Kolonie drożdży?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
WiktoRj
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 13 maja 2012, 15:26

Post autor: WiktoRj »

Cześć. Muszę zrobić do szkoły doświadczenie na biologię. Temat to "Badanie własności wody". Pani podpowiedziała mi że mogę doświadczenie z drożdżami zrobić. Miało by ono polegać na tym że do wody dodam drożdże a one po jakimś czasie kolonie zrobią. Mam parę pytań więc wszedłem w google i trafiłem tu. Do jakiej ilości wody mam wrzucić ile drożdzy? Po jakim czasie będą już te kolonie? Jaka temperatura ma być tej wody?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Kolonie drożdży?

Post autor: Zygmunt »

Albo źle zanotowałeś, albo Pani kiedyś uczyła muzyki i się przekwalifikowała. Co mają "kolnie drożdży" do "badania własności wody"? Ewentualne kolonie lepiej obserwować na agarze, drożdże w wodzie wyglądają jak brudna woda z gazem. Nie zaobserwujesz kolonii, a ewentualne drożdże zobaczysz pod mikroskopem jako pojedyncze komórki.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
WiktoRj
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 13 maja 2012, 15:26
Re: Kolonie drożdży?

Post autor: WiktoRj »

Nic się nie stanie jak wrzucę je (drożdże) do wody?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Kolonie drożdży?

Post autor: Zygmunt »

Zakładam, że piszesz o drożdżach piekarniczych (takie ze spożywczego, Babuni itp). Po wrzuceniu ich do wody uwodnia się, mogą zacząć wydzielać odrobinę CO2 (zjedzą resztki podłoża melasowego), a po kilku godzinach opadną na dno naczynia (zrobi się takie szare błotko).

Nie wiem jak ma się to mieć do badania "własności" wody. Własnością wody jest jej gęstość, stan skupienia, temp. krzepnięcia i wrzenia itp.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
WiktoRj
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 13 maja 2012, 15:26
Re: Kolonie drożdży?

Post autor: WiktoRj »

Ok, dzięki. W takim razie muszę znaleźć jakieś nowe doświadczenie. Wiem że nie to forum, ale jest w stanie mi ktoś coś zaproponować (mam wejść w rolę "biologa").
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Kolonie drożdży?

Post autor: Zygmunt »

Temat masz wyznaczony? Jeżeli nie to możemy coś pokombinować.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
WiktoRj
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 13 maja 2012, 15:26
Re: Kolonie drożdży?

Post autor: WiktoRj »

Temat: "Badanie własności wody"
Mam coś sobie wymyślić, liczy się kreatywność. Mam wcielić się w Biologa i zbadać pod kątem biologicznym.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Kolonie drożdży?

Post autor: Zygmunt »

No to jednak nauczycielka dupa. Własności wody, to możesz sobie badać na fizyce- podgrzewać ją, schładzać, próbować ściskać itp. Badanie właściwości wody brzmi już nieco lepiej.
Możesz np. wziąć kilka słoików, w każdym na kawałku gazy zawiesić nasionko fasoli i do każdego ze słoiczków wlać inną wodę- do pierwszego kranówkę, do drugiego przegotowaną, do trzeciego deszczówkę, do czwartego jakąś mineralna z butelki itp. Nasionko niech będzie do połowy zamoczone. Przeprowadź obserwację, w którym słoiczku po 10 dniach siewka jest największa (albo gdzie najszybciej rośnie, albo która najszybciej wykiełkowała itp).
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
WiktoRj
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 13 maja 2012, 15:26
Re: Kolonie drożdży?

Post autor: WiktoRj »

Myślałem o zasadzeniu czegoś, ale w tym problem że do czwartku mam czas aby to oddać.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Kolonie drożdży?

Post autor: Zygmunt »

Spróbuj zamienić fasole na niewielkie cebule i powinno wyrosnąć do czwartku. Jako obserwacja podaj długość "szczypiorku" :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

dragon
30
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2011, 13:14
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kolonie drożdży?

Post autor: dragon »

Wiem, że niewiele pomoże, ale pozwoli nabrać dystansu... ;-)

http://demotywatory.pl/3796437/Matematyka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”