co oznacza kwaśny zacier
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: co oznacza kwaśny zacier
Trzeba było tam jeszcze nasrać, byłby lepszy. Co tam ma pracować, dzikie drożdże z powietrza, czy te bakterie mlekowe z mleka? No prooooszę...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: co oznacza kwaśny zacier
Zygmunt, pierwsze się skrzywiłem a potem uśmiałem po pachy.
Twoje posty zawsze takie wyważone a tu taki....
A tak poważnie to nie zapominaj że wciąż są na forum przepisy, które bazują na dzikich drożdżach min. występujących na ziarnach, choć to mleko..
Twoje posty zawsze takie wyważone a tu taki....
A tak poważnie to nie zapominaj że wciąż są na forum przepisy, które bazują na dzikich drożdżach min. występujących na ziarnach, choć to mleko..
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: co oznacza kwaśny zacier
Tak Emiel sa przepisy gdzie używa się dzikie drożdże ale one z samego zboża alkoholu
nie zrobią (bez zatarcia), w każdym przepisie piszą o cukrze który jako syrop dodaje się
do zboża, bez zatarcia tylko z tego dodatkowego cukru nawet dzikie drożdże produkują
alkohol, a z tego co rozumiem z pierwszego posta to kolega pawulon01 cukru nie dodał
i teraz się zastanawia co jest nie tak...
Pozdrawiam
nie zrobią (bez zatarcia), w każdym przepisie piszą o cukrze który jako syrop dodaje się
do zboża, bez zatarcia tylko z tego dodatkowego cukru nawet dzikie drożdże produkują
alkohol, a z tego co rozumiem z pierwszego posta to kolega pawulon01 cukru nie dodał
i teraz się zastanawia co jest nie tak...
Pozdrawiam
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: co oznacza kwaśny zacier
wciąż są na forum przepisy, które bazują na dzikich drożdżach min. występujących na ziarnach
Zatarcie= podgrzanie do przynajmniej 60-paru stopni, co spokojnie eliminuje nam dzikusy. Chociaż podejrzewam, że skoro Autor dolał mleka, żeby rozpocząć fermentację (sic!), to jego "zacieranie" mogło ograniczyć się do dolania wody do ziarna... W jednym i drugim przypadku wyjdzie z tego kupa- w pierwszym nie ma co pracować (no, poza mlekowymi- chyba, że dolał UHT ), a w drugim- nie ma cukru.Zrobiłem zacier z przepisu; pszenica i jęczmień bez drożdży.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: co oznacza kwaśny zacier
pawulon01 pisał że zrobił wg przepisu, dodał że po po 2 tyg. zostało 8 blg więc przyjąłem że cukier był dodany i że było to coś w rodzaju 'ziarno bez zacierania'
pawulon01 (aleś sobie wybrał nicka) może wtajemniczysz nas w szczegóły tego przepisu i Twojej jego interpretacji?
Z tym mlekiem to też z przepisu??
pawulon01 (aleś sobie wybrał nicka) może wtajemniczysz nas w szczegóły tego przepisu i Twojej jego interpretacji?
Z tym mlekiem to też z przepisu??
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: co oznacza kwaśny zacier
Jak się cukromierz umieści w puszcze farby, to tez pokaże np. 15BLG- co nie znaczy, że jest tam tyle cukru
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: co oznacza kwaśny zacier
Panowie po pierwsze to oddychamy spokojnie i miarowo. Po drugie nie wiem jakim jemiołem trzeba być, by nie dodać cukru do zacieru. Po trzecie zacier zapier.. jak ta lala. Po czwarte nikt nie podjął tematu (brak treściwej odpowiedzi).
PS.
Pozdrawiam pana od kupy
Mod.
Po piąte; używaj spacji po znakach przestankowych.
PS.
Pozdrawiam pana od kupy
Mod.
Po piąte; używaj spacji po znakach przestankowych.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: co oznacza kwaśny zacier
To z drugiej strony- wg mnie tylko "jemioł" dodaje cukru do zacieru. To po co zacierać, nie prościej cukrówkę zrobić?Po drugie nie wiem jakim jemiołem trzeba być, by nie dodać cukru do zacieru.
