co oznacza kwaśny zacier

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
pawulon01
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 18 lip 2012, 19:28

Post autor: pawulon01 »

Witam. Zrobiłem zacier z przepisu; pszenica i jęczmień bez drożdży. Początek był trudny, zacier nie chciał wystartować ale po dolaniu szklanki mleka wystartował. Zacier stoi dwa tygodnie i ma 8 B.L.G. Po spróbowaniu zacier jet cierpki i kwaśny.
promocja
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: co oznacza kwaśny zacier

Post autor: Zygmunt »

Trzeba było tam jeszcze nasrać, byłby lepszy. Co tam ma pracować, dzikie drożdże z powietrza, czy te bakterie mlekowe z mleka? No prooooszę...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: co oznacza kwaśny zacier

Post autor: Emiel Regis »

Zygmunt, pierwsze się skrzywiłem a potem uśmiałem po pachy.
Twoje posty zawsze takie wyważone a tu taki.... :o :hahaha:
A tak poważnie to nie zapominaj że wciąż są na forum przepisy, które bazują na dzikich drożdżach min. występujących na ziarnach, choć to mleko..
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: co oznacza kwaśny zacier

Post autor: mtx »

Tak Emiel sa przepisy gdzie używa się dzikie drożdże ale one z samego zboża alkoholu
nie zrobią (bez zatarcia), w każdym przepisie piszą o cukrze który jako syrop dodaje się
do zboża, bez zatarcia tylko z tego dodatkowego cukru nawet dzikie drożdże produkują
alkohol, a z tego co rozumiem z pierwszego posta to kolega pawulon01 cukru nie dodał
i teraz się zastanawia co jest nie tak... ;)

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: co oznacza kwaśny zacier

Post autor: Zygmunt »

wciąż są na forum przepisy, które bazują na dzikich drożdżach min. występujących na ziarnach
Zrobiłem zacier z przepisu; pszenica i jęczmień bez drożdży.
Zatarcie= podgrzanie do przynajmniej 60-paru stopni, co spokojnie eliminuje nam dzikusy. Chociaż podejrzewam, że skoro Autor dolał mleka, żeby rozpocząć fermentację (sic!), to jego "zacieranie" mogło ograniczyć się do dolania wody do ziarna... W jednym i drugim przypadku wyjdzie z tego kupa- w pierwszym nie ma co pracować (no, poza mlekowymi- chyba, że dolał UHT :P), a w drugim- nie ma cukru.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: co oznacza kwaśny zacier

Post autor: Emiel Regis »

pawulon01 pisał że zrobił wg przepisu, dodał że po po 2 tyg. zostało 8 blg więc przyjąłem że cukier był dodany i że było to coś w rodzaju 'ziarno bez zacierania'
pawulon01 (aleś sobie wybrał nicka) może wtajemniczysz nas w szczegóły tego przepisu i Twojej jego interpretacji?
Z tym mlekiem to też z przepisu??
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: co oznacza kwaśny zacier

Post autor: rozrywek »

Wylej ten "zacier" do kibla.
I następny zacier zrób porządnie, zgodnie ze sztuką.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: co oznacza kwaśny zacier

Post autor: Zygmunt »

Jak się cukromierz umieści w puszcze farby, to tez pokaże np. 15BLG- co nie znaczy, że jest tam tyle cukru :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
pawulon01
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 18 lip 2012, 19:28
Re: co oznacza kwaśny zacier

Post autor: pawulon01 »

Panowie po pierwsze to oddychamy spokojnie i miarowo. Po drugie nie wiem jakim jemiołem trzeba być, by nie dodać cukru do zacieru. Po trzecie zacier zapier.. jak ta lala. Po czwarte nikt nie podjął tematu (brak treściwej odpowiedzi).
PS.
Pozdrawiam pana od kupy :o

Mod.
Po piąte; używaj spacji po znakach przestankowych.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: co oznacza kwaśny zacier

Post autor: mtx »

No może i jestem "jemiołem" (co kolwiek to znaczy :lol: ) ale weź teraz spokojny i miarowy
oddech i wytłumacz mnie jako jemiołowi - po co dolałeś mleka do nastawu ("zacieru") :?:
A i jeszcze jedno - jakiego mleka użyłeś :? :lol:

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: co oznacza kwaśny zacier

Post autor: Emiel Regis »

pawulon01 pisze:Po czwarte nikt nie podjął tematu (brak treściwej odpowiedzi).
Nie zadałeś żadnego pytania.

