Witam,

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy

Autor tematu
Aposa
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: czwartek, 5 kwie 2012, 17:20

Post autor: Aposa »

Po wielokrotnym czytaniu tegoz forum, postanowiłem tez spróbować własnych wyrobów. Niestety, mam zerowe doświadczenie w tej dyscyplinie, ale ponoć, kto czyta ten mniej błądzi!
Postanowiłem w warunkach domowych zrobić dla swojej rodziny wino z rodzynek i suszonych śliwek.
Ilości których użyłem to:

7,5 kg Rodzynek
0,5 kg Suszonych sliwek
6,0 kg Cukru
2 Cytryny
W sumie 30 litrów. Docelowo ma być 40 litrów zacieru. Jednakże nie wiem ile dodać drożdży, oraz jak zrobić tzw. matkę ,chce użyć drożdży Tokay.
Mile widziana jakaś podpowiedź.
alembiki
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Witam,

Post autor: Wald »

Witaj, czytaj, pytaj. MD znajdziesz http://alkohole-domowe.com/wino/wytwarz ... dzami.html
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Witam,

Post autor: pokrec »

Yyyy, ja w kwestii formalnej, na wino to jest nastaw, piwo robi sie przez zacieranie (czyli scukrzanie enzymatyczne skrobii) słodu jęczmiennego.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Witam,

Post autor: radius »

Witamy kolegę :ok:
Wiadomości do studiowania na pewno na forum nie zabraknie a i pomocą chętnie niejeden, bardziej doświadczony domowy wytwórca, posłuży :D
Pozdrawia ekipa AD :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Aposa
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: czwartek, 5 kwie 2012, 17:20
Re: Witam,

Post autor: Aposa »

Wald,
dzieki za linka !!!
Upsss i jestem w domu.
Warto bylo ........... sie wpisac !!!
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Witam,

Post autor: JanOkowita »

:klaszcze:

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

fancy3
30
Posty: 40
Rejestracja: sobota, 5 lut 2011, 20:43
Re: Witam,

Post autor: fancy3 »

Witamy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”