel w opakowaniu, który ma wpływ chyba tylko na samopoczucie nastawiającego.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Przecier pomidorowy

Post autor: wiking »

Jeżeli robisz nastaw według przepisu na opakowaniu to daruj sobie przecier, ale jeżeli robisz większe nastawy na tej samej ilości drożdży to polecam ten dopalacz, tylko że dodaje się go od razu do nastawu a nie po tygodniu.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Marek66
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 2 sie 2012, 00:18
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Przecier pomidorowy

Post autor: Marek66 »

Zygmunt pisze:Alcotec 23% Turbo rzeczywiście mają ten dziwny węgiel w opakowaniu, który ma wpływ chyba tylko na samopoczucie nastawiającego.
Właśnie , to był Alcotec 23% turbo, zgubiłem etykietę i zapomniałem, dałem węgiel, zacier jest brzydki czarny, ale robi i przyjemnie pachnie , ale po dodaniu ryżu. czyli następnym razem nie dawać węgla ?
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Przecier pomidorowy

Post autor: pokrec »

Na cholerę Ci węgiel w nastawie, skoro wszystko, co zaadsorbuje, pięknie odda podczas gotowania? Węgiel to dopiero na rozcieńczona surówkę...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Przecier pomidorowy

Post autor: wiking »

@pokrec, poczytaj pierwsze do czego potrzebny jest ten węgiel, dodany do akurat tych drożdży. :mrgreen:
Awatar użytkownika

Autor tematu
Marek66
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 2 sie 2012, 00:18
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Przecier pomidorowy

Post autor: Marek66 »

pokrec pisze:Na cholerę Ci węgiel w nastawie, skoro wszystko, co zaadsorbuje, pięknie odda podczas gotowania? Węgiel to dopiero na rozcieńczona surówkę...
Kurczę taki to przepis na drożdżach miałem wszytko wsypać, i gdzie tu rozsądek producenta drożdży? Ja jako laik kupuję i czytam przepis i stosuję się do niego jak durna blondynka...
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Przecier pomidorowy

Post autor: Zygmunt »

Ten węgiel to piękny przykład, jak zarobić na niedoinformowaniu użytkowników. Te drożdże są 2-3 razy droższe od najtańszych Turbo, a jak wiemy wszystkie turbo działają podobnie i wyniki różnią się minimalnie. Podobną akcję odwala teraz BioWin, sprzedają "swoje" turbo na stoiskach w marketach po 30zł...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Przecier pomidorowy

Post autor: wiking »

Te drożdże służą do przerobu glukozy, wtedy można ocenić ich zalety, a co do reszty to masz rację, to jest tak jak z bentonitem, koci żwirek zapakowany w małe paczuszki i nieświadomość kupujących.
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Przecier pomidorowy

Post autor: pokrec »

Ja nie mam pojęcia o turbodrożdżach tak naprawdę. Cukrem dokarmiam wyłącznie saccharomyces babuni. Nie spieszy mi się a poza czasem pracy, to te babunine mają same zalety - z ceną i dostępnością na czele. Może kiedyś spróbuję z ciekawości jakichś turbo i zobaczę, czy będzie różnica.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Przecier pomidorowy

Post autor: rozrywek »

pokrec pisze:Może kiedyś spróbuję z ciekawości jakichś turbo i zobaczę, czy będzie różnica.
Naprawdę ciężko mi uwierzyć że nie próbowałeś.
Wiesz... zastosuj się do siebie samego. Spróbuj i sprawdź jaka jest różnica.
Warto.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Przecier pomidorowy

Post autor: pokrec »

Dobra, następną cukrówkę robię na turbosach. Wykosztuję się, trudno, czego się dla nauki nie robi...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”