Skład:
-300 g orzeszków arachidowych solonych
-2,5 g kakao
-4 g cukru
Sprzęt:
Blender
Czas przygotowania: ok. 15 min.
Przygotowanie:
Orzeszki wsypujemy do blendera i zaczynamy je mielić. Po kilku minutach (2 - 3) orzeszki są zmielone i zaczynają się kleić do ścianki blendera, delikatnie popukajmy w nie tak by spadły na ostrze.
Po kolejnych kilku minutach orzeszki zaczynają zmieniać swoją konsystencję na bardziej oleistą. Masło orzechowe powoli zaczyna być gotowe.
W tym momencie na chwilkę przerywamy miksowanie i dodajemy cukier oraz kakao. Ponownie włączamy blender (na ok. 3 - 4 min.). Nasze masło orzechowe jest gotowe, teraz pora przełożyć je do słoiczka.
Po przełożeniu wszystkiego do słoiczka proponuję wstawić gotowe masło do lodówki na 2 - 3 godzinki, a później również przechowywać je w lodówce. Życzę wszystkim smacznego.
Przepis znajdziecie na:
http://nalewki-lukasza.blogspot.com/
Masło Orzechowe
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 24 mar 2012, 20:14
- Krótko o sobie: Niespokojna dusza ^^
- Ulubiony Alkohol: słodkie nalewki...
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Kontakt:
W sumie to nie tak do końca podchodzi po ten dział, ale pod żaden inny mi nie podchodzi więc zamieszczam ten przepis tutaj. Nie chce mi się przepisywać z mojego kulinarnego bloga więc zamieszczam cytat.
http://nalewki-lukasza.blogspot.com
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Masło Orzechowe
A czy ten, tego, można zamiast blendera uzyć maszynki do mięsa i puścić masę wraz z kakao i cukrem kilka razy? I czym grozi uzycie orzeszków niesolonych?
Bo, prawdę mówiąc, to jestem fanem masła orzechowego klasy "Nutella". No, mam "słodki ząb", jak mawiają Jankesi.
Bo, prawdę mówiąc, to jestem fanem masła orzechowego klasy "Nutella". No, mam "słodki ząb", jak mawiają Jankesi.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 24 mar 2012, 20:14
- Krótko o sobie: Niespokojna dusza ^^
- Ulubiony Alkohol: słodkie nalewki...
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Kontakt:
Re: Masło Orzechowe
Przepuszczając orzechy przez maszynkę do mięsa nie uzyskasz takiej masy, pewnie dałoby radę, ale musiałbyś to robić naprawdę długo. Wydaje mi się że dałoby radę przepuścić orzechy przez maszynkę a potem mikserem, ale musiałbyś czymś przykryć pojemnik w którym byś to robił żeby orzechy nie latały Ci po całej kuchni.
Żeby użyć zwykłych orzechów nie solonych musiałbyś je lekko podsmażyć na patelni bez dodatkowego tłuszczu (orzeszki same w sobie mają tłuszcz), wtedy krem nie będzie miał słonawego posmaku.
Żeby użyć zwykłych orzechów nie solonych musiałbyś je lekko podsmażyć na patelni bez dodatkowego tłuszczu (orzeszki same w sobie mają tłuszcz), wtedy krem nie będzie miał słonawego posmaku.
http://nalewki-lukasza.blogspot.com
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Masło Orzechowe
Hmmm, to mam innego pomysła: przepłukać orzeszki prażone - solone wodą i wysuszyć. Albo kupić niesolone ale prazone bez soli i bez tłuszczu. Są takie.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 24 mar 2012, 20:14
- Krótko o sobie: Niespokojna dusza ^^
- Ulubiony Alkohol: słodkie nalewki...
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Kontakt:
Re: Masło Orzechowe
Jak na mój gust to już lepiej kupić te prażone bez soli i tłuszczu
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 kwie 2012, 07:50 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy postu bezpośrednio poprzedzającego
Powód: Nie cytujemy postu bezpośrednio poprzedzającego
http://nalewki-lukasza.blogspot.com
Re: Masło Orzechowe
Ja mam trochę inny przepis.