Tylko, że skoro jest kwaśny najprawdopodobniej oznacza, że w beczce masz Lactobacillus zamiast Saccharomyces i fermentację mlekową, zamiast alkoholowej. BoPo trzecie zacier zapier.. jak ta lala.
drożdży, tylko dolać mleka.nie wiem jakim jemiołem trzeba być, by nie dodać
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: co oznacza kwaśny zacier
Słyszałem że mleko jest dobrą pożywką dla drożdży a mój zacier nie chciał ruszyć więc kombinowałem. Nie będę ukrywał, że to podziałało i zacier zaczął chodzić. Minęły dwa tygodnie a zacier cały czas pracuje na wysokich obrotach. Nadal nie wiem co oznacza ten [cierpkokwaśny] posmak. Na termometrze jest obecnie 4 B.L.G.
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: co oznacza kwaśny zacier
Najlepsza rada jaką uzyskasz na forum - "zacier" do kibla i tydzień lektury
Ciekawe, gdzie to słyszałeśpawulon01 pisze:Słyszałem że mleko jest dobrą pożywką dla drożdży.
Najprawdopodobniej oznacza fermentację mlekowąpawulon01 pisze: Nadal nie wiem co oznacza ten [cierpkokwaśny] posmak.
Najlepsza rada jaką uzyskasz na forum - "zacier" do kibla i tydzień lektury
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: co oznacza kwaśny zacier
Nie chcę być chamski, niemiły i pisać z jakąś wyższością, ale Ty kompletnie nic nie łapiesz, więc rozbije Twoją wypowiedź na czynniki pierwsze.
Ustalmy jeszcze jedna kwestię- pisząc o zacierze masz na myśli ziarno wrzucone do wody, podgrzewane do 60-67C w czasie pozwalającym na całkowite scukrzenie skrobi, czy po prostu wrzuciłeś ziarno do wody i dolałeś mleka?
Nie jest. Mleko to mieszanina cukru (laktozy), tłuszczy i białek. Cukier mleczny, czyli laktoza nie jest w ogóle przez S. cerevisiae fermentowana, tłuszcze są im- uogólniając- zbędne, a białek i tak nie wykorzystają. Do tego, jeżeli to mleko niepasteryzowane (lub niewlasciwie przechowywane), to może zawierać jeszcze bakterie mlekowe- Lactoccocus, Lactobacillus, które przeprowadzają fermentację... mlekową.Słyszałem że mleko jest dobrą pożywką dla drożdży
Prawdopodobnie zaczęła się fermentacja mlekowa. Co potwierdza fakt, że wyczuwaszNie będę ukrywał, że to podziałało i zacier zaczął chodzić. Minęły dwa tygodnie a zacier cały czas pracuje na wysokich obrotach.
... to po prostu kwas mlekowy. To, że cukromierz pokazuje x BLG, nie znaczy, że tyle tam jest cukru. To znaczy, że gęstość mieszaniny jest taka sama, jak gęstość wodnego roztworu sacharozy o danym stężeniu.[cierpkokwaśny] posmak
Ustalmy jeszcze jedna kwestię- pisząc o zacierze masz na myśli ziarno wrzucone do wody, podgrzewane do 60-67C w czasie pozwalającym na całkowite scukrzenie skrobi, czy po prostu wrzuciłeś ziarno do wody i dolałeś mleka?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: co oznacza kwaśny zacier
Nic złego się nie stało.
Kolega straci masę czasu i energii na doświadczenie typu "wiem lepiej"\
Następnie zasmrodzi sobie sprzęt podczas destylacji bezalkoholowej.
Pozytywem jest zdobyte przez to doświadczenie.
Szkoda że człek uparcie się na swoich błędach uczy, ja wolę na cudzych.
A na przyszłość to mleko jest dobre, i owszem, ale na budyń.
Kolega straci masę czasu i energii na doświadczenie typu "wiem lepiej"\
Następnie zasmrodzi sobie sprzęt podczas destylacji bezalkoholowej.
Pozytywem jest zdobyte przez to doświadczenie.
Szkoda że człek uparcie się na swoich błędach uczy, ja wolę na cudzych.
A na przyszłość to mleko jest dobre, i owszem, ale na budyń.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............