Napiszesz wreszcie po kolei co, jak, ile i z czym robiłeś?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: co oznacza kwaśny zacier

Post autor: Zygmunt »

Po drugie nie wiem jakim jemiołem trzeba być, by nie dodać cukru do zacieru.
To z drugiej strony- wg mnie tylko "jemioł" dodaje cukru do zacieru. To po co zacierać, nie prościej cukrówkę zrobić?
Po trzecie zacier zapier.. jak ta lala.
Tylko, że skoro jest kwaśny najprawdopodobniej oznacza, że w beczce masz Lactobacillus zamiast Saccharomyces i fermentację mlekową, zamiast alkoholowej. Bo
nie wiem jakim jemiołem trzeba być, by nie dodać
drożdży, tylko dolać mleka.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
pawulon01
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 18 lip 2012, 19:28
Re: co oznacza kwaśny zacier

Post autor: pawulon01 »

Słyszałem że mleko jest dobrą pożywką dla drożdży a mój zacier nie chciał ruszyć więc kombinowałem. Nie będę ukrywał, że to podziałało i zacier zaczął chodzić. Minęły dwa tygodnie a zacier cały czas pracuje na wysokich obrotach. Nadal nie wiem co oznacza ten [cierpkokwaśny] posmak. Na termometrze jest obecnie 4 B.L.G.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: co oznacza kwaśny zacier

Post autor: radius »

pawulon01 pisze:Słyszałem że mleko jest dobrą pożywką dla drożdży.
Ciekawe, gdzie to słyszałeś :o
pawulon01 pisze: Nadal nie wiem co oznacza ten [cierpkokwaśny] posmak.
Najprawdopodobniej oznacza fermentację mlekową :womit:
Najlepsza rada jaką uzyskasz na forum - "zacier" do kibla i tydzień lektury :czytaj:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: co oznacza kwaśny zacier

Post autor: Zygmunt »

Nie chcę być chamski, niemiły i pisać z jakąś wyższością, ale Ty kompletnie nic nie łapiesz, więc rozbije Twoją wypowiedź na czynniki pierwsze.
Słyszałem że mleko jest dobrą pożywką dla drożdży
Nie jest. Mleko to mieszanina cukru (laktozy), tłuszczy i białek. Cukier mleczny, czyli laktoza nie jest w ogóle przez S. cerevisiae fermentowana, tłuszcze są im- uogólniając- zbędne, a białek i tak nie wykorzystają. Do tego, jeżeli to mleko niepasteryzowane (lub niewlasciwie przechowywane), to może zawierać jeszcze bakterie mlekowe- Lactoccocus, Lactobacillus, które przeprowadzają fermentację... mlekową.
Nie będę ukrywał, że to podziałało i zacier zaczął chodzić. Minęły dwa tygodnie a zacier cały czas pracuje na wysokich obrotach.
Prawdopodobnie zaczęła się fermentacja mlekowa. Co potwierdza fakt, że wyczuwasz
[cierpkokwaśny] posmak
... to po prostu kwas mlekowy. To, że cukromierz pokazuje x BLG, nie znaczy, że tyle tam jest cukru. To znaczy, że gęstość mieszaniny jest taka sama, jak gęstość wodnego roztworu sacharozy o danym stężeniu.

Ustalmy jeszcze jedna kwestię- pisząc o zacierze masz na myśli ziarno wrzucone do wody, podgrzewane do 60-67C w czasie pozwalającym na całkowite scukrzenie skrobi, czy po prostu wrzuciłeś ziarno do wody i dolałeś mleka?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: co oznacza kwaśny zacier

Post autor: rozrywek »

Nic złego się nie stało.
Kolega straci masę czasu i energii na doświadczenie typu "wiem lepiej"\
Następnie zasmrodzi sobie sprzęt podczas destylacji bezalkoholowej.
Pozytywem jest zdobyte przez to doświadczenie.
Szkoda że człek uparcie się na swoich błędach uczy, ja wolę na cudzych.

A na przyszłość to mleko jest dobre, i owszem, ale na budyń.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”