Wybacz ale ten twój mi za bardzo nie przypadł do gustu.
Mianowicie:
- 500g orzeszków ziemnych (ja zaszalałem i kupiłem nie obrane z łupin to się trochę namęczyłem zanim je wszystkie obrałem),
- około 2 łyżek oliwy z oliwek,
i w zasadzie tyle ze składników, można ew. doprawić pod swój smak miodem, czy tak jak ja cukrem waniliowym(nie wanilinowym), na co kto będzie miał ochotę.
Orzeszki przyprażyłem na patelni, tylko uwaga żeby nie spalić, masło wtedy nie jest takie smaczne, ew. można jeszcze w piekarniku rozłożyć orzechy płasko na blasze, wrzucić do pieca, nastawić temp 200*C i zostawić na ok. 10min. W tym czasie piekarnik nie zdąży się nagrzać i tak ma być podobno. .
Następnie to mielimy. Najpierw same orzechy przez maszynkę do mięsa, a potem razem z oliwą i przyprawami. Mikserem czy jakimś innym robotem kuchennym z nożami co nam z tego zrobi krem, są dwa rodzaje masła orzechowego crunch z kawałkami orzechów takie preferuję oraz utarte na krem, nazwa wypadła mi z głowy.
Można użyć orzeszków solonych ale warto wtedy je wypłukać.
Wybacz ale ten twój mi za bardzo nie przypadł do gustu.
Mianowicie:
- 500g orzeszków ziemnych (ja zaszalałem i kupiłem nie obrane z łupin to się trochę namęczyłem zanim je wszystkie obrałem),
- około 2 łyżek oliwy z oliwek,
i w zasadzie tyle ze składników, można ew. doprawić pod swój smak miodem, czy tak jak ja cukrem waniliowym(nie wanilinowym), na co kto będzie miał ochotę.
Orzeszki przyprażyłem na patelni, tylko uwaga żeby nie spalić, masło wtedy nie jest takie smaczne, ew. można jeszcze w piekarniku rozłożyć orzechy płasko na blasze, wrzucić do pieca, nastawić temp 200*C i zostawić na ok. 10min. W tym czasie piekarnik nie zdąży się nagrzać i tak ma być podobno. .
Następnie to mielimy. Najpierw same orzechy przez maszynkę do mięsa, a potem razem z oliwą i przyprawami. Mikserem czy jakimś innym robotem kuchennym z nożami co nam z tego zrobi krem, są dwa rodzaje masła orzechowego crunch z kawałkami orzechów takie preferuję oraz utarte na krem, nazwa wypadła mi z głowy.
Można użyć orzeszków solonych ale warto wtedy je wypłukać.
Re: Masło Orzechowe
Koledzy, jak czytam Wasze przepisy to od razu zaczynam być głodny. Przypomniałem sobie, że mam przepis na nutellę, którą kiedyś ktoś zamieścił na demotywatorach. Osobiście nie testowałem, ale jeśli ktoś z Was miałby ochotę to warto spróbować i podzielić się w tym zacnym wątku.
Przepis:
W garnku na słabym ogniu roztopić 150 g śmietany, 2 torebki cukru waniliowego i 50 g cukru. Dodać 200 g czekolady mlecznej w kawałkach. Gdy się roztopi, dodać przynajmniej 50 g mielonych orzechów. Wymieszać dokładnie, zostawić, żeby ostygło i przelać do słoika.
Pozdrawiam, miekki.
Przepis:
W garnku na słabym ogniu roztopić 150 g śmietany, 2 torebki cukru waniliowego i 50 g cukru. Dodać 200 g czekolady mlecznej w kawałkach. Gdy się roztopi, dodać przynajmniej 50 g mielonych orzechów. Wymieszać dokładnie, zostawić, żeby ostygło i przelać do słoika.
Pozdrawiam, miekki.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2012, 13:